BHMAτοδότηs

Tαχεία ανάρρωση και περαστικά εύχομαι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία από την Παρασκευή το πρωί νοσηλεύεται στο «Ερρίκος Ντυνάν» με πνευμονική λοίμωξη. Επειτα από πάνω από 800 ημέρες στο ΥΠΕΞ όπου έκανε διαρκώς τον γύρο του κόσμου ανά 80 ημέρες, ήταν λογικό κάποια στιγμή ο οργανισμός της να απαιτήσει τουλάχιστον 80 ώρες διακοπές, έστω και στη μέση της προεκλογικής περιόδου. Το σύστημα προειδοποίησης του κ. Δ. Αβραμόπουλου για την εισαγωγή επωνύμων στα νοσοκομεία λειτούργησε υποδειγματικά, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας να το μάθει και να φτάσει από τους πρώτους για να της ευχηθεί περαστικά.

Tαχεία ανάρρωση και περαστικά εύχομαι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία από την Παρασκευή το πρωί νοσηλεύεται στο «Ερρίκος Ντυνάν» με πνευμονική λοίμωξη. Επειτα από πάνω από 800 ημέρες στο ΥΠΕΞ όπου έκανε διαρκώς τον γύρο του κόσμου ανά 80 ημέρες, ήταν λογικό κάποια στιγμή ο οργανισμός της να απαιτήσει τουλάχιστον 80 ώρες διακοπές, έστω και στη μέση της προεκλογικής περιόδου. Το σύστημα προειδοποίησης του κ. Δ. Αβραμόπουλου για την εισαγωγή επωνύμων στα νοσοκομεία λειτούργησε υποδειγματικά, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας να το μάθει και να φτάσει από τους πρώτους για να της ευχηθεί περαστικά. «Για όσο καιρό είμαι υπουργός Υγείας,μη φοβάσαι τίποτα» μου λένε ότι της είπε. Δεν ξέρω αν αυτή η διαβεβαίωση καθησύχασε την υπουργό ή αν επρόκειτο για επίδειξη αγγλικού αυτοσαρκασμού από την πλευρά του κ. Αβραμόπουλου. Τις πρώτες ώρες, εκτός από τα παιδιά της, τον πατέρα της κ. Κ. Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες της, έσπευσαν στο «Ερρίκος Ντυνάν» η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , η κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη και ο κ. Θ. Κασσίμης.

***
Σε μια άλλη Αθήνα στην οποία τα συστήματα εξουσίας, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 5-6 χρόνια, θα βρεθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου ο κ. Μπαν Κι Μουν. Συντηρητικός (στην εμφάνιση) συνεργάτης μου που περιπολεί διαρκώς για να αποκωδικοποιήσει πρώτος τις εν εξελίξει αλλαγές, αλίευσε την πληροφορία ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μιλήσει στην Αθήνα σε συνέδριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Θα μιλήσει όμως και σε μια εντελώς ανανεωμένη ελληνική Βουλή. Εικάζεται ακόμη ότι δεν αποκλείεται να επισκεφθεί την Κύπρο και εν συνεχεία την Τουρκία, εφόσον έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Συμπέρασμα; Αν δεν υπήρχε το Κυπριακό θα βάραγαν μύγες στον ΟΗΕ.

***
Και όμως, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς τις «ρευματικές» πρωτοβουλίες. Μου λένε ότι στην κεντρική ομιλία του στην Καλαμαριά ανέβηκαν στην εξέδρα δίπλα του τρεις υποψήφιοι-πολιτικοί φίλοι του: η κυρία Εύα Καϊλή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Γιαννόπουλος και η νεαρά ηθοποιός κυρία Μαίρη Ακριβοπούλου . Οι ψηφοφόροι της Α΄ Θεσσαλονίκης μετέφρασαν (και μάλλον πολύ σωστά!) την εν λόγω εμφάνιση ως μια διακριτική, αλλά σαφέστατη πρόταση του Βαγγέλη για τη μέγιστη αξιοποίηση των τεσσάρων σταυρών που διαθέτουν. Αναπόφευκτη όμως είναι η πρόκληση αντισυσπειρώσεων στο παπανδρεϊκό περιβάλλον, από το οποίο προωθείται ως πρώτη επιλογή ο σεμνός νεαρός δικηγόρος κ. Αργύρης Αργυριάδης, κουμπάρος του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Παύλου Γερουλάνου. Δεν θέλω να πάρω θέση. Προτείνω η Εύα και ο Αργύρης, ως νέοι και ρομαντικοί πολιτικοί, να συνεργαστούν για την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

***
Αφού άλλαξε ακόμη και η Ολυμπιακή, τότε πράγματι πρόκειται για «αλλαγή εποχής». Το διαπίστωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του αφού την Παρασκευή πέταξαν για Ιωάννινα με την Οlympic Αir (μετονομασία της Ολυμπιακής). Μου λένε ότι προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στην προεδρική συνοδεία οι νέες στολές των αεροσυνοδών με το χαρακτηριστικό πράσινο σιρίτιο, στοιχείο που εξελήφθη από κάποιους ακόμη και ως «καλός οιωνός» για τις εκλογές. Αρκεί το χρώμα του σιριτίου να μην εκληφθεί ως «καλός οιωνός» και για νέα πειράματα επανακρατικοποιήσεων, που θα τοποθετούσαν την Ελλάδα και πάλι στην πρωτοπορία των τριτοκοσμικών πολιτικών αναζητήσεων.

***
Εναν άλλο Γιώργο Κουμουτσάκο ανακαλύπτει κανείς στο ετήσιο λεύκωμα της Λεοντείου τη χρονιά 1978-1979. Αντιγράφω την περιγραφή του 18χρονου κ. Κουμουτσάκου από κάποιον ανώνυμο, αλλά σίγουρα σοφό συμμαθητή του: «Ενας τρελούτσικος ρόκερ, που μεγάλες του αγάπες στάθηκαν ο Country Joe, οι Stones, και οι Cult. Κάτοικος των τελευταίων θρανίων, αχώριστος με τους Μάκη, Χρήστο, Αλέξη, με ρόλο καθοριστικό στην καζούρα… Κάποτε μου είχες πει, φίλε Γιώργο, πως ψάχνεις για δυνατές συγκινήσεις. Σου εύχομαι η ζωή σου να είναι διάσπαρτη από τέτοιες». Πράγματι, η ευχή για «δυνατές συγκινήσεις» άρχισε να πραγματοποιείται εδώ και λίγες ημέρες χάρη στην καθημερινή συνύπαρξη του «Κουμ» με τον κ. Ευ. Αντώναρο.

***
Μεγάλο πρόβλημα έχει η Νέα Δημοκρατία στη Λάρισα, αφού εκτός του βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου (ο οποίος προ ετών τόλμησε να μην υποστηρίξει όψεις της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και να παραιτηθεί από σχετικό κομματικό αξίωμα επικαλούμενος το χρέος του προς τον αγρότη πατέρα του) κανένας άλλος νεοδημοκράτης δεν μπορεί να προσεγγίσει καλύτερα τους αγρότες και γενικότερα το νεοδημοκρατικό εκλογικό σώμα του νομού. Μάλιστα είναι τόσο ανησυχητικές οι αναμενόμενες διαρροές προς τον ΛΑΟΣ που, όπως λέγεται, ανάγκασαν τον κ. Κ. Καραμανλή να προσθέσει το δικό του όνομα στο ψηφοδέλτιο Λάρισας. Μου λένε ακόμη ότι η Ρηγίλλης οργάνωσε, την τελευταία στιγμή, τη σημερινή ομιλία Καραμανλή στη Λάρισα προκειμένου να συμπέσει με την τέλεση δοξολογίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου στην Ελασσόνα. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλό για το image του Πρωθυπουργού να παραστεί στην πατριαρχική δοξολογία, αλλά ότι αυτό θα πρέπει να φαίνεται «τυχαίο» έτσι ώστε η ομοιότητα της πολιτικής στρατηγικής του με εκείνη πολιτικών ηγετών θεοκρατικών καθεστώτων να μην είναι τόσο κραυγαλέα.

***
Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές άρχισαν τα βρώμικα κόλπα. Μου λένε ότι κάποιοι τηλεφωνούσαν σε ψηφοφόρους ισχυριζόμενοι ότι ο κ. Γ. Βουλγαράκης υποστηρίζει τον κ. Βασίλη Κικίλια στην Α΄ Αθηνών. Μόνο που ο κ. Βουλγαράκης δεν ήξερε τίποτε. Εντυπωσιάζει πάντως το γεγονός ότι βρέθηκε υποψήφιος βουλευτής ο οποίος πιστεύει σοβαρά ότι η υποψηφιότητά του ενισχύεται από την πολιτική υιοθέτηση (endorsement, σε απλά ελληνικά) του κ. Βουλγαράκη. Μήπως όμως κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν τον κ. Κικίλια; Ο πρώην υπουργός πάντως δηλώνει ότι στην Α΄ Αθηνών στηρίζει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι τοποθετήθηκε από την Ντόρα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ πριν από 25 χρόνια και ότι το παρατσούκλι «Ντοράκι» εφευρέθηκε τότε από τις εφημερίδες και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για τον κ. Βουλγαράκη. ***
Βρώμικα κόλπα υφίσταται και ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Τηλεφωνήτριες που παριστάνουν ότι τηλεφωνούν από γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, μόλις ακούνε ότι κάποιος ψηφοφόρος θα ψηφίσει Κωστή, σχολιάζουν: «Μα ο Χατζηδάκης δεν χρειάζεται σταυρό, πείτε μου κάποιον άλλον». Μου λένε ότι έχει ενεργοποιηθεί ειδικό σύστημα του ΟΤΕ και σε περίπτωση ανακάλυψης του κέντρου της απάτης θα ακολουθήσουν μηνύσεις.

▅ Η κρίση στην κεντροδεξιά παράταξη τείνει να προσλάβει ιστορικές διαστάσεις καθώς συμβαίνει το ανήκουστο, να διαρρηγνύονται οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με την Εκκλησία! Το λέω διότι όσα συνέβησαν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Λάρισας δημιουργούν την ανησυχητική υποψία ότι κάποιες σφραγίδες της Αποκάλυψης έχουν χαλαρώσει με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι διαρροές. Πρόκειται για φραστικό επεισόδιο ασυνήθιστης σφοδρότητας ανάμεσα στον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και στον υφυπουργό Εσωτερικών και βουλευτή Λάρισας κ. Χρ. Ζώη. Οι δύο, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους περισσότερους βουλευτές του νομού και των δύο κομμάτων, περίμεναν την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου . Ξαφνικά ο κ. Σεραφείμ θυμήθηκε ότι ο κ. Ζώης δεν ενέκρινε τη χορήγηση από τον ΟΔΔΥ μικρού οχήματος για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στη στέγη γερόντων «Αγιος Σπυρίδων». «Το υπουργείο Εσωτερικών δεν χορηγεί οχήματα “Χάμερ” παρά μόνο στον Στρατό» ακούστηκε να λέει ο κ. Ζώης. «Αυτό είναι ψέμα, δεν λέτε την αλήθεια» απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Σεραφείμ και στη συνέχεια επισήμανε μια αυτονόητη αλήθεια: «Εγώ είμαι άνδρας» είπε, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει την- κατά τη γνώμη του- σχετικότητα της εν λόγω ιδιότητας, ιδίως σε συγκεκριμένα επαγγελματικά πεδία. Προχώρησε όμως και σε μια εντελώς «προ-φεμινιστική» σύνδεση του φύλου με τη συμπεριφορά. «Εγώ είμαι άντρας και δεν έχω πρόβλημα να σας πω ότι λέτε ψέματα» συνέχισε απευθυνόμενος στον εμβρόντητο υφυπουργό. Δηλαδή μια γυναίκα θα είχε πρόβλημα; Ακολούθησαν «κατάρες» με πολιτικό περιεχόμενο: «Δεν κάνατε τίποτα, θα φάτε μαύρο δαγκωτό στις εκλογές». Ο κ. Ζώης δεν πίστευε αυτό που συνέβαινε. «Δεν μπορούσε το υπουργείο να διαθέσει “Χάμερ”» επαναλάμβανε έκπληκτος. Ο κ. Σεραφείμ σηκώθηκε να φύγει όταν παρενέβη ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Λάρισας κ. Κ. Τζανακούλης . «Πώς μιλάτε έτσι στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης;» είπε αυστηρά. «Δέκα μέρες σας έμειναν ακόμα» ήταν η δηλητηριώδης απάντηση του ποιμένα του Πειραιά. Αργότερα, συνεργάτες του κ. Σεραφείμ εξηγούσαν ότι η αντίδραση του μητροπολίτη αφορούσε εννεαθέσιο αυτοκίνητο τύπου βαν και όχι «Χάμερ» όπως υποστήριζε ο κ. Ζώης. Δεν γνωρίζω αν ο κκ. Βαρθολομαίος έμαθε το περιστατικό από τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Φιλ.Σαχινίδη, ο οποίος έχει επισκεφθεί το Φανάρι και είναι ο μόνος από τους βουλευτές του νομού που κατάγεται από την Ελασσόνα, τόπο επίσκεψης του Πατριάρχη. Το βέβαιο είναι ότι στη ΝΔ είναι τόσο σίγουροι για το αποτέλεσμα που άρχισαν από τώρα τους οικογενειακούς καβγάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk