5+3 προτάσεις για την ανατροπή του σκηνικού

Πρόγραμμα σύγκλισης, διαρθρωτικές αλλαγές- όπως π.χ. αλλαγή φορολογικού συστήματος, μείωση φορέων του Δημοσίου-, περιορισμός των δαπανών του Δημοσίου, διεύρυνση παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας και άλλα πολλά. Οι φράσεις αυτές συμπυκνώνουν την αναξιοπιστία που νιώθει ο πολίτης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Οι Ελληνες, ύστερα από τρεις δεκαετίες αναμασήματος των πολιτικών αυτών προταγμάτων, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, ακούν αδιάφοροι τους πολιτικούς να επαναλαμβάνουν …

Πρόγραμμα σύγκλισης, διαρθρωτικές αλλαγές- όπως π.χ. αλλαγή φορολογικού συστήματος, μείωση φορέων του Δημοσίου-, περιορισμός των δαπανών του Δημοσίου, διεύρυνση παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας και άλλα πολλά. Οι φράσεις αυτές συμπυκνώνουν την αναξιοπιστία που νιώθει ο πολίτης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Οι Ελληνες, ύστερα από τρεις δεκαετίες αναμασήματος των πολιτικών αυτών προταγμάτων, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, ακούν αδιάφοροι τους πολιτικούς να επαναλαμβάνουν τα ίδια και, από την άλλη πλευρά, οι επίτροποι της ΕΕ και κυρίως οι ανώτατοι υπάλληλοι ορισμένων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καγχάζουν με τον επαναλαμβανόμενο οικονομικό-πολιτικό τυφλοσούρτη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας ή ακόμη και των ίδιων των πρωθυπουργών.

Οσο βέβαια υπήρχε ανάπτυξη, δηλαδή αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος, και συνεπώς μια κάποια αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, ο πολιτικός χρόνος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο περνούσε. Τώρα, όμως, η Ελλάδα παρήκμασε. Δεν διαθέτει πλέον χρόνο. Ολα- και δυστυχώς είναι πολλά- πρέπει να γίνουν τώρα.

Οι οικονομολόγοι αναλύουν και ενίοτε προτείνουν. Οι δημοσιογράφοι καταγράφουν κατά βάση δυσκολίες, ανεπάρκειες και, κυρίως, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ή και της συμπολίτευσης καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα. Τα μέλη της κυβέρνησης, όμως, έχουν διαφορετική δουλειά να κάνουν. Η αποκλειστική υποχρέωσή τους είναι να πράττουν και εν προκειμένω- εν σωτηρίω έτει 2009, μετά την 5η ημέρα του μηνός Οκτωβρίου- η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είναι υποχρεωμένη αμέσως να θέσει σε εφαρμογή ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα καίριων αλλαγών στο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης του τόπου. Ο χειρότερος σύμβουλος εν προκειμένω είναι ο μαξιμαλισμός. Αν μπουν μαζί όλα τα θέματα των αναγκαίων αλλαγών στο διοικητικό σύστημα διακυβέρνησης του τόπου, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Αυτό που η χώρα έχει ανάγκη είναι να αρχίσει επιτέλους η εφαρμογή αλλαγών στα εργαλεία του κράτους, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά. Αν οι προηγούμενες σκέψεις είναι ορθές, τότε η νέα κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί αμέσως στις αλλαγές του συστήματος της οικονομικής διακυβέρνησης, δηλαδή στις απαραίτητες αλλαγές στα κρατικά εργαλεία που σχετίζονται με τη λειτουργία της οικονομίας. Εμπειροι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι αν παρέλθει άπρακτο το πρώτο εξάμηνο μιας κυβερνητικής θητείας, τότε οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται ή αποτυγχάνουν να πραγματοποιήσουν μείζονες αλλαγές.

Οι ριζοσπαστικές αλλαγές που θα μπορούσαν να μεταβάλουν- με πολύ μικρό κόστος – αμέσως την κατάσταση είναι οι εξής:

1 Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, με τα μέτρα που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο και που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζονται. Η ρευστότητα στην αγορά θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής. 2 Επαναπροσανατολισμός της αγροτικής παραγωγής. Η στήριξη των αγροτών με διαρκή ενημέρωση προϋποθέτει καλύτερη οργάνωση των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών, σταθερή πολιτική ηγεσία και ικανή να επιβλέπει καθημερινά την εφαρμογή του προγράμματός της. 3 Επιτάχυνση της ίδρυσης Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Αφορά 2.500 εταιρείες ετησίως. Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι από το 2006 στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών! Και όμως οι 24 μήνες και τα 4.500 ευρώ που απαιτούνται σήμερα μπορούν, με τον νόμο αυτόν, να γίνουν τρεις μήνες και 400 ευρώ!!! Παρόμοια μεγάλη επιτάχυνση, με ρυθμίσεις μόνο θεσμικού περιεχομένου, μπορούν να γίνουν και για τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ).

4 Οι επενδύσεις, καθώς και οι πολιτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, πρέπει να είναι αρμοδιότητα κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, με τη δομή και τη λογική της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οποιο άλλο μέσο επιλεγεί, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

5 Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να συνεργαστεί για τις υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Δεν νοείται μια τέτοια υπόθεση να «αγκυροβολεί» για χρόνια στο δικαστήριο αυτό. Εδώ, αντί της αναθεώρησης του Συντάγματος και της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, προτιμότερη είναι η συνεργασία της εκτελεστικής λειτουργίας με τη δικαστική, για θέματα διαχείρισης. Η αρχή πρέπει να είναι «πες ναι ή όχι, αλλά πες το γρήγορα».

6 Η συνεργασία των κρατικών οργάνων με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού πρέπει να οργανωθεί τώρα, για να αποδώσει ως τον Φεβρουάριο. Εδώ ο στόχος είναι ένα ανταγωνιστικότερο τουριστικό προϊόν.

7 Η γραφειοκρατία για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (δισεκατομμύρια επενδύσεων «περιμένουν» επί χρόνια) πρέπει να καταργηθεί, με συνεννόηση της Διοίκησης με τη Δικαιοσύνη.

8 Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, που θα προέλθει από την ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών των φορολογουμένων με τις εφοριακές αρχές, δηλαδή την κατάργηση της σχέσης του διοικουμένου με τις ελεγκτικές αρχές, την εισαγωγή του κριτηρίου των δαπανών της διαβίωσης (και όχι των τεκμηρίων), καθώς και από την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που δυναστεύει δύο εκατομμύρια επαγγελματίες και επιχειρηματίες, και την αντικατάστασή του με ένα κείμενο είκοσι σελίδων.

Για όλα όσα προηγήθηκαν απαιτούνται αμετακίνητη πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και σταθερότητα. Γνώμη μου είναι πως η παρακμή της Ελλάδας μόνο με αυτές, ή με παρόμοιες, πολιτικές μπορεί να ανακοπεί.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠαΣοΚ. Πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής (www.loverdos.gr).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk