Το «τιτάνιο» έργο της προσαρμογής

Αβεβαιότητα προκαλεί στην αγορά η ασάφεια ως προς τη φορολογική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος που θα ακολουθήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε περίπτωση που αναδειχθούν νικητές στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου. Και τούτο διότι ακόμη και στο ευνοϊκότερο σενάριο, δηλαδή ότι η νέα κυβέρνηση θα διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες και θα επιτύχει τριετή προθεσμία προσαρμογής του ελλείμματος στα επίπεδα του 3%…

Το «τιτάνιο» έργο της προσαρμογής | tovima.gr

Αβεβαιότητα προκαλεί στην αγορά η ασάφεια ως προς τη φορολογική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος που θα ακολουθήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε περίπτωση που αναδειχθούν νικητές στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου. Και τούτο διότι ακόμη και στο ευνοϊκότερο σενάριο, δηλαδή ότι η νέα κυβέρνηση θα διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες και θα επιτύχει τριετή προθεσμία προσαρμογής του ελλείμματος στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ από πάνω τού 8% που είναι σήμερα- και ενδεχομένως υψηλότερα του 10% ως το τέλος του έτουςοι πόροι που απαιτούνται είναι αδύνατον να εξασφαλιστούν χωρίς πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης των ελλειμμάτων απαιτεί εξοικονόμηση πόρων της τάξεως των 2,7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τη μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 3% η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει πόρους της τάξεως των 20 δισ. ευρώ την τριετία 2010-2012. Επιπλέον, σημαίνει ότι μετά το 2012 η σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί για να διατηρηθεί το έλλειμμα στη ζώνη του 3%.

Οικονομολόγοι παρομοιάζουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας με την προσπάθεια απώλειας βάρους. «Σκοπός δεν είναι μόνο το αδυνάτισμα αλλά και η διατήρηση στη συνέχεια του επιθυμητού βάρους» αναφέρουν. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν «τιτάνιο» το έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Από την πλευρά της ΤτΕ εκτιμάται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα απαιτήσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας, πράγμα που σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε μία μακρά περίοδο λιτότητας και σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες θεωρούν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τη φορολογική πολιτική τους ώστε να μη χαθεί όση εμπιστοσύνη έχει απομείνει σε επενδυτές, επιχειρηματίες και νοικοκυριά για την πορεία της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk