ΥΦΕΣΗ

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της 5ης Οκτωβρίου

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με την πιο βαθιά κρίση της οικονομίας, μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν που κληρονόμησε το ΠαΣοΚ από τη Νέα Δημοκρατία μετά την πτώση του κ. Κ. Μητσοτάκη, το 1993, θα βρεθεί η κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου. Η οικονομική κρίση που μας οδήγησε ύστερα από 16 χρόνια και πάλι σε ύφεση και το «ελληνικό ζήτημα», δηλαδή η δραματική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, η οποία καλύπτει ακόμη και τα έξοδα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης μέσα στη χρονιά με δανεικά ενώ ήδη χρωστά 292 δισ. ευρώ (!) στις ελληνικές και ξένες τράπεζες, και οι υποσχέσεις για «χαλάρωση» και παροχές συνιστούν το εκρηκτικό κοκτέιλ της 5ης Οκτωβρίου. Οι συνθήκες που περιγράψαμε και γνωρίζουν πολύ καλά οι δύο μονομάχοι, ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Γ. Παπανδρέου, όπως και οι σύμβουλοί τους, παρ΄ ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ακολουθούν διαφορετική τακτική και άλλον προγραμματικό λόγο εν όψει της κάλπης, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Σε αυτό το κλίμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις για την εκπόνηση «αξιόπιστου και ρεαλιστικού προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης» της ελληνικής οικονομίας και οι ξένοι επενδυτές (Deutsche Τelekom, Cosco) που συνεταιρίστηκαν με το Δημόσιο βρίσκονται σε στάση αναμονής για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιλογές που θα δρομολογηθούν από τη νέα κυβέρνηση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με την πιο βαθιά κρίση της οικονομίας, μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν που κληρονόμησε το ΠαΣοΚ από τη Νέα Δημοκρατία μετά την πτώση του κ. Κ. Μητσοτάκη, το 1993, θα βρεθεί η κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου. Η οικονομική κρίση που μας οδήγησε ύστερα από 16 χρόνια και πάλι σε ύφεση και το «ελληνικό ζήτημα», δηλαδή η δραματική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, η οποία καλύπτει ακόμη και τα έξοδα
της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης μέσα στη χρονιά με δανεικά ενώ ήδη χρωστά 292 δισ. ευρώ (!) στις ελληνικές και ξένες τράπεζες, και οι υποσχέσεις για «χαλάρωση» και παροχές συνιστούν το εκρηκτικό κοκτέιλ της 5ης Οκτωβρίου. Οι συνθήκες που περιγράψαμε και γνωρίζουν πολύ καλά οι δύο μονομάχοι, ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Γ. Παπανδρέου, όπως και οι σύμβουλοί τους, παρ΄ ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ακολουθούν διαφορετική τακτική και άλλον προγραμματικό λόγο εν όψει
της κάλπης, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Σε αυτό το κλίμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις για την εκπόνηση «αξιόπιστου και ρεαλιστικού προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης» της ελληνικής οικονομίας και οι ξένοι επενδυτές (Deutsche Τelekom, Cosco) που συνεταιρίστηκαν με το Δημόσιο βρίσκονται σε στάση αναμονής για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιλογές που θα δρομολογηθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Το οξύ ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου, το οποίο έχει σωρευμένα χρέη προς την αγορά- τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές των νοσοκομείων, τους γιατρούς και φαρμακοποιούς που είναι συμβεβλημένοι με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία- άνω των 10 δισ. ευρώ, θα είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να καλύψει άμεσα η νέα κυβέρνηση.

Το πρόβλημα αυτό σε συνδυασμό με το ταμειακό άνοιγμα, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και στις τρέχουσες δαπάνες των υπουργείων, που ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ κάθε μήνα από τον Μάρτιο και μετά, έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και προφανώς αποτέλεσε τον κύριο λόγο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πεδίο αυτό, στην άμεση αντιμετώπιση της ταμειακής κρίσης, θα δοθεί και το πολιτικό στίγμα της νέας κυβέρνησης.

Η προσφυγή σε νέο δανεισμό
Οι επιλογές για όποιο κόμμα κερδίσει δεν είναι πολλές, παρά μόνο μία: Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διά του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, έχει σχεδιάσει για τις αρχές Οκτωβρίου την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων και θα περιμένει το τελευταίο δίμηνο να αποδώσουν οι νέες φορολογίες (έκτακτη εισφορά σε ΙΧ, σκάφη, κινητά τηλέφωνα και αυξημένα τέλη κυκλοφορίας) για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Το ΠαΣοΚ, από την πλευρά του, που αισθάνεται «κυβέρνηση εν αναμονή» προγραμματίζει να προχωρήσει σε άμεσο δανεισμό του συνόλου των οφειλών του Δημοσίου προς την αγορά, δηλαδή να δανειστεί πάνω από 10 δισ. ευρώ και να εξοφλήσει τα χρέη προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Θέλει έτσι, σε πολιτικό επίπεδο, αντί της «δημοσιονομικής απογραφής» που επέλεξε το 2004 η Νέα Δημοκρατία, να κλείσει τις εκκρεμότητες επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος, αλλά ταυτόχρονα να αποδώσει αμέσως την ευθύνη στη ΝΔ. Σε οικονομικό επίπεδο, όπως εξηγεί η κυρία Λούκα Κατσέλη, με την εξόφληση των οφειλών θα ενισχυθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις και η αγορά, που «διψούν», και θα κινηθεί και πάλι η οικονομία.

Οπωσδήποτε το πρόβλημα απαιτεί συνολικό σχεδιασμό και μέτρα, τα οποία έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2010.

Ωστόσο, πέραν του μεγάλου αυτού ποσού θα απαιτηθεί πρόσθετος δανεισμός για την οικονομική στήριξη του ταμείου των μικρομεσαίων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), την καταβολή του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, αλλά και την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 250 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση αλλά τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί.

Στον αέρα η απόσυρση

Σοβαρό πρόβλημα για την οικονομική πολιτική και τη ροή εσόδων προς το Δημόσιο αποτελεί η «παγωμένη» αγορά ΙΧ, η οποία βρίσκεται εν αναμονή της εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης, το οποίο σύμφωνα με το ΠαΣοΚ θα επαναπροσδιοριστεί, καθώς και η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Παρ΄ ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει νομοθετικά, τα νοικοκυριά και την κτηματαγορά απασχολεί το κατά πόσο θα εφαρμοστεί ως έχει.

Πολλοί θεωρούν ότι υπό αναθεώρηση τελεί και το πρόγραμμα ανακαίνισης κτιρίων με επιδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναμονή για μεγάλες επενδύσεις
Καθώς απομένουν δύο εβδομάδες από τις κάλπες, είναι προφανές ότι ξένοι και έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται σε στάση αναμονής καθώς έχουν σταματήσει οι διαδικασίες για την εγκατάσταση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αναβλήθηκε κάθε απόφαση για τη συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτες, τα επενδυτικά σχέδια ύψους δύο δισ. ευρώ για τα αιολικά πάρκα, ενώ «πάγωσαν» όλες οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης ή εισόδου ιδιωτών σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΕΥΑΘ, οι δύο άδειες για το «στιγμιαίο λαχείο», η προετοιμασία εισόδου της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο, η τύχη του Καζίνου της Πάρνηθας , η πώληση της ΛΑΡΚΟ και η νέα συμφωνία με τη Ηochtief για το «Ελ. Βενιζέλος».

Επιπλέον, στον χώρο της Παιδείας έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των κολεγίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk