ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το διακύβευμα των εκλογών

Ανάμεσα στους φόρους σε «έχοντες και κατέχοντες» ή στο «πάγωμα» μισθών στο Δημόσιο καλούνται να επιλέξουν οι πολίτες στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Αυτά είναι τα σημεία-«κλειδιά» που διαφοροποιούν την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής των δύο κομμάτων. Κατά τα άλλα συμφωνούν απόλυτα στην ανάγκη περικοπής επιδομάτων στο Δημόσιο, στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, αλλά και στην καθιέρωση αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ανάμεσα στους φόρους σε «έχοντες και κατέχοντες» ή στο «πάγωμα» μισθών στο Δημόσιο καλούνται να επιλέξουν οι πολίτες στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Αυτά είναι τα σημεία-«κλειδιά» που διαφοροποιούν την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής των δύο κομμάτων.

Κατά τα άλλα συμφωνούν απόλυτα στην ανάγκη περικοπής επιδομάτων στο Δημόσιο, στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, αλλά και στην καθιέρωση αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Την επομένη των εκλογών ο νέος υπουργός Οικονομίας θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι με το «τέρας» του πληθωρισμού, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά… με το «τέρας» του ελλείματος και του δημοσίου χρέους. Τα έσοδα του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση καθώς το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Για την ανάταση των εσόδων και γενικότερα την αντιστροφή της «μαύρης» εικόνας του προϋπολογισμού, η Νέα Δημοκρατία, αν κερδίσει τις εκλογές, υπόσχεται να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή, να θέσει σε ισχύ νέα, αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης, να αλλάξει το σύστημα αυτοτελούς φορολογίας από το οποίο ευνοούνται σήμερα χιλιάδες πολίτες, να «παγώσει» τους μισθούς και τις συντάξεις και το 2010 καθιερώνοντας ενιαίο μισθολόγιο για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο, με μικρότερες αποδοχές.

Φορολόγηση εισοδημάτων
Το «ΠαΣοΚ», εφόσον είναι ο νικητής των εκλογών, αναμένεται να φορολογήσει όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής με βάση νέα, ενιαία κλίμακα φόρου, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων, να καταργήσει το ΕΤΑΚ και να το αντικαταστήσει με έναν «μίνι» Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, να επιβάλει πρόσθετη φορολογία στα διανεμόμενα προς τους μετόχους κέρδη των επιχειρήσεων, να επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών με αυξημένο αφορολόγητο κτλ. Από την άλλη υπόσχεται να δώσει αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, έκτακτο επίδομα Αλληλεγγύης (στα πρότυπα του ΕΚΑΣ), να παγώσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και να αυξήσει το επίδομα της ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και το κατώτατο όριο συντάξεων στα 950 ευρώ για ζευγάρι.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ είναι ανεδαφικό και θα επιφέρει πρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό, ύψους 10,7 δισ. ευρώ. Τόσο κοστολογεί το υπουργείο Οικονομίας τις «παροχές» προς τα χαμηλά εισοδήματα, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και των χαμηλών συντάξεων, χωρίς να υπολογίζει τις δεσμεύσεις για αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 10 δισ. ευρώ από 8,8 δισ. ευρώ που έκλεισε πέρυσι.

Η εφαρμογή των μέτρων
Πάντως και τα δύο κόμματα, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, δεν έχουν αναφερθεί αναλυτικά στο πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνουν.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για νέα τεκμήρια διαβίωσης, αυτά θα πλήξουν όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, αυτοκίνητα ή σκάφη αναψυχής και δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ οι αλλαγές στην αυτοτελή φορολογία αναμένεται να θίξουν αρκετές επαγγελματικές ομάδες αλλά και δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα διάφορα επιδόματα και φορολογούνται με ευνοϊκό καθεστώς.

Το «πάγωμα» των μισθών που εξήγγειλε ήδη ο Πρωθυπουργός θα οδηγήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο να μη λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση περίπου 1.000.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, ενώ η εισοδηματική ενίσχυση που εγγυάται το ΠαΣοΚ για το σύνολο των συνταξιούχων και των υπαλλήλων του Δημοσίου θα εξαρτηθεί από τη διαφορά της αύξησης από τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk