ΕΚΛΟΓΕΣ

Τι ψηφίζουν οι εφοπλιστές

Με το λάπτοπ ανά χείρας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου κρατούσε σημειώσεις, ενώ συχνά πυκνά απηύθυνε τέτοια ερωτήματα στους συνομιλητές του για τα ζητήματα που έθεταν ώστε προκάλεσε έκπληξη στη διοίκηση της ΕΕΕ το βάθος της ενημέρωσής του πάνω σε καίρια θέματα της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.

Με το λάπτοπ ανά χείρας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου κρατούσε σημειώσεις, ενώ συχνά πυκνά απηύθυνε τέτοια ερωτήματα στους συνομιλητές του για τα ζητήματα που έθεταν ώστε προκάλεσε έκπληξη στη διοίκηση της ΕΕΕ το βάθος της ενημέρωσής του πάνω σε καίρια θέματα της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε ΠαΣοΚ και Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ύστερα από πολλά χρόνια καμιάς απολύτως επαφής, εισήλθαν πλέον σε φάση αναθέρμανσης των σχέσεων. Μια προσέγγιση η οποία- υπό όρους- μπορεί να προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία της χώρας.

Η συνάντηση αυτή του κ. Παπανδρέου με τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ήταν προγραμματισμένη πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και εντασσόταν στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών συναντήσεων της νέας διοίκησης. Λογικά, θα ανέμενε κανείς η συνάντηση αυτή, δεδομένων των εξελίξεων, να είχε αναβληθεί, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Ούτε ο κ. Παπανδρέου σκέφτηκε να την ακυρώσει, αλλά ούτε και η διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επεδίωξε να την αποφύγει προκειμένου να μείνει μακριά από το προεκλογικό σκηνικό και τους συνειρμούς που πιθανότατα θα προκαλούσε μια τέτοια συνάντηση.

Ενα ηχηρό μήνυμα
Εμμέσως πλην σαφώς με τον τρόπο αυτόν η διοίκηση της Ενωσης έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με όποιον είναι έτοιμος να συζητήσει με ρεαλισμό το μέλλον της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, αναγνωρίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος συνομιλητής.

Η συνάντηση αυτή όμως έχει και μιαν άλλη διάσταση αφού καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν στις τάξεις των εφοπλιστών στερεότυπα και προαποφασισμένες επιλογές. Οι έλληνες εφοπλιστές διαχρονικά συμμετέχουν, συνήθως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε συζητήσεις με πολιτικούς από όλες τις πλευρές για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Εχουν συν τω χρόνω επιλέξει με ποιους θα συνομιλούν και αρκετές φορές έχουν χαρακτηριστεί είτε γαλάζιοι είτε πράσινοι, αλλά στο τέλος της ημέρας και πέρα από τις όποιες κοινωνικές σχέσεις τους το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα προωθήσουν τη ναυτιλία και την ατζέντα της όσο πιο ψηλά γίνεται σε επίπεδο κυβέρνησης.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει στις εφοπλιστικές παρέες, τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός αυτής, είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής υπήρξε ένας πρωθυπουργός ο οποίος- ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας- αγκάλιασε την ελληνική εμπορική ναυτιλία και συμφώνησε στη βασική αρχή της διαρκούς αύξησης της ανταγωνιστικότητάς της.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε συνομιλητής πολλών ελλήνων εφοπλιστών σε έναν διάλογο που άλλοτε έγινε δημόσια και άλλοτε ιδιωτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν ένας διάλογος που στόχο του είχε να έρθουν οι δύο πλευρές πιο κοντά, να κατανοήσει η μία την άλλη και εν τέλει να βρεθεί η χρυσή τομή μέσω της οποίας θα ενισχυόταν μεν η ναυτιλία, αλλά με τη σειρά της θα ενίσχυε την εθνική οικονομία.

Κατά καιρούς μεταξύ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού υπήρξαν ο κ. Γ. Προκοπίου, οι κκ. Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης, ο κ. Νίκος Ευθυμίου, ο νυν πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης, ο πρόεδρος του Κομίτι κ. Επ. Εμπειρίκος και σειρά άλλων εφοπλιστών που είχαν όμως μικρότερη δυνατότητα παρεμβατικής ικανότητας στον Πρωθυπουργό.

Αυτός που επίσημα και δημοσίως διέβη την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πρώτος από όλους ήταν ο κ. Β. Κωνσταντακόπουλος, τον οποίο κάλεσε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής να συναντηθούν όταν ο καλαματιανός εφοπλιστής άνοιξε το μέγα θέμα της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την επένδυσή του στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.

Από εκείνη τη συνάντηση και ύστερα, ο κ. Κωνσταντακόπουλος υπήρξε ένας προνομιακός συνομιλητής του κ. Καραμανλή χωρίς να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως γιατί θεωρήθηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ως ένας άνθρωπος που με την πείρα του θα μπορούσε να δώσει χρήσιμες συμβουλές σε καίρια ζητήματα, κυρίως στο τι έπρεπε να γίνει για να ενισχυθεί το ρεύμα των εφοπλιστικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Περιττό να αναφέρει κανείς πως τίποτε από ό,τι πρότεινε ο κ. Κωνσταντακόπουλος δεν έγινε.

Τα στελέχη της ΝΔ
Πέρα όμως από τον Πρωθυπουργό, στενές σχέσεις με εφοπλιστές διατηρούσαν και άλλα υψηλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο πρώην υπουργός κ. Π. Δούκας. Με την κυρία Μπακογιάννη είναι γνωστό ότι συνδέεται στενά ο κ. Ευ. Μαρινάκης , ενώ ξεχωριστούς συνομιλητές είχε για πολύ καιρό και ο κ. Δούκας καθώς μοιραζόταν με αρκετούς εξ αυτών το πάθος για το γκολφ.

Στο ΠαΣοΚ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με την εφοπλιστική κοινότητα. Πέρα από κάποιες επαφές που διατηρούσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με σημαντικούς έλληνες εφοπλιστές, επαφές οι οποίες κυρίως εδράζονταν σε κοινωνικές σχέσεις, δεν υπήρχε καμιά οργανωμένη μορφή συνομιλίας.

Η προβληματική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είχε ήδη καταγραφεί από την περίοδο της διακυβέρνησης του κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος ως πρωθυπουργός δεν είχε καμία σχέση με την εφοπλιστική κοινότητα είτε επισήμως είτε ανεπισήμως.

Βεβαίως στον Πειραιά υπάρχει μια ομάδα επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και εφοπλιστές, που δεν αρνούνται ότι πρόσκεινται στην πλευρά του ΠαΣοΚ, αλλά κυρίως η ομάδα αυτή αποτελείται από πρόσωπα τα οποία κινούνται δραστήρια σε τοπικό επίπεδο και θεωρούνται εν γένει ήσσονος σημασίας συνομιλητές.

Αυτός που επεδίωξε πρώτος μια επικοινωνία με την εφοπλιστική πλευρά ήταν ο κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντήθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν με τον πρόεδρο του Κομίτι κ. Εμπειρίκο, από τον οποίο, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, εισέπραξε μια ψυχρή και μάλλον αμήχανη στάση στην πρωτοβουλία του αυτή.

Ωστόσο δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε τις προσπάθειες να αποκτήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα αναγνωρίζοντάς της προφανώς έναν ξεχωριστό ρόλο στο οικονομικό μοντέλο που είχε και έχει στον νου του. Ετσι προέκυψε η πορεία προσέγγισης μεταξύ του ΠαΣοΚ και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μια σχέση που φαίνεται ότι έχει πλέον μπει σε νέα βάση ενός έντιμου διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου από την εφοπλιστική πλευρά ούτε επεδίωξαν αλλά ούτε και θέλησαν να παραλλάξουν την εικόνα που είχε για αυτούς και για τις σχέσεις τους με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ίδιο τον κ. Καραμανλή.

Ο κ. Παπανδρέου πέρασε με επιτυχία στην άλλη πλευρά το μήνυμα ότι αυτό είναι ένα θέμα που δεν είναι ικανό να αλλάξει την οπτική του για τον κλάδο, για τη δυναμική του αλλά και για τις δυνατότητές του και γι΄ αυτό δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους και μετά την 5η Οκτωβρίου. Κατά πόσον αυτός ο διάλογος θα έχει συνέχεια και θα είναι επιτυχημένος θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από βασικές επιλογές του σε καίριους τομείς που αφορούν την ελληνική ναυτιλία, η οποία έχει δείξει ότι πέρα από τις συμπάθειές της μπορεί να αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή.

Νέο αφεντικό στη ΝΕΛ ο κ. Μιλτ. Βάγγερ
Τo 19,98% των μετοχών της ΝΕΛ που κατείχε, παραχώρησε ο κ. Απ. Βεντούρης αντί 14,96 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Αntelope Shipping Ιnc, συμφερόντων του κ. Μιλτ. Βάγγερ. Πρόεδρος της εταιρείας θα συνεχίσει να είναι ο κ. Βεντούρης. Την Παρασκευή το βράδυ ενημερώθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σχετικά με το ότι «η εταιρεία Εdgewater Ηoldings Ιnc., εταιρεία συμφερόντων του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Απ. Βεντούρη, προέβη σε πώληση 28.374.285 μετοχών έκδοσης της ΝΕΛ, ήτοι 19,98% της εταιρείας».

Μετά την εξέλιξη αυτή η διοίκηση της ΝΕΛ ανασυγκροτήθηκε ως εξής: Πρόεδρος παραμένει ο κ. Απ. Βεντούρης, ενώ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Μιλτ. Βάγγερ. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι κκ. Ι. Σηφάκης, Ι. Ζούρος, Γ. Δημόπουλος , Λύσσανδρος Γ. Τζιλόγλου- Τζιλίδης, Ι. Ρεκούμης. Γενικός Εντεταλμένος Σύμβουλος της εταιρείας (CΕΟ) ορίστηκε ο κ. Ι. Αβραντίνης με αρμοδιότητα την από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο διοίκηση και εκπροσώπηση της εταιρείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk