ΕΞΑΓΟΡΑ

Πώς τα Λιπάσματα πέρασαν στον κ. Λ. Λαυρεντιάδη

Η απόκτηση του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων από τον κ. Λ.Λαυρεντιάδη μέσω του επενδυτικού fund της Lamda Ρartners που έχει στήσει ο έλληνας επιχειρηματίας στο Λονδίνο δημιουργεί νέες προοπτικές για την εταιρεία. Ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, η έλλειψη ρευστότητας υποχρέωνε τη ΒΦΛ να διατηρεί μικρή γκάμα προϊόντων, να παρέχει μεγάλες πιστώσεις για να προσελκύει πελάτες και κυρίως να συσσωρεύει χρέη καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώνει το κόστος για την ενέργεια που χρειαζόταν για να λειτουργήσει.

Η απόκτηση του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων από τον κ. Λ.Λαυρεντιάδη μέσω του επενδυτικού fund της Lamda Ρartners που έχει στήσει ο έλληνας επιχειρηματίας στο Λονδίνο δημιουργεί νέες προοπτικές για την εταιρεία. Ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, η έλλειψη ρευστότητας υποχρέωνε τη ΒΦΛ να διατηρεί μικρή γκάμα προϊόντων, να παρέχει μεγάλες πιστώσεις για να προσελκύει πελάτες και κυρίως να συσσωρεύει χρέη καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώνει το κόστος για την ενέργεια που χρειαζόταν για να λειτουργήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΠΑ είχε κεφαλαιοποιήσει χρέη 55 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να ελέγχει το 33% της εταιρείας, η οποία δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου. Οι τράπεζες (Εμπορική, Εθνική και Αlpha Βank), βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, δεν ήταν πρόθυμες να επενδύσουν κεφάλαια στη ΒΦΛ, γι΄ αυτό και είχαν αναθέσει στον διεθνή οίκο Rotschild εδώ και έξι μήνες να βρει αγοραστή. Στον διαγωνισμό κατέθεσε προσφορά η εταιρεία ΕLFΕ SΑ, θυγατρική κατά 100% του fund Lamda Ρartners, και μια κοινοπραξία εταιρειών από Αίγυπτο και Μαρόκο. Προκρίθηκε η προσφορά της ΕLFΕ, η οποία είχε σύμβουλο τη Royal Βank οf Scotland. Η τελευταία αποτίμησε τη ΒΦΛ στα 250 εκατ. ευρώ. Η ΕLFΕ έδωσε σε μετρητά 86 εκατ. ευρώ και ανέλαβε υποχρεώσεις 164 εκατ. ευρώ. Η ΕLFΕ δεσμεύτηκε να διατηρήσει για την επόμενη πενταετία τους 500 εργαζομένους που απασχολούνται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Καβάλα και να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε περιβαλλοντικές επενδύσεις, αλλά και σε επενδύσεις για την ασφάλεια του προσωπικού, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή του ονόματος
Η εταιρεία θα αλλάξει όνομα σε Ηellenic Fertilizers και θα προχωρήσει σε εξαγορές ομοειδών επιχειρήσεων ώστε η ΒΦΛ να καθετοποιήσει την παραγωγή της. Το νέο μάνατζμεντ θα επιδιώξει να αυξήσει την παραγωγική ισχύ της εταιρείας και να διευρύνει τις δραστηριότητές της και στην εμπορία, με στόχο να παρέχει όλων των ειδών τα λιπάσματα για τον αγρότη. Για να μετατραπεί η ΒΦΛ σε one stop shop θα απαιτηθούν και επενδύσεις με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους που σήμερα αντιπροσωπεύει το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενεργοποιηθεί η άδεια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο που έχει η ΒΦΛ στο χαρτοφυλάκιό της.

Τα στελέχη της ΕLFΕ εκτιμούν ότι με τις κατάλληλες ενέσεις ρευστότητας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους η εταιρεία θα μπορεί να εμφανίσει υψηλότερα κέρδη από αυτά που πραγματοποιεί σήμερα (περίπου 32 εκατ. ευρώ προ φόρων), αλλά κυρίως θα σταματήσει να συσσωρεύει χρέη. Επίσης, η πρόσβαση στις ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις παρέχουν στην εταιρεία συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αφού μειώνεται δραστικά το μεταφορικό κόστος.

Διαπραγμάτευση της Νεοχημικής
Αυτή την περίοδο ο κ. Λαυρεντιάδης διαπραγματεύεται με το Carlyle Group την επαναγορά της Νεοχημικής, καθώς οι Αμερικανοί «κατάφεραν» μέσα σε έναν χρόνο να εμφανίσουν ζημιογόνο αποτέλεσμα στην εταιρεία που αγόρασαν με κερδοφορία 60 εκατ. ευρώ, αφού τη φόρτωσαν με δανεικά για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά της από τον κ. Λαυρεντιάδη.

Η εξαγορά της ΒΦΛήταν η πρώτη απευθείας επένδυση της Lamda Ρartners στην Ελλάδα, η οποία όμως επειδή έγινε εν μέσω προεκλογικής περιόδου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αφού συμμετείχε στην εταιρεία η κρατική ΔΕΠΑ. Το ΠαΣοΚ με μια «χλιαρή» ανακοίνωση προειδοποιούσε να μη ληφθούν αποφάσεις που εκποιούν τη δημόσια περιουσία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θεωρεί την πώληση της ΒΦΛ άκυρη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk