Η πορεία του δαιμόνιου επιχειρηματία από τη Νεοχημική στην Καραϊσκάκης ΑΕ

O κ. Λ. Λαυρεντιάδης έγινε γνωστός στο ευρύ επενδυτικό κοινό τον Μάρτιο του 2003, όταν πέρασε τις πύλες της Σοφοκλέους η Νεοχημική. Η εταιρεία ανήκε στην οικογένειά του και ο κ. Λαυρεντιάδης είχε αναλάβει τις τύχες της όταν ήταν μόλις 18 ετών, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του. Ο 31χρονος τότε επιχειρηματίας δεν γέμιζε το μάτι κανενός. Οι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν μαζί του το 2005, όταν εν μια νυκτί πέρασε σε ξένους θεσμικούς πακέτο 8% της Νεοχημικής. Η χρηματιστηριακή αγορά τότε προσπαθούσε να ορθοποδήσει και ήταν πράγμα σπάνιο ξένοι θεσμικοί να ασχολούνται με μια μικρή εταιρεία κάπου στην Ελλάδα.

O κ. Λ. Λαυρεντιάδης έγινε γνωστός στο ευρύ επενδυτικό κοινό τον Μάρτιο του 2003, όταν πέρασε τις πύλες της Σοφοκλέους η Νεοχημική. Η εταιρεία ανήκε στην οικογένειά του και ο κ. Λαυρεντιάδης είχε αναλάβει τις τύχες της όταν ήταν μόλις 18 ετών, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του. Ο 31χρονος τότε επιχειρηματίας δεν γέμιζε το μάτι κανενός. Οι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν μαζί του το 2005, όταν εν μια νυκτί πέρασε σε ξένους θεσμικούς πακέτο 8% της Νεοχημικής.

Η χρηματιστηριακή αγορά τότε προσπαθούσε να ορθοποδήσει και ήταν πράγμα σπάνιο ξένοι θεσμικοί να ασχολούνται με μια μικρή εταιρεία κάπου στην Ελλάδα. Οι συναλλαγές μάλιστα έγιναν και αντικείμενο ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διαπιστωθεί αν όντως οι μετοχές κατευθύνθηκαν σε ξένα χαρτοφυλάκια. Οι ξένοι όμως φάνηκαν αρκετά διαβασμένοι.

Η εταιρεία, η οποία έως τότε παρήγε φασόν απορρυπαντικά για μεγάλους διεθνείς οίκους, γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και πωλήθηκε το 2008 στο Carlyle Group προς 19 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τιμή εισαγωγής της ήταν 1,39 ευρώ. Το αμερικανικό fund ξόδεψε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Νεοχημικής υποβάλλοντας και δημόσια πρόταση. Ο κ. Λαυρεντιάδης πώλησε στο pic την εταιρεία του (εισέπραξε 130 εκατ. ευρώ) που έβγαζε τότε 60 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, είχε μηδενικό δανεισμό και ταμείο 110 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος είχε αποφασίσει να ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη της Αlapis, του επιχειρηματικού σχήματος που δημιούργησε με τη συγχώνευση τεσσάρων εταιρειών (Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Εlpharma) στο τέλος του 2006.

Το καλοκαίρι του 2007 η Αlapis ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίουμαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα ύψους 817 εκατ. ευρώ και επιδόθηκε σε μια σειρά εξαγορές εταιρειών του κλάδου- ξεπέρασαν τις 19, μεταξύ αυτών και ο Γερολυμάτος-, ώστε σήμερα να αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία μεταξύ ελληνικών εταιρειών και θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το 2008 ο τζίρος της Αlapis ήταν 1 δισ. ευρώ, τα ΕΒΙΤDΑ 270 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 160 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία από την εμπορία φαρμάκων έχει πλέον εισέλθει στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων (generics), τα οποία εκτιμάται ότι το 2009 θα έχουν τζίρο πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Ο κ. Λαυρεντιάδης πρόσφατα αιφνιδίασε την αγορά ανακοινώνοντας ότι η Αlapis προχωρεί σε νέα αύξηση κεφαλαίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ύψους 451 εκατ. ευρώ και η επιτυχία της θεωρείται δεδομένη αφού πέντε μεγάλες ξένες τράπεζες έχουν αναλάβει το underwriting της έκδοσης. Ο επιχειρηματίας εκτιμά ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο του φαρμάκου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk