Εύθραυστη η ανάκαμψη

Πολύ πιθανή θεωρούν την πιθανότητα επανάκαμψης της ύφεσης οι οικονομολόγοι Γιόζεφ Στίγκλιτς και Νούριελ Ρουμπίνι και οι μεγαλοεπενδυτές Τζορτζ Σόρος και Τζον Πόουλσον , οι οποίοι σε συνάντηση που διοργάνωσε ο διεθνής διαχειριστής επενδυτικού κεφαλαίου κ. Στ.Ζαββός στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για την προοπτική της αμερικανικής και διεθνούς οικονομίας. Οπως αναφέρει ο κ. Ζαββός, στις αναλύσεις τους οι Γιόζεφ Στίγκλιτς και Νούριελ Ρουμπίνι ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν υψηλή την πιθανότητα να επανακάμψει η ύφεση στα μέσα του 2010 ή στις αρχές του 2011.

Εύθραυστη η ανάκαμψη | tovima.gr

Πολύ πιθανή θεωρούν την πιθανότητα επανάκαμψης της ύφεσης οι οικονομολόγοι Γιόζεφ Στίγκλιτς και Νούριελ Ρουμπίνι και οι μεγαλοεπενδυτές Τζορτζ Σόρος και Τζον Πόουλσον , οι οποίοι σε συνάντηση που διοργάνωσε ο διεθνής διαχειριστής επενδυτικού κεφαλαίου κ. Στ.Ζαββός στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για την προοπτική της αμερικανικής και διεθνούς οικονομίας. Οπως αναφέρει ο κ. Ζαββός, στις αναλύσεις τους οι Γιόζεφ Στίγκλιτς και Νούριελ Ρουμπίνι ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν υψηλή την πιθανότητα να επανακάμψει η ύφεση στα μέσα του 2010 ή στις αρχές του 2011. Οπως είπαν, παρ΄ όλο που αναμένεται θετική αύξηση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο του 2010 και θετική αύξηση για το δ΄ τρίμηνο, διαβλέπουν ότι τα ευεργετικά οφέλη του δημοσιονομικού πακέτου (stimulus package) της κυβέρνησης Ομπάμα θα εξανεμιστούν και η οικονομία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη θετική πορεία της. Επίσης, είναι πολύ πιθανό το αμερικανικό Κογκρέσο να μην εγκρίνει επιπλέον ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής ενίσχυσης.

Οι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η καινούργια ύφεση (double dip) θα προκληθεί κυρίως από την αυξανόμενη αποταμίευση του αμερικανικού νοικοκυριού, τα επίπεδα του οποίου έχουν αυξηθεί από 1% σε 6%. Αυτή η αύξηση στερεί τη μεγάλη καταναλωτική αγοραστική δύναμη και αδυνατίζει τη δυνατότητα συνέχισης της οικονομικής ανάπτυξης μετά το πέρας του δημοσιονομικού πακέτου. Οπως επεσήμανε ο Τζον Πόιλσον, ο οποίος έχει πλέον εδραιωθεί ως επιτυχημένος fund manager, επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα αποτελέσματα στον κόσμο, γιατί ποντάροντας στην κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών κέρδισε 17 δισ. δολάρια για τους επενδυτές του και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 30 δισ. δολαρίων, το χρέος του αμερικανικού νοικοκυριού είχε φθάσει στο 134% της πραγματικής αξίας του και είναι απαραίτητο να μειωθεί αρκετά (deleverage) ώστε να μπορέσει να επανακάμψει σε ασφαλή και υγιή επίπεδα, πράγμα το οποίο συνεπάγεται και μειωμένη κατανάλωση.

Επιπλέον σημείωσαν ότι προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και αύξηση της ανεργίας, η οποία πλησιάζει το 10% στο τέλος του χρόνου και είναι πολύ πιθανό να φθάσει σε διψήφιο νούμερο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2010. Εξάλλου και οι πέντε συμφώνησαν ότι τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος δεν έχουν λυθεί πλήρως και τόνισαν ότι υφίστανται ακόμη δομικά προβλήματα στο σύστημα. Δεν απέκλεισαν δε μια νέα τραπεζική κρίση. Ενα ακόμη μεγάλο πρόβλημα θεωρούν τα μεγάλα δάνεια ακινήτων που έχουν χορηγηθεί και τα οποία πλησιάζουν τα 1,5 τρισ. δολάρια και έχουν συνήθως πενταετή διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι ο δανεισμός θα πρέπει να ανανεωθεί για 250 δισ. δολάρια ανά χρόνο στην επόμενη πενταετία, ενώ οι πραγματικές αξίες των κτιρίων αυτών έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα η ανανέωση του δανείου να είναι πολύ ψηλότερη από τη σημερινή τρέχουσα αξία του κτιρίου.

Στην πιθανότητα καινούργιας ύφεσης συμβάλλει και η συνέχεια των πτωχεύσεων των κατοικιών λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικού δανείου. Οπως επεσήμαναν, αυτό το θέμα χρήζει άμεσης νομοθετικής λύσης, ειδάλλως ορισμένα εκατομμύρια σπίτια θα πρέπει να κατασχεθούν από τις τράπεζες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι συμμετασχόντες συμφώνησαν ότι η εμφάνιση καινούργιας ύφεσης μέσα στους επόμενους μήνες είναι ένα γεγονός με μεγάλη στατιστική πιθανότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk