ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ασφυκτικές οι πιέσεις των Βρυξελλών

«Τα κόμματα γνωρίζουν πολύ καλά το ελληνικό πρόβλημα». Με τη δήλωσή του αυτή ο επίτροπος κ. Χοακίμ Αλμούνια δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες σε ό,τι αφορά τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στη χώρα μας, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Αντιθέτως, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν αμέσως μετά τις εκλογές να εντείνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για όλα τα ανοιχτά ζητήματα αλλά και για την είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (που μειώνεται αντί να αυξάνεται) καθώς με βάση τον ΦΠΑ υπολογίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Τα κόμματα γνωρίζουν πολύ καλά το ελληνικό πρόβλημα». Με τη δήλωσή του αυτή ο επίτροπος κ. Χοακίμ Αλμούνια δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες σε ό,τι αφορά τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στη χώρα μας, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Αντιθέτως, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν αμέσως μετά τις εκλογές να εντείνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για όλα τα ανοιχτά ζητήματα αλλά και για την είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (που μειώνεται αντί να αυξάνεται) καθώς με βάση τον ΦΠΑ υπολογίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες λένε ότι «όσο αυξάνεται η κλοπή του ΦΠΑ στην Ελλάδα άλλο τόσο χάνει και ο κοινοτικός προϋπολογισμός».

Παράλληλα με την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, την επόμενη ημέρα θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στη νέα κυβέρνηση για χρόνια ζητήματα και αλλαγές στην οικονομία.

* Το ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας.

* Την απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.

* Την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

* Την ενσωμάτωση του Κοινοτικού Δικαίου στην εθνική νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια (φρουτάκια).

1Για το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήρθε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να την πείσει να μην προχωρήσει σε νέα Προσφυγή (στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) αλλά και για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία σταδιακά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διέκοψε τις συνομιλίες την επομένη της προκήρυξης των εκλογών, έχει ήδη απορρίψει παρόμοιο αίτημα της Ιταλίας για τη σταδιακή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στο θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας θα έχει όχι μόνον αυτονόητες κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και οικονομικές, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε μαζική έξοδο (συνταξιοδότηση) των θιγομένων ατόμων. 2Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει επίσης και το θέμα της Απελευθέρωσης των Υπηρεσιών (που πρέπει να ισχύσει από τις 28 Δεκεμβρίου) μέσω της οποίας θα επιτρέπεται ή ελεύθερη παροχή υπηρεσίας στην Ελλάδα από έναν Πολωνό ή Εσθονό με τις ίδιες προϋποθέσεις που τις παρέχει ένας Ελληνας. Ετσι, στην Ελλάδα θα πρέπει να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν γραφεία (τύπου ΚΕΠ) στα οποία ο Πολωνός ή ο Εσθονός θα απευθύνεται όχι μόνον για να ενημερωθεί για τα πιστοποιητικά που χρειάζονται για να παρέχει την υπηρεσία του στη χώρα μας αλλά και μέσω του γραφείου αυτού να τα παραλαμβάνει από τη χώρα του. Το σχετικό σχέδιο νόμου «πηγαινοέρχεται» μήνες τώρα από όροφο σε όροφο του υπουργείου Οικονομίας.

3Επαγγελματικά προσόντα Συναφές θέμα είναι και η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που πρέπει να επιτρέπει στον δικαιούχο να έχει πρόσβαση στο κράτοςμέλος υποδοχής, στο επάγγελμα για το οποίο διαθέτει τα επαγγελματικά προσόντα και να το ασκήσει με τις ίδιες συνθήκες όπως οι εντόπιοι πολίτες αυτού του κράτους-μέλους όταν αυτό έχει ρυθμιστεί νομοθετικά.

Σύμφωνα με την οδηγία 2005/36/ΕΚ, κάθε υπήκοος κράτουςμέλους της ΕΕ νόμιμα εγκατεστημένος σε ένα κράτος-μέλος δύναται να παρέχει υπηρεσίες κατά τρόπο προσωρινό και περιστασιακό σε άλλο κράτος-μέλος με βάση τον αρχικό του επαγγελματικό τίτλο, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει αναγνώριση των εν λόγω επαγγελματικών του προσόντων. Εντούτοις, στην περίπτωση μετακίνησης με σκοπό την παροχή υπηρεσιών του παρέχοντος υπηρεσίες εκτός του κράτους-μέλους όπου είναι εγκατεστημένος, ο πάροχος θα πρέπει εξάλλου να αποδείξει ότι διαθέτει δύο έτη επαγγελματικής εμπειρίας όταν το υπόψη επάγγελμα δεν είναι νομοθετικά ρυθμισμένο στο εν λόγω κράτος.

4Τέλος, πρέπει να βρεθεί λύση και στην εκκρεμότητα της απελευθέρωσης της παροχής υπηρεσιών παιγνίων, δεδομένου ότι μη συμμόρφωσή μας σημαίνει την καταβολή προστίμου 31.798 ευρώ ημερησίως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk