ΜΙΛΑΝΟ

Με βήμα σημειωτόν

Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια οι «αναποδιές» στη Μέκκα της Οπερας μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Με τη θέση του μουσικού διευθυντή να παραμένει κενή, τα «βέλη» που κατά καιρούς εκτοξεύουν ο ιταλικός και ο διεθνής Τύπος για ανέμπνευστα προγράμματα και αδυναμία προσαρμογής της Σκάλας στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και τη «δαμόκλειο σπάθη» των απεργιών να επικρέμαται κάθε τόσο απειλητική, το τοπίο για το ίδιο το θέατρο και τον γενικό διευθυντή τουΣτεφάν Λισνέρμάλλον δεν διαγράφεται ειδυλλιακό.

Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια οι «αναποδιές» στη Μέκκα της Οπερας μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Με τη θέση του μουσικού διευθυντή να παραμένει κενή, τα «βέλη» που κατά καιρούς εκτοξεύουν ο ιταλικός και ο διεθνής Τύπος για ανέμπνευστα προγράμματα και αδυναμία προσαρμογής της Σκάλας στις απαιτήσεις των καιρών αλλά και τη «δαμόκλειο σπάθη» των απεργιών να επικρέμαται κάθε τόσο απειλητική, το τοπίο για το ίδιο το θέατρο και τον γενικό διευθυντή τουΣτεφάν Λισνέρμάλλον δεν διαγράφεται ειδυλλιακό. Η πρόσφατη δε εξασφάλιση από πλευράς της Οπερας της Ρώμης της συνεργασίας του Ρ. Μούτι- τέως μουσικού διευθυντή της Σκάλαςσε σταθερή βάση για μία πενταετία από το 2010 αλλά και η επιθυμία του διάσημου μαέστρου να συστήσει έναν δυναμικό άξονα ανάμεσα στο λυρικό θέατρο της πρωτεύουσας και στο ιστορικό San Carlo της γενέτειράς του Νάπολι σηματοδοτούν, αναμφίβολα, ένα ενδιαφέρον στοιχείο.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το πρόγραμμα της Σκάλας, η καθιερωμένη έναρξη της 7ης Δεκεμβρίου θα γίνει με μια νέα παραγωγή της δημοφιλέστατης «Κάρμεν» υπό τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί εννέα καινούργιες λυρικές παραγωγές και περισσότερες από 60 συναυλίες.

Μεταξύ των τελευταίων δεσπόζει η- ύστερα από 24 χρόνια- επιστροφή του βετεράνου Κλάουντιο Αμπάντο,η οποία έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2010. Σημαντικός σταθμός της σεζόν, τέλος, η εφετινή επέτειος των 40 χρόνων από την πρώτη εμφάνιση τουΠλάθιντο Ντομίνγκοστη Σκάλα την οποία θα γιορτάσει τον προσεχή Δεκέμβριο. Τον Απρίλιο του 2010 ωστόσο ο αειθαλής καλλιτέχνης θα πρωταγωνιστήσει στον «Σιμόν Μποκανέγκρα» ερμηνεύοντας ρόλο βαρύτονου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.teatroallascala.org

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk