Η διακήρυξη του Τορόντο

Αναστάτωση και διχασμό στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Χόλιγουντ- και όχι μόνονέχει προκαλέσει η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν πριν από λίγο καιρό εκατοντάδες καλλιτέχνες που εναντιώθηκαν προς την απόφαση του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Τορόντο (10-19 Σεπτεμβρίου) να δώσει έμφαση εφέτος στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο του εορτασμού για την εκατονταετία της ισραηλινής πόλης. Το φεστιβάλ επέλεξε να εστιάσει στο Τελ Αβίβ στο αφιέρωμά του με τίτλο «Από Πόλη Σε Πόλη» (City to City).

Αναστάτωση και διχασμό στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Χόλιγουντ- και όχι μόνονέχει προκαλέσει η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν πριν από λίγο καιρό εκατοντάδες καλλιτέχνες που εναντιώθηκαν προς την απόφαση του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Τορόντο (10-19 Σεπτεμβρίου) να δώσει έμφαση εφέτος στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο του εορτασμού για την εκατονταετία της ισραηλινής πόλης.

Το φεστιβάλ επέλεξε να εστιάσει στο Τελ Αβίβ στο αφιέρωμά του με τίτλο «Από Πόλη Σε Πόλη» (City to City). Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνυπογράφουν τη διαμαρτυρία ανήκουν ο σκηνοθέτηςΚεν Λόουτς, η ηθοποιόςΤζούλι Κρίστι, ο τραγουδιστής Χάρι Μπελαφόντε, ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, ο μουσικόςΝτέιβιντ Μπερν, η συγγραφέαςΑλις Γουόκερ , ο στοχαστής-φιλόσοφοςΝόαμ Τσόμσκικαι η γνωστή ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα ένας καναδός σκηνοθέτης απέσυρε το ντοκυμαντέρ του. Αποσύρθηκαν επίσης δύο συμμετοχές της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τhe Guardian» οι υποστηρικτές της διαμαρτυρίας, γνωστής και ως «Η διακήρυξη του Τορόντο», λένε ότι οι διοργανωτές εξαπατήθηκαν και συμμετέχουν σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία μετά την ανακοίνωση υψηλά ισταμένου ισραηλινού διπλωμάτη στον Καναδά ότι το φεστιβάλ εντάσσεται σε καμπάνια κόστους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την καλυτέρευση της διεθνούς εικόνας του κράτους του Ισραήλ. Η διακήρυξη των διαμαρτυρομένων κατά του Φεστιβάλ του Τορόντο επισημαίνει ότι η περσινή κυβέρνηση του Ισραήλ έκλεισε συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τρεις μεγάλες καναδικές εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης έχοντας ως στόχο τον αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους και σε άλλους πολέμους, μέσω της εστίασης στις επιτυχίες της χώρας σε τομείς όπως η φαρμακευτική, η επιστήμη και ο πολιτισμός.

Η διακήρυξη κάνει λόγο για συνέντευξη του γενικού συμβούλου του Ισραήλ στον Καναδά,Αμίρ Γκισίν, ο οποίος ανέφερε ότι το Τορόντο επελέγη ως πόλη-πείραμα από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για την αναμόρφωση της διεθνούς εικόνας του ισραηλινού κράτους. Το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο θα ήταν μέρος αυτής της εκστρατείας. «Το να γιορτάζει κανείς το Τελ Αβίβ χωρίς να μιλά για τις καταλήψεις ή την εφετινή αιματηρή επίθεση κατά της Γάζας είναι σαν να μιλά για την κομψότητα και τη φινέτσα της λευκής κοινότητας του Κέιπ Τάουν ή του Γιοχάνεσμπουργκ κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τον αντίποδα,δηλαδή τα γκέτο των μαύρων πόλεων Καγιελίτσα και Σογουέτο» αναφέρει εκτός των άλλων η επιστολή. Οι διαμαρτυρόμενοι δεν αντιτίθενται κατά των ισραηλινών κινηματογραφιστών που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «City to City», ούτε προτείνουν οι ισραηλινές ταινίες να μην φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διακήρυξη, με αφορμή την εφετινή αιματοχυσία στη Γάζα οι διαμαρτυρόμενοι εναντιώνονται στη χρήση ενός τόσο σημαντικού φεστιβάλ για την προβολή μιας εκστρατείας που θα προπαγανδίζει αυτό που άνθρωποι όπως ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής και κάτοχος Νομπέλ ειρήνηςΝτέσμοντ Τούτου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑΤζίμι Κάρτερκαι ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων ΕθνώνΜιγκέλ Ντ΄ Εσκότο Μπρόκμανέχουν χαρακτηρίσει «δικτατορία του απαρτχάιντ».

Τη διαμαρτυρία υποστηρίζουν επίσης διακεκριμένοι ισραηλινοί καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους ο κινηματογραφιστής Ούντι Αλόνι, ο οποίος σε ανοιχτή επιστολή του προς τους συμπατριώτες συναδέλφους του εκφράζει τις ανησυχίες του για την παρουσίαση των ταινιών τους στο φεστιβάλ αποκαλώντας τους πρεσβευτές ή εκπροσώπους δημοσίων σχέσεων του κράτους. Απόσπασμα της επιστολής του Αλόνι εμπεριέχεται στο άρθρο της «Guardian»: «Με το να διαποτίζετε το Ισραήλ με άρωμα φιλελευθερίας προκαλείτε θολούρα για τα λάθη της κατοχής… Χωρίς να το καταλάβετε θα βρείτε τους εαυτούς σας να συμμετέχουν στη βρώμικη δουλειά της παρουσίασης του Κράτους του Ισραήλ ως hip δυτικής δημοκρατίας. Είστε μαζί μας ή μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ;Πολύ φοβάμαι ότι στις μέρες μας δεν μπορείς να ανήκεις και στις δύο πλευρές».

Ο αντίποδας
Η «Διακήρυξη του Τορόντο» όχι απλώς δεν πέρασε απαρατήρητη αλλά συνάντησε αρκετούς αντιπάλους καθώς καλλιτέχνες όπως ο Τζέρι ΣάινφελντοΛένι Κράβιτζ, η Νάταλι Πόρτμαν, ηΛίζα Κούντροου , οΑνταμ Αρκιν,οΤζέισον Αλεξάντερ και οΣάσα Μπάρον Κόεν (που έχει οικογένεια στο Ισραήλ) ανήκουν σε εκείνους που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καταγγελίας κατά της εκστρατείας που εναντιώθηκε στο φεστιβάλ του Τορόντο. «Δεν χρειαζόμαστε άλλη μαύρη λίστα» είναι το σύνθημα της αντίθετης πλευράς. «Οποιοσδήποτε έχει δει πρόσφατες ταινίες του Ισραήλ γνωρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι όργανα προπαγάνδας κάποιας κυβερνητικής πολιτικής.Με το να τις βάζεις σε μαύρη λίστα το μόνο που καταφέρνεις είναι να πνίγεις την ανταλλαγή της πολιτισμικής γνώσης την οποία οι καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που υπερασπίζονται». Πραγματικά, ταινίες όπως το περσινό «Βαλς με τον Μπασίρ» τουΑρι Φόρμανκαι ο «Λίβανος» τουΣάμουελ Μάοζπου προσφάτως βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας τεκμηριώνουν αυτή την άποψη.

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η απόφαση της γνωστής για τις δραστηριότητές της ως ακτιβίστριας ηθοποιούΤζέιν Φόντα, η οποία ενώ αρχικώς είχε υπογράψει την ανοιχτή επιστολή προς το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο εναντίον της απόφασης να τιμηθεί το Τελ Αβίβ, αργότερα άλλαξε γνώμη και αποτραβήχτηκε από τη διαμάχη λέγοντας ότι η κίνηση αυτή είναι «ανώφελα αναφλεκτική ». Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα huffingtonpost.com, η Φόντα παραδέχεται ότι υπέγραψε την επιστολή χωρίς να τη διαβάσει προσεκτικά και χωρίς να αναρωτηθεί αν κάτι από τα γραφόμενα δεν επιδεινώνει την κατάσταση αντί να προτείνει δημιουργικό διάλογο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk