ΑΤΖΕΝΤΑ

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος artlife (Ηροδότου 11, Κολωνάκι,τηλ.210 7221.200, www. astrolavos.gr) η έκθεση καλλιτεχνικών κατασκευών από παπιέ-μασέ της Πόλυς Κάνιστρα, με τίτλο «Ραντεβού την Κυριακή». Στη νέα αυτή ενότητα δουλειάς της η καλλιτέχνις συνεχίζει να δημιουργεί φιγούρες με μορφολογική λιτότητα.Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου. Νέες αλλά και παλαιότερες χορογραφίες οι οποίες έχουν αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό παρουσιάζει το διάσημο αμερικανικό χοροθέατρο Αλβιν Εϊλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

24.9.09
ΕΚΘΕΣΗ
Ραντεβού την Κυριακή
Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος artlife (Ηροδότου 11, Κολωνάκι,τηλ.210 7221.200, www. astrolavos.gr) η έκθεση καλλιτεχνικών κατασκευών από παπιέ-μασέ της Πόλυς Κάνιστρα, με τίτλο «Ραντεβού την Κυριακή». Στη νέα αυτή ενότητα δουλειάς της η καλλιτέχνις συνεχίζει να δημιουργεί φιγούρες με μορφολογική λιτότητα.Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου.

24-27.9.09
ΧΟΡΟΣ
Μπαλέτα Αλβιν Εϊλι

Νέες αλλά και παλαιότερες χορογραφίες οι οποίες έχουν αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό παρουσιάζει το διάσημο αμερικανικό χοροθέατρο Αλβιν Εϊλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εφέτος συμπληρώνεται μία 20ετία από τότε που ο ίδιος ο Εϊλι έχρισε την Τζούντιθ Τζέιμισον καλλιτεχνική διευθύντρια.Οι νέες παραστάσεις του χοροθεάτρου στην Αθήνα θα δοθούν τις ημέρες 24-27 Σεπτεμβρίου,στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Στις 21.00.

ΘΕΑΤΡΟ
«Ευριπίδου σπαράγματα»
Βασισμένη σε αποσπάσματα από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη είναι η παράσταση «Ευριπίδου σπαράγματα», συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του Ελληνικού Φεστιβάλ, που σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαΐδης. Περιλαμβάνονται μέρη από τα χαμένα έργα «Υψιπύλη», «Κρήτες», «Ανδρομέδα», «Φαέθων», «Τήλεφος» κ.ά. Με τους Λουκία Πιστιόλα, Γιάννη Κρανά, Αννα Κουτσαφτίκη, Θανάση Κουρλαμπά, Λευτέρη Ζαμπετάκη, Μαρία Παρασύρη, Παναγιώτη Λάρκου κ.ά. Δύο τελευταίες παραστάσεις απόψε στην Ελευσίνα και αύριο Δευτέρα (21/9) στη Βούλα. Στις 21.00.

Αντίο,Αλίκη
Η καλοκαιρινή περιοδεία της παιδικής παράστασης του Εθνικού «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» ολοκληρώνεται με δύο παραστάσεις στο Ηράκλειο Κρήτης στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου διασκεύασε και σκηνοθέτησε το κλασικό αριστούργημα του Λιούις Κάρολ, αποφασίζοντας να χωρίσει την κεντρική ηρωίδα σε τρία διαφορετικά κοριτσάκια: σε Σώμα (Ευδοκία Κακιούζη), Καρδιά (Λένα Παπαληγούρα) και Μυαλό (Βασιλική Τρουφάκου). Παίζουν επίσης: Πέτρος Σπυρόπουλος, Στέφανος Αχιλλέως, Χρήστος Πίτσας, Στέλλα Ποζαπαλίδου, Ορφέας Ζαφειρόπουλος κ.ά.

Οι «Πέρσες» φεύγουν
Η πολυσυζητημένη παράσταση του Ντίμιτερ Γκότσεφ «Πέρσες» σε παραγωγή Εθνικού αποχαιρετά το κοινό απόψε στο Θέατρο Νίκαιας. Η τραγωδία του Αισχύλου, όπως την ερμήνευσε ο αξιόλογος σκηνοθέτης, αποκτά νέα δυναμική και έχει στο πλευρό της αξιόλογους έλληνες ηθοποιούς: Αμαλία Μουτούση, Μηνάς Χατζησάββας, Λαέρτης Βασιλείου, Νίκος Κουρής, Λένα Κιτσοπούλου κ.ά.

«Φεγγάρι που ματώνει»
Στο Θέατρο Τόπος Αλλού επαναλαμβάνεται από τις 25 Σεπτεμβρίου και για 25 μόνο παραστάσεις το έργο του Νίκολας Καζάν «Φεγγάρι που ματώνει». Στη σύγχρονη Νέα Υόρκη η Μάνια, μια λαμπερή, έξυπνη, όμορφη κοπέλα επισκέπτεται με τον θείο της έναν φίλο του. Η φαινομενικά αθώα επίσκεψη καταλήγει σε έναν στυγνό βιασμό μέσα στο διαμέρισμα του φίλου, όταν ο θείος με κάποια πρόφαση αποχωρεί. Η κατάληξη αυτή ήταν προσχεδιασμένη… Σκηνοθεσία: Ν. Καμτσής. Παίζουν: Ασημάκης Αλεξίου, Μάρλεν Σαΐτη, Δημήτρης Κανέλλος. Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, τηλ.

210 8254.600.

«Τζούλια» στο Νixon
Το κλασικό έργο «Δεσποινίς Τζούλια» (1888) του Αυγούστου Στρίντμπεργκ παρουσιάζεται από την ομάδα παραστατικών τεχνών προΤΑΣΗ στο Νixon/Screening Room σε μια διαφορετική ανάγνωση, μετατοπισμένη στην Αθήνα του σήμερα, εκείνη των βορείων προαστίων και των οικονομικών μεταναστών. Από τις 24 Σεπτεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει «μια συνομιλία οθόνης και σκηνής». Απόδοση, διασκευή, σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης. Παίζουν: Ελευθερία Γεροφωκά, Κρις Ραντάνοφ. Αγησιλάου 61, Γκάζι.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Νέες Μορφές πενήντα χρόνια μετά
Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453111) τιμά την πορεία της γκαλερί Νέες Μορφές, που διήρκεσε μισό αιώνα, μέσα από τα έργα πενήντα περίπου καλλιτεχνών, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει την αναδρομή πενήντα χρόνων στα καλλιτεχνικά δρώμενα (1959-2009). Η έκθεση «Νέες Μορφές, πενήντα χρόνια μετά» εγκαινιάζεται την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου.

Γλυπτική του Εκτορα Παπαδάκη
Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» (Καπλανών 5, Αθήνα, τηλ.

210-3390946 www. kaplanon5.gr) η έκθεση του γλύπτη Εκτορα Παπαδάκη. Χώρος και φόρμα αποτελούν στα έργα του ένα ενιαίο και αρμονικά εύρυθμο σύμπλεγμα, που χαρακτηρίζεται από δυναμική στερεότητα, κονστρουκτιβιστική αντίληψη και μνημειακότητα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Οκτωβρίου.

Σάι Τουόμπλι στην Gagosian
Με έκθεση νέων έργων του αμερικα νού ζωγράφου Σάι Τουόμπλι, με τίτλο «λιποίσαν και Πάφον περιρρύταν», εγκαινιάζει τον νέο εκθεσιακό χώρο της στην Αθήνα η γκαλερί Gagosian (Μέρλιν 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3640215,

www. gagosian. com). Ο Τουόμπλι έχει κάνει πολλές σημαντικές εκθέσεις με την Gagosian. Το έργο του ήταν επίσης το επίκεντρο σημαντικής περιοδεύουσας αναδρομικής έκθεσης στην Ευρώπη με τίτλο «Cy Τwombly: Κύκλοι και Εποχές» που ξεκίνησε από την Τate Μodern του Λονδίνου το 2008 και ταξίδεψε στο Guggenheim του Μπιλμπάο και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης το 2009. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σημαντικές μουσειακές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του: «Cy Τwombly: Ο Φυσικός Κόσμος, Επιλογές Εργων 2000-2007», που εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Τhe Αrt Ιnstitute of Chicago, και «Cy Τwombly: Αισθήσεις της Στιγμής» στο Μuseum Μoderner Κunst στη Βιέννη, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 11 Οκτωβρίου 2009. Η έκθεση στην Αθήνα θα διαρκέσει ως τις 19 Δεκεμβρίου.

Ονειρα και εμμονές
Ονειρα και εμμονές του φοβερού παιδιού του ιταλικού κινηματογράφου Φεντερίκο Φελίνι αποτυπώνονται στα 80 πρωτότυπα σχέδια και στις 10 αναπαραγωγές από το νεοεκδοθέν Libro dei Sogni (Βιβλίο των Ονείρων): Φόβος και δέος μπροστά στη γυναίκα. Καρικατούρες σημαντικών συναδέλφων του. Εξπρεσιονιστικά σκίτσα ιδιαίτερης αξίας. Ο Φελίνι ξεκίνησε ως σκιτσογράφος. Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν). Ως σήμερα.

Μπιενάλε στον «Παράδεισο»
Στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 «Ηeaven» επτά διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιμελητές καλούνται να διαπραγματευτούν το θέμα του «Παραδείσου» μέσα από έξι μεγάλης κλίμακας εκθέσεις και έργα περίπου 150 καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, οι Δημήτρης Παπαϊωάννου & Ζάφος Ξαγοράρης παρουσιάζουν τη «Ηeaven-Live», η Τσους Μαρτίνες την «Παγκόσμιο κέντρο ερωτήσεων», η Νταϊάνα Μπάλντον τη «Διότι η ευθεία οδός έχει χαθεί», η Κέι Σόφι Ραμπίνοβιτς την «Εξαίσια απομόνωση, Αθήνα», η Νάντια Αργυροπούλου την «Ηotel Ρaradies» και ο Χριστόφορος Μαρίνος την «Πόσοι άγγελοι μπορούν να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας;». Οι έξι εκθέσεις, σχεδιασμένες από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη, έχουν τη μορφή αυτόνομων προσεγγίσεων σε αυτό το ευρύ θέμα αλλά επικοινωνούν δημιουργικά και διεκδικούν μια αφηγηματική συνεκτικότητα. Πλαισιώνονται από πληθώρα παραστατικών και μουσικών δρώμενων που διαρκούν όλο το καλοκαίρι. Στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου (Κτίριο πεζογέφυραςΕσπλανάδας και πλατεία Νερού) και στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, ως τις 4 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 5232.222 ή στη διεύθυνση www.athensbiennial.org.

a guest + a host = a ghost
Ενας καλεσμένος συν ένας οικοδεσπότης ισούται με ένα φάντασμα. Υπεύθυνος για το αγγλόφωνο λογοπαίγνιο- «a guest + a host = a ghost»δεν είναι άλλος από τον Μαρσέλ Ντυσάν, τον πλέον αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα. Από εκεί δανείζεται τον τίτλο της η νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ (Φιλελλήνων 11 & Εμ. Παππά, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2758490,

www. deste.gr), μια νέα παρουσίαση της Συλλογής Δάκη Ιωάννου. Ο αφορισμός του Ντυσάν, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα μικρό επιτοίχιο έργο που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αποτέλεσε το έναυσμα για μια ιδιαίτερη δομή: μια σειρά ατομικών εκθέσεων, πολλές από τις οποίες τις έχουν εμπνευστεί και εγκαταστήσει οι ίδιοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν βρίσκονται οι: Πάβελ Αλτχάμερ, Μαουρίτσιο Κατελάν, Πολ Τσαν, Νάταλι Τζούρμπεργκ, Ουρς Φίσερ, Ρόμπερτ Γκόμπερ, Κάρα Γουόκερ, Αντρο Βέκουα, κ.ά. Εκτός από τον Μασιμιλιάνο Τζιόνι και τον Δάκη Ιωάννου, στον σχεδιασμό της εγκατάστασης συνεργάστηκαν και ο Μαουρίτσιο Κατελάν, ο Ουρς Φίσερ και η Σεσίλια Αλεμάνι. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Συλλογή Εμφιετζόγλου
Κάθε Κυριακή θα είναι στο εξής επισκέψιμη από το κοινό η Συλλογή Εμφιετζόγλου (τέρμα οδού Φοινίκων, Μαρούσι- Ανάβρυτα, τηλ. 210

8027039, 210 8027026), με τη νέα επέκταση του εκθεσιακού χώρου της, όπου στεγάζεται μια επισκόπηση της ελληνικής τέχνης, από τον 19ο αιώνα ως πολύ σύγχρονες δημιουργίες. Η συλλογή αριθμεί 750 έργα 260 καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα, από τον Νικόλαο Γύζη στον Τάκι, από τον Κώστα Τσόκλη στον Γιώργο Γυπαράκη και από τη Βάσω Κατράκη στον Αλέξανδρο Αβρανά. Τα έργα είναι αντιπροσωπευτικά ενός ευρύτατου φάσματος της εικαστικής έκφρασης, από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική ως τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο και τις εγκαταστάσεις. Τα εκθέματα της μόνιμης Συλλογής εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα παρουσιάζοντας τα εκάστοτε νέα αποκτήματα. Στους υπαίθριους χώρους εκτίθενται δείγματα νεότερης γλυπτικής. Εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9.45 και στις 11.30.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Αφιέρωμα στη Σμύρνη
«Η Σμύρνη κάποτε…» είναι ο τίτλος του μουσικού αφιερώματος που διοργανώνει το Εθνικό Ωδείο στο Ηρώδειο στις 22 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου- Λυκείου Αχαρνών. Συμπράττει ακόμη το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας, η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου, ο πιανίστας Δ. Γιάκας και η 11χρονη πιανίστρια Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση. Η διδασκαλία-διεύθυνση είναι του μαέστρου Μιχάλη Μακρή. Στις 21.00.

ΕΚΘΕΣΗ
Η σκηνή του Δ.Θ. Πειραιά
Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2009, διοργανώνει την αρχιτεκτονική έκθεση «DΕUS ΕΧ ΜΑCΗΙΝΑ. Η μαγεία της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ενα επίτευγμα της τεχνολογίας των μηχανισμών σκηνής του 19ου αιώνα». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Παλαιό Ταχυδρομείο), Φίλωνος 29, Πειραιάς και θα διαρκέσει από 22 ως 24 Σεπτεμβρίου (ώρες προσέλευσης κοινού: 22-23/9: 09.00-

14.00 και 18.00-20.00 και 24/9:

09.00-14.00).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk