Τα (όχι και τόσο) κρυφά αρχεία της RΑF

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Είχαν μεσσιανική συνείδηση. Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RΑF) πίστευαν ότι κάνουν κοσμοϊστορικές πράξεις όταν, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στην τότε Δυτική Γερμανία, έκλεβαν πολυτελείς ΒΜW, λήστευαν τράπεζες και σκότωναν ανθρώπους. Γι΄ αυτό και φρόντιζαν επιμελώς να διατηρούν τα πειστήρια των πράξεών τους: Οπλα, πυρομαχικά, γεωγραφικούς χάρτες, διαβατήρια, σκίτσα, σημειώσεις, και πριν από όλα, τα πρωτότυπα των προκηρύξεων με τις οποίες ανελάμβαναν την ευθύνη των επιθέσεών τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Είχαν μεσσιανική συνείδηση. Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RΑF) πίστευαν ότι κάνουν κοσμοϊστορικές πράξεις όταν, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στην τότε Δυτική Γερμανία, έκλεβαν πολυτελείς ΒΜW, λήστευαν τράπεζες και σκότωναν ανθρώπους. Γι΄ αυτό και φρόντιζαν επιμελώς να διατηρούν τα πειστήρια των πράξεών τους: Οπλα, πυρομαχικά, γεωγραφικούς χάρτες, διαβατήρια, σκίτσα, σημειώσεις, και πριν από όλα, τα πρωτότυπα των προκηρύξεων με τις οποίες ανελάμβαναν την ευθύνη των επιθέσεών τους. Τώρα αποκαλύπτεται ότι διατηρούσαν πλήρες αρχείο. « Κάθε σοβαρός κακοποιός θα κατέστρεφε τα ίχνη του εγκλήματός του » έγραψε σχολιαστής σε γερμανική εφημερίδα. « Αυτοί όχι. Ηθελαν τη δόξα ». Ετσι δημιουργήθηκαν τουλάχιστον επτά «αρχεία του τρόμου» που φυλάσσονταν σε μυστικά ντεπό σε γερμανικό έδαφος. Η ύπαρξη του όγδοου και μεγαλύτερου δημοσιοποιήθηκε μόλις προ ημερών. Βρίσκεται εκτός γερμανικού εδάφους, στην πόλη Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Ο εντοπισμός του αρχείου σύμφωνα με την εφημερίδα «Sueddeutsche Ζeitung» είχε ήδη γίνει το 1991, αλλά οι μυστικές υπηρε σίες έκαναν σχετικές ανακοινώσεις μόλις τις προάλλες. Το αρχείο περιλαμβάνει περίπου 1.600 πειστήρια, ανεκτίμητη πηγή για τη διαλεύκανση πολλών επιχειρήσεων της RΑF. Σε πολλά ευρήματα έχουν επισημανθεί δακτυλικά αποτυπώματα, σε άλλα γενετικά ίχνη υπόπτων. « Ηθελαν προφανώς να μείνουν με κάθε τρόπο στην Ιστορία» λέει ανώτερος γερμανός αστυνομικός. « Γι΄ αυτό και ρίσκαραν τη διατήρηση στοιχείων ». Την «πρωτιά» σε μέγεθος είχε μέχρι πρότινος ένα αρχείο που ανακαλύφθηκε το 1982 σε δάσος της περιοχής Χοϊζεστάμ στο κρατίδιο της Εσσης. Την ίδια περίπου εποχή εντοπίστηκε και το ντεπό «Δάφνη» κοντά στο Αμβούργο. Αντί όμως να το κατασχέσουν αμέσως, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής μονάδας GSG9 το χρησιμοποίησαν ως παγίδα. Ετσι κατάφεραν να συλλάβουν τρία ηγετικά στελέχη της RΑF, που το περιτριγύριζαν: την Αντελχάιντ Σουλτς, την Μπριγκίτε Μονχάουπτ και τον Κρίστιαν Κλαρ. Στη γιάφκα της Ουτρέχτηςσύχναζαν περί τα 20 μέλη της RΑF, τα οποία είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε αντικείμενο. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκύψει με σιγουριά το αν κάποιος που πήρε στα χέρια του ένα ντοκουμέντο, είχε πραγματικά ανάμειξη στην περιγραφόμενη σε αυτό επίθεση. « Το θεωρούμε ένδειξη, όχι απόδειξη » λέει αστυνομικός.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk