Παράθυρο για παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ Oι δικηγόροι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός, τον ερχόμενο μήνα, ο νόμος που του παρέχει ασυλία από ποινικές διώξεις για υποθέσεις διαφθοράς. Οπως είπε ονομικός σύμβουλος του ιταλού πρωθυπουργού Γκλάουκο Νόρι, αν ο σχετικός νόμος κριθεί αντισυνταγματικός από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, τότε «θα προκαλέσει αξεπέραστα προβλήματα στην άσκηση της εξουσίας από τον εκλεγμένο ηγέτη».

ΡΩΜΗ Oι δικηγόροι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός, τον ερχόμενο μήνα, ο νόμος που του παρέχει ασυλία από ποινικές διώξεις για υποθέσεις διαφθοράς.

Οπως είπε ονομικός σύμβουλος του ιταλού πρωθυπουργού Γκλάουκο Νόρι, αν ο σχετικός νόμος κριθεί αντισυνταγματικός από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, τότε «θα προκαλέσει αξεπέραστα προβλήματα στην άσκηση της εξουσίας από τον εκλεγμένο ηγέτη».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας θα αρχίσει να μελετά τη συνταγματικότητα του νόμου στις 6 Οκτωβρίου. Η απόφαση αναμένεται στις 9 Οκτωβρίου.

Στις 22 Ιουλίου του 2008 η ιταλική Γερουσία ενέκρινε νόμο ο οποίος προστατεύει τους τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους του κράτους από ποινικές διώξεις, δηλαδή τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο και τους προέδρους των δύο νομοθετικών σωμάτων.

Η αντιπολίτευση τον είχε καταψηφίσει καταγγέλλοντας ότι ο κ. Μπερλουσκόνι κατασκευάζει νόμους «κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του». Την ίδια περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη ακροαματική διαδικασία στο Μιλάνο που αφορούσε υπόθεση δωροδοκίας στην οποία ενεπλέκετο ο πρωθυπουργός. Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ένταση παρατηρείται στις σχέσεις του πρωθυπουργού και του εκλεκτού συμμάχου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, του ακροδεξιού Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Βουλής. Προ ημερών ο Καβαλιέρε αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «όλα είναι φίνα με τον Φίνι», εκτίμηση ωστόσο την οποία δεν συμμερίστηκε ο ίδιος ο κ. Φίνι.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk