Ενα… δόντι σώζει από την τύφλωση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια 60χρονη γυναίκα από την Πολιτεία του Μισισιπή, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια είχε χάσει την όρασή της εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου (StevensJohnson) που προκαλεί βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, βρήκε ξανά το φως της χάρη σε έναν… κυνόδοντα ο οποίος εμφυτεύθηκε στο μάτι της! Ειδικοί του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Βascom Ρalmer που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι αφαίρεσαν από την ασθενή, η οποία ονομάζεται Σάρον Θόρντον, έναν κυνόδοντα ο οποίος υπεβλήθη σε ειδική επεξεργασία ώστε να μετατραπεί σε βάση για την τοποθέτηση ενός μικροσκοπικού προσθετικού φακού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια 60χρονη γυναίκα από την Πολιτεία του Μισισιπή, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια είχε χάσει την όρασή της εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου (StevensJohnson) που προκαλεί βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, βρήκε ξανά το φως της χάρη σε έναν… κυνόδοντα ο οποίος εμφυτεύθηκε στο μάτι της!

Ειδικοί του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Βascom Ρalmer που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι αφαίρεσαν από την ασθενή, η οποία ονομάζεται Σάρον Θόρντον, έναν κυνόδοντα ο οποίος υπεβλήθη σε ειδική επεξεργασία ώστε να μετατραπεί σε βάση για την τοποθέτηση ενός μικροσκοπικού προσθετικού φακού. Οι γιατροί άνοιξαν μια μικρή οπή στο δόντι ώστε να τοποθετηθεί ο φακός. Στη συνέχεια ο φακός και το δόντι εισήχθησαν στην παρειά της κυρίας Θόρντον επί δύο μήνες προτού εμφυτευθούν στο μάτι της.

Σύμφωνα με τον οφθαλμοχειρουργό που διεξήγαγε τη διαδικασία Βίκτορ Πέρεζ, η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει σχεδιαστεί ειδικώς για ασθενείς των οποίων ο οργανισμός απορρίπτει τους τεχνητούς κερατοειδείς ή τα μοσχεύματα κερατοειδούς. Η διαδικασία εφαρμόστηκε αρχικώς στην Ιταλία, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk