Πρόγευση για την επόμενη ημέρα το Επικρατείας του ΠαΣοΚ

Ζητήματα της επόμενης ημέρας των εκλογών έχουν αρχίσει να συζητούν στην Ιπποκράτους με στόχο την ταχεία διευθέτησή τους και την αποτελεσματική επάνδρωση νευραλγικών θέσεων. Εκκρεμότητες σαν κι αυτές αναμένεται ότι θα τακτοποιηθούν με την ανακοίνωση της σύνθεσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας (σήμερα ή αύριο) καθώς η Ιπποκράτους έχει διαμηνύσει ότι κάποια από τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν θα καταλάβουν και κυβερνητικές θέσεις με συγκεκριμένες αποστολές. Η γενική περιγραφή της Ιπποκράτους …

Ζητήματα της επόμενης ημέρας των εκλογών έχουν αρχίσει να συζητούν στην Ιπποκράτους με στόχο την ταχεία διευθέτησή τους και την αποτελεσματική επάνδρωση νευραλγικών θέσεων. Εκκρεμότητες σαν κι αυτές αναμένεται ότι θα τακτοποιηθούν με την ανακοίνωση της σύνθεσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας (σήμερα ή αύριο) καθώς η Ιπποκράτους έχει διαμηνύσει ότι κάποια από τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν θα καταλάβουν και κυβερνητικές θέσεις με συγκεκριμένες αποστολές.

Η γενική περιγραφή της Ιπποκράτους για τα χαρακτηριστικά των βουλευτών Επικρατείας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε αυτό θα συγκεντρωθούν κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης – όλα αυτά πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι το ΠαΣοΚ θα κερδίσει τις εκλογές και θα επιτύχει την αυτοδυναμία.

Για την πρώτη θέση γίνονταν συζητήσεις ως χθες- και πιθανώς οι τελικές να γίνουν σήμερα το πρωί. Πιθανόν εθεωρείτο ως χθες το απόγευμα να τοποθετηθεί τελικώς ο κ. Ι. Ραγκούσης στην πρώτη θέση, έστω και αν κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εν τέλει έκπληξη και θα ενίσχυε τον κομματικό χαρακτήρα του ψηφοδελτίου. Από εκεί και έπειτα θεωρείται βέβαιον ότι στις εκλόγιμες θέσεις θα βρίσκεται κάποιο πρόσωπο με ακαδημαϊκή πορεία και διεθνές δίκτυο επαφών, ενώ συζητήσεις έχουν γίνει και με πρόσωπα που αποτελούν σταθερούς συνομιλητές του κ. Παπανδρέου και εξ απορρήτων συμβούλους του.

Μία από τις κρίσιμες αποφάσεις αφορά τη θέση του επιτρόπου μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής Επιτροπής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εφόσον ο κ. Παπανδρέου εκλεγεί πρωθυπουργός, θα θελήσει να στείλει στις Βρυξέλλες κάποιο πρόσωπο δικής του επιλογής, παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις με τον κ. Στ. Δήμα. Τις τελευταίες ημέρες συζητείται πολύ το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες η κυρία Λούκα Κατσέλη, σε περίπτωση που δεν αναλάβει κάποιο οικονομικό υπουργείο.

Από εκεί και έπειτα έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσειςκλειδιά στο εσωτερικό την επομένη των εκλογών. Ενα από αυτά είναι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετατοπίσει το βάρος των δραστηριοτήτων του από το επικοινωνιακό πεδίο σε έναν τομέα με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται και με την πρόθεση του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε σημαντικές τροποποιήσεις του μοντέλου ενημέρωσης. Ενα από τα εναλλακτικά πρότυπα που μελετάται και πιθανώς θα επικρατήσει είναι η δημιουργία μιας θέσης «εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου» και η κατάργηση του «κυβερνητικού εκπροσώπου». Με βάση τη σχετική πρόταση οι εμφανίσεις του εκπροσώπου θα είναι πιο αραιές (πιθανώς δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα) και η ενημέρωση θα σχετίζεται με δραστηριότητες και αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

Τ ο κρίσιμο πεδίο στο οποίο θα τοποθετηθεί πρόσωπο με ενισχυμένες αρμοδιότητες είναι αυτό του υπουργού Οικονομίας. Κατά πάσα πιθανότητα το πρόσωπο αυτό θα προέλθει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα κληθεί να δραστηριοποιηθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο από εκείνον όλων των προκατόχων του. Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομίας θα έχει ως κύριο έργο την επαφή με τις διεθνείς αγορές και τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους τους, ενώ θα έχει ως βασική αποστολή την κατάρτιση και την παρουσίαση του τριετούς προγράμματος σταθεροποίησης στην Επιτροπή.

Κατά τα φαινόμενα, τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα χωριστούν και στο δεύτερο θα τοποθετηθεί κάποιο πρόσωπο, το οποίο μάλλον δεν θα είναι εξωκοινοβουλευτικό.

Η Δικαιοσύνη είναι το άλλο νευραλγικό πεδίο ευθύνης και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί σε εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος ή σε κάποιο από τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το σχετικό σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί υπό την εποπτεία προσώπου που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk