Μπλόκο των δημοσιογράφων στο ντιμπέιτ

«Βέτο» προβάλλουν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι καλούνται να λάβουν μέρος στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των όρων και των κανόνων του ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «ακυρώνεται ο λόγος τους» και καθίσταται «περιττή η παρουσία τους» σε αυτό. Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος στην απαντητική του επιστολή προς τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις τελικές συνεννοήσεις για την τηλεμαχία των κκ.

«Βέτο» προβάλλουν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι καλούνται να λάβουν μέρος στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των όρων και των κανόνων του ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «ακυρώνεται ο λόγος τους» και καθίσταται «περιττή η παρουσία τους» σε αυτό.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος στην απαντητική του επιστολή προς τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις τελικές συνεννοήσεις για την τηλεμαχία των κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου εμφανιζόταν με εποικοδομητικό πνεύμα να κάνει βελτιωτικές προτάσεις, χωρίς ωστόσο να τις θέτει ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών, το οποίο έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Τρίτη στις 8.00 το βράδυ.

Ετσι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στην τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι, καθώς μετά την τροπή που έλαβε το θέμα λόγω των ενστάσεων που ήγειραν οι δημοσιογράφοι η πραγματοποίησή του (τη Δευτέρα στις 8.00 μ.μ.) τίθεται για άλλη μία φορά εν αμφιβόλω. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η δήλωση-αντίδραση της ΝΔ διά στόματος του κ. Γ. Κουμουτσάκου, εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ότι όποιοι επηρεάσουν αρνητικά μια υψίστης σημασίας διαδικασία φέρουν και την ευθύνη των πράξεών τους. Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και των δημοσιογράφων έγιναν βήματα προόδου, πλην όμως «ένας διάλογος στον οποίο συμμετέχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί με τόσους δημοσιογράφους είναι πρωτόγνωρος, δεν συναντάται πουθενά αλλού, εκφράζει την ελληνική ιδιομορφία, αλλά είναι τεχνικά δύσκολη η διαχείριση μιας τέτοιας συζήτησης κατά τρόπο ουσιαστικό» .

Από την πλευρά του το ΠαΣοΚ έκρινε ως βάσιμες τις ενστάσεις των δημοσιογράφων και κάλεσε τον κ. Αντώναρο να υιοθετήσει τις προτάσεις τους για βελτίωση των όρων διεξαγωγής της συζήτησης.

Ε ίχε προηγηθεί η πρώτη προκαταρκτική συνάντηση των δημοσιογράφων που θα συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, και συγκεκριμένα της συντονίστριας κυρίας Μαρίας Χούκλη (ΝΕΤ), των κκ. Π. Τσίμα (Μega), Ν. Ευαγγελάτου (ΑΝΤ1), Αντ. Σρόιτερ (Αlpha), Α. Κωνσταντάτου (Αlter), Αιμ. Λιάτσου (Star) και της κυρίας Σίας Κοσιώνη (Σκάι). Οπως διαπίστωσαν, οι όροι διεξαγωγής της τηλεοπτικής συζήτησης «είναι χειρότεροι από εκείνους που ίσχυαν στην τηλεμαχία του περασμένου Μαΐου και είχαμε καταγγείλει όλοι», όπως άλλωστε και τα κόμματα, και συμφώνησαν ότι «η διαδικασία έτσι όπως έχει συμφωνηθεί καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων ».

Αυτό που ζητούν είναι «ο δημοσιογράφος να μπορεί να ρωτάει ελεύθερα και να έχει επαρκή χρόνο για να διατυπώσει τις ερωτήσεις και να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό». Πρότειναν προς την κυβέρνηση και τα κόμματα έστω και την ύστατη ώρα να γίνει διάλογος ώστε «να προσδιοριστεί εγκαίρως το πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ και να είναι χρήσιμη η παρουσία τους».

Κ ατά τα λοιπά, στην επιστολή του κ. Αντώναρου προς τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ προτείνεται στις πέντε θεματικές ενότητες που έχουν συμφωνηθεί για την 75λεπτης διάρκειας τηλεμαχία των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών να προστεθούν στην ενότητα «κοινωνικά θέματα» και τα θέματα Παιδείας, ενώ στην ενότητα που αφορά το περιβάλλον να προστεθούν και οι υποδομές, κάτι που έκανε αποδεκτό το ΠαΣοΚ.

Διατυπώνεται μάλιστα η ιδέα για κάθε ενότητα να υπάρχει γραπτή εισαγωγική τοποθέτηση του συντονιστή του ντιμπέιτ, η οποία θα βρίσκεται εντός λευκού φακέλου, και ο ίδιος θα επιλέγει στην τύχη έναν από αυτούς και θα ζητεί από τους αρχηγούς να τοποθετηθούν, κάτι που δεν θεωρεί σοβαρό το ΠαΣοΚ, το οποίο αντιπροτείνει να υπάρχει συγκεκριμένη σειρά.

Οι χρόνοι που προτείνονται είναι 3΄ για κάθε πρωτολογία, 3΄ για κάθε δευτερολογία και 1΄ για κάθε τριτολογία, κάτι με το οποίο συμφώνησε η Ιπποκράτους, ενώ διατυπώνεται και η μη δεσμευτική πρόταση να υπάρχουν και δύο δημοσιογράφοι οι οποίοι θα υποβάλλουν ερωτήσεις ενδεχομένως του ίδιου περιεχομένου προς τους δύο «μονομάχους», κάτι που δεν φαίνεται ότι θα ισχύσει. Επίσης, συμφωνήθηκε και στο ντιμπέιτ των δύο αρχηγών να είναι η ίδια συντονίστρια, η κυρία Χούκλη.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk