γνώμη

Συμπληγάδες για τον κ. Παπανδρέου

Η αμέριμνη, όπως απεδείχθη πια, «νέα διακυβέρνηση» του κ. Καραμανλή αφήνει πίσω της συντρίμμια. Ειδικώς στην οικονομία, όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που επισήμως παρουσιάζεται. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τα δημόσια οικονομικά και αξιολογούν τη θέση της πραγματικής οικονομίας μιλούν για δραματικές συνθήκες. Η απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή θα κληροδοτήσει στην επόμενη ελλείμματα, τα οποία, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, θα ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ.

Η αμέριμνη, όπως απεδείχθη πια, «νέα διακυβέρνηση» του κ. Καραμανλή αφήνει πίσω της συντρίμμια.

Ειδικώς στην οικονομία, όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που επισήμως παρουσιάζεται. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τα δημόσια οικονομικά και αξιολογούν τη θέση της πραγματικής οικονομίας μιλούν για δραματικές συνθήκες. Η απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή θα κληροδοτήσει στην επόμενη ελλείμματα, τα οποία, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, θα ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ. Και μαζί με αυτά θα αφήσει ακάλυπτες υποχρεώσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα ανεξόφλητα χρέη προς τους κατασκευαστές, τους κάθε λογής προμηθευτές του Δημοσίου, τους εξαγωγείς και πλήθος άλλους συναλλασσομένους με το κράτος. Πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανολογούμενη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα βρεθεί από την πρώτη στιγμή κυκλωμένη από προβλήματα και υποχρεώσεις χωρίς τέλος. Και θα καταδιώκεται από πλήθος περιορισμούς που θα απαιτούν συνθέσεις και πολλούς συμβιβασμούς. Ηδη η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών δεν επιτρέπει γαλαντομίες παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα. Η ζητούμενη ή καλύτερα η διεκδικούμενη άνεση στην κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους και της οικονομίας δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε μπορεί να προσφερθεί στην πρώτη ζήτηση. Ταυτοχρόνως η νέα κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει εκ του εκλογικού αποτελέσματος ανοχές και αντοχές, αλλά οφείλει να γνωρίζει ότι απέναντί της θα στέκονται δυσπραγούντες και αδημονούντες πολίτες, όπως και αγορές δύσκολες, καχύποπτες, οι οποίες θα μετρούν κάθε βήμα και κάθε λόγο της. Επιπλέον θα είναι υποχρεωμένη να καταθέσει αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010 και ένα τριετές σχέδιο σταθερότητας συνεπές, πειστικό, ικανό να προσφέρει ευκαιρίες διαπραγμάτευσης με τους απαιτητικούς εταίρους μας στην Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου δεν θα βρει δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Αντιθέτως, οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα διεκδικούν έναντι της όποιας υποστήριξης συμφωνίες, συμβόλαια, δουλειές και βεβαίως διατήρηση των κεκτημένων. Οι Γάλλοι θα θέλουν να πουλήσουν αεροπλάνα, οι Βρετανοί φρεγάτες, οι Γερμανοί τον ΟΤΕ καταδικό τους, τα υποβρύχια όπως να είναι και ένας Θεός ξέρει τι άλλο.

Με άλλα λόγια, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει περιθώρια λαθών.

Από την πρώτη στιγμή θα είναι αναγκασμένη να κινηθεί εν μέσω συμπληγάδων. Γι΄ αυτό η πολιτική, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα πρέπει να είναι προϊόν βαθύτατων επεξεργασιών και κατάλληλων συνθέσεων, που θα δημιουργούν αλληλουχίες μικρών επιτυχιών, οι οποίες θα κατατείνουν στην επίτευξη μεγαλύτερων στόχων. Κάτι που επιβάλλει να ασκηθεί με τέχνη, ευελιξία και αποφασιστικότητα από πρόσωπα ξεχωριστά, τα οποία αντιλαμβάνονται την πολιτική και την οικονομία και δύνανται να κινηθούν με άνεση εκτός Ελλάδας.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk