Πολιτική ρήξης

Καθώς καταρρέει η κυβέρνηση Καραμανλή και ο ίδιος ως τραγική φιγούρα μέσα στα συντρίμμια του κόμματός του προσπαθεί να περισώσει την πολιτική του καριέρα, προκύπτει ξεκάθαρα η αιτία της μνημειώδους αποτυχίας του. Ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε να έρθει σε ρήξη με τη γραφειοκρατία του Δημοσίου και με τη νομενκλατούρα του κόμματός του. Η διακυβέρνησή του χαρακτηρίζεται από ατολμία, έλλειψη φαντασίας και γνώσης και κυρίως αδιαφορία και διάθεση παραίτησης. Προτού γίνει πρωθυπουργός ο κ.

Πολιτική  ρήξης | tovima.gr

Καθώς καταρρέει η κυβέρνηση Καραμανλή και ο ίδιος ως τραγική φιγούρα μέσα στα συντρίμμια του κόμματός του προσπαθεί να περισώσει την πολιτική του καριέρα, προκύπτει ξεκάθαρα η αιτία της μνημειώδους αποτυχίας του. Ο κ. Καραμανλής δεν τόλμησε να έρθει σε ρήξη με τη γραφειοκρατία του Δημοσίου και με τη νομενκλατούρα του κόμματός του. Η διακυβέρνησή του χαρακτηρίζεται από ατολμία, έλλειψη φαντασίας και γνώσης και κυρίως αδιαφορία και διάθεση παραίτησης. Προτού γίνει πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής ήταν ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός. Ηταν νέος, έντιμος, μορφωμένος, με πολύ καλό πολιτικό λόγο, φαινόταν δυναμικός, είχε τις ευχές όλου του κόσμου, νεοδημοκρατών και μη. Οι προσδοκίες ήταν τεράστιες. Υποτίθεται ότι θα έφερνε την αλλαγή στον δημόσιο τομέα, την οποία ο ίδιος είχε πολύ εύστοχα ονομάσει επανίδρυση του κράτους. Από την ημέρα που εξελέγη πρωθυπουργός ο μύθος του Καραμανλή άρχισε να αποδομείται. Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι δεν λειτούργησε αξιοκρατικά. Εβαλε σε θέσεις-κλειδιά τους κολλητούς του, τους αποτυχημένους πολιτευτές της ΝΔ, γηραιούς και παρωχημένους πολιτικούς, άχρηστους κομματάρχες. Ολοι αυτοί λειτούργησαν εις βάρος της επανίδρυσης του κράτους. Προστάτευσαν και ενίσχυσαν τη γραφειοκρατία του Δημοσίου. Επανέφεραν πρακτικές και λογικές που με πολύ μεγάλο κόπο η ελληνική κοινωνία είχε προσπαθήσει επί των κυβερνήσεων Σημίτη να ξεπεράσει και σε έναν μικρό βαθμό το είχε πετύχει. Η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και το λάδωμα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Η πλήρης διάλυση του δημόσιου τομέα με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην Παιδεία, στη δημόσια τάξη και στην ασφάλεια.

Αλλά και στις διεθνείς μας σχέσεις η κυβέρνηση απέτυχε. Η εικόνα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αμαυρώθηκε, οι ξένοι επενδυτές μάς αγνόησαν, ο ρόλος μας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου υποβαθμίστηκε ενώ της Τουρκίας αναβαθμίστηκε σημαντικά.

Η κατάσταση της χώρας σήμερα είναι τραγική και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλες μάχες για να αναστρέψει τη φθίνουσα πορεία και να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Θα έχει όμως έναν πολύ καλό οδηγό για το τι θα πρέπει να αποφύγει. Ολα όσα έκανε ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε άγρια ρήξη για να καταφέρει να επιβιώσει. Οχι μόνο με τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά κυρίως με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά του Δημοσίου και των κομμάτων. Η μάχη που πρέπει να δίνουν από εδώ και πέρα οι πολιτικοί μας είναι μια μάχη εναντίον του εαυτού τους. Εναντίον της αναξιοκρατίας, των πολιτικών εξαρτήσεων και των διεφθαρμένων δημόσιων υπηρεσιών. Αν δεν δώσει αυτή τη μάχη η επόμενη κυβέρνηση και όλες οι επόμενες, θα καταλήξουν σαν την κυβέρνηση Καραμανλή, στην αποτυχία και στη γελοιοποίηση.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk