Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Η κυρία Στασινή Νότη, ειδική παιδαγωγός, γράφει: Είμαι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέχρι πέρυσι δούλευα ως αναπληρώτρια Ειδικής Αγωγής. Φέτος, το υπουργείο δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μας προσλάβει. Πολλά σχολεία είναι κλειστά, αφού δεν υπάρχουν δάσκαλοι να τα ανοίξουν, και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μένουν σπίτια τους.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Δάσκαλοι παιδιών με ειδικές ανάγκες
Η κυρία Στασινή Νότη, ειδική παιδαγωγός, γράφει:

Είμαι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέχρι πέρυσι δούλευα ως αναπληρώτρια Ειδικής Αγωγής. Φέτος, το υπουργείο δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μας προσλάβει. Πολλά σχολεία είναι κλειστά, αφού δεν υπάρχουν δάσκαλοι να τα ανοίξουν, και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μένουν σπίτια τους. Κάθε χρόνο ζούμε με την αγωνία και την ανασφάλεια αν θα προσληφθούμε και πότε. Οι πρώτοι απόφοιτοι έχουν βγει από το 2002 και αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι! Για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες σύμφωνα με νόμο πρέπει να προσλαμβάνονται πρώτοι οι ειδικοί παιδαγωγοί, κάτι το οποίο δεν τηρείται. Το υπουργείο Παιδείας προέβη στην ανάρτηση του πίνακα κατάταξης των αναπληρωτών δασκάλων Ειδικής Αγωγής ΠΕ 71 και νηπιαγωγών ΠΕ 61 και μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι βασικό προσόν στον πίνακα κατάταξης δεν είναι ο βασικός τίτλος σπουδών μας ούτε η προϋπηρεσία μας αλλά οι κάτοχοι διδακτορικού, μεταπτυχιακού και όσοι έχουν δώσει 2.000 ευρώ για να κάνουν τα σεμινάρια των 400 ωρών τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!

Ο Εμφύλιος και οι μεγάλοι
Ο κ. Σωτήρης Γιάτσης, από τη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης, γράφει:

Ο δημοσιογράφος Πολκ κατήγγειλε το Δόγμα Τρούμαν που μοιράζονταν μόνο στη δεξιά παράταξη και δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1948. Πίστευε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να σταματήσουν αμέσως τον Εμφύλιο. Ενας λαός που πολέμησε καλύτερα, 10 φορές από τη Γαλλία, τον Αξονα, δεν πρέπει να αφήνεται από τον νικητή να αλληλοσκοτώνεται. Η κυβέρνηση Σοφούλη- Τσαλδάρη βολεύτηκε καλά με το Σχέδιο Μάρσαλ. Οι αρχηγοί του ΚΚΕ δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, και κυρίως ο Στάλιν, θα τους άφηνε με ελάχιστο πολεμικό υλικό. Τον Στάλιν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα η αποστασιοποίηση του Τίτο. Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν την άποψη, όπως ο γράφων, ότι πέσαμε θύμα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Η έρευνα γύρω από τον Ζαχαριάδη θα φωτίσει, ίσως, τα σκοτεινά ερωτήματα του Εμφυλίου. Ως παιδί έζησα τον Εμφύλιο και τον μίσησα. Ετσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτόν και κατάλαβα ότι μπορούσε να σταματήσει πολύ νωρίς. Ο Πολκ ήταν φιλέλληνας και τα είπε σωστά. Σε αυτό όμως δεν βοήθησαν οι ΗΠΑ ούτε η ΕΣΣΔ. Οι Βρετανοί βοήθησαν τη συνέχιση του Εμφυλίου και γι΄ αυτό έφυγαν άρον άρον. Το θέμα αυτό δεν ερευνήθηκε ακόμη συστηματικά. «Να παγώσουν τα μισθώματα των επαγγελματιών»
Η κυρία Ευθ. Β. Θεοδοσούδη, δρ χειρουργός οφθαλμίατρος, από το Πόρτο Ράφτη της Αττικής, γράφει:

Σαν συνέχεια της επιστολής του κ. Ι. Ιωαννίδη για το κόστος της επαγγελματικής στέγης, προτείνω να «παγώσουν» τα μισθώματα που αφορούν επαγγελματική στέγη για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η οικονομική ύφεση. Επικαλούμαι την κοινωνική συνείδηση όλων μας: ατόμων, φορέων, βουλευτών, ιδιοκτητών. Ολοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την έξοδο από την ύφεση και για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η επαγγελματική στέγη είναι θέμα σοβαρό… έως ιερό.

«Η αιτία της δασικής καταστροφής»
Ο κ. Παναγιώτης Ποτουρίδης, επίτιμος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, γράφει:

Η πολιτεία, μετά την ανάθεση της πυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, θεώρησε ότι έλυσε το πρόβλημα της πυροπροστασίας στα δάση και αδιαφόρησε στον τομέα της πρόληψης. Αυτό ήταν λάθος, γιατί, ναι μεν το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το καταλληλότερο για την πυρόσβεση και καλώς του ανατέθηκε, αλλά δεν έπρεπε να παραμεληθεί ο άλλος εξίσου σοβαρός, αν όχι σοβαρότερος, τομέας της πρόληψης. Ετσι από τη μία η δυσαρέσκεια και η πικρία των δασικών, γιατί τους αναιρέθηκε η πυρόσβεση, και από την άλλη και κύρια η ανεπαρκής χρηματοδότηση και η μη ανανέωση του προσωπικού της Δασικής ήταν τα αίτια που δεν έχουμε σήμερα πρόληψη. Επί δέκα χρόνια, από τότε που η Δασική περιορίστηκε μόνο στην πρόληψη, δεν έγινε τίποτε. Ετσι χρόνο με τον χρόνο και με γεωμετρική πρόοδο σωρεύθηκαν απίθανες ποσότητες θερμικού φορτίου (καύσιμης ύλης) σε όλα τα δάση μας. Με αυτή την ολέθρια προϋπόθεση και με δυσμενείς καιρικές και άλλες συνθήκες, καμία πυρκαϊά σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Κατά συνέπεια, είναι άμεση η ανάγκη να βρεθεί τρόπος επαρκούς χρηματοδότησης, τόσο για πρόληψη όσο και για τα μέσα και το προσωπικό των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη πυροπροστασίας στα δάση. Αν δεν γίνει αυτό, η καταστροφή των δασών μας θα συνεχίζεται.

Ευρυζωνικά δίκτυα
Ο κ. Πάρις Κοσμάτος, από την Αθήνα, γράφει:

Ερωτούμε το ΠαΣοΚ αν προτίθεται, εφόσον επικρατήσει, να εφαρμόσει ή να απορρίψει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η ΝΔ για τα ευρυζωνικά δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες. Αν δεν το απορρίψει, θα το εφαρμόσει όπως έχει ή θα το αλλάξει και, αν ναι, τι ακριβώς θα αλλάξει; Το νομοσχέδιο έχει δύο βασικές κατευθύνσεις: α) σύγκλιση τηλεόρασης και Διαδικτύου και β) ως το τέλος του 2013 η οπτική ίνα θα φτάσει σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά σε 54 πόλεις και σε συνολικά 186 δήμους της χώρας. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ. ευρώ. Το κράτος θα καταβάλει 350 ευρώ ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση της οπτικής ίνας. Κανένα νέο κτίριο δεν θα παίρνει άδεια αν δεν έχει μελέτη οριζόντιας και κάθετης καλωδίωσης για οπτική ίνα. Το έργο θα αναλάβουν διά συμπράξεως και ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες συγκροτώντας Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, καθεμιά εξ αυτών διαθέτουσα ποσοστό μετοχών άνω του 49%. Στην κοινοπραξία μπορούν να συμμετάσχουν και ΔΕΚΟ και η ΔΕΠΑ παρέχοντας το υπάρχον δίκτυό τους για να περάσει η οπτική ίνα. Χρόνος υλοποίησης του έργου, επτά έτη. Οι χρήστες θα πληρώνουν έναν λογαριασμό στον πάροχο που έχουν επιλέξει, τον οποίο, βέβαια, θα μπορούν να τον αλλάζουν όποτε το αποφασίσουν. Κάθε πολίτης, όπου και αν κατοικεί, θα έχει τις ίδιες δυνατότητες σύνδεσης. Θα αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι: τηλεφωνία πάνω στο Ιnternet, online ραδιόφωνο, βίντεο και τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, χρήση πολλαπλών υπηρεσιών. Οι ταχύτητες του Διαδικτύου θα φτάσουν τα 100 Μbps.

Περί «ομοφοβικών στερεοτύπων»
Ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος γράφει:

Στο φύλλο τής 13.9.2009 η κυρία Κατερίνα Λυμπεροπούλου υπογράφει ένα κείμενο με τίτλο «Ω καιροί! Ω ήθη!» διατυπώνοντας ορισμένες παρατηρήσεις για το γεγονός ότι ένας γνωστός drag καλλιτέχνης εκλήθη να ψυχαγωγήσει τον κόσμο σε μια βραδιά του Σωματείου Κατά της Κακοποίησης Παιδιού «Ελίζα». Η αρθρογράφος μιλάει για «αδέξια αγωνία» και «αστοχία» της συγκεκριμένης επιλογής και συνδέει την κρίση της με το (ειρωνικό;) σχόλιο ότι οι κυρίες της παλιάς Αθήνας θα αναφωνούσαν «Ο tempora o mores!». Πέρα από τους χαρακτηρισμούς, δεν βρίσκει κανείς θεμελίωση του σχολίου. Για ποιον λόγο «αδέξια αγωνία», ποια η «αστοχία» και για ποιον λόγο οι κυρίες της παλιάς Αθήνας θεωρούνται άραγε εξ ορισμού ομοφοβικές; Θα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό αν από το άρθρο προσωποποιούνται με αυτόν τον έμμεσο τρόπο στη διαφυλική εικόνα ενός drag καλλιτέχνη οι «κίνδυνοι» που θα έπρεπε να καταπολεμά ένα σωματείο κατά της παιδικής κακοποίησης. Το ύφος του άρθρου δεν επιτρέπει εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο η παραπάνω περίπτωση αποτελεί ένα από τα κλασικά στερεότυπα που, ακόμη κι αν δεν υποστηρίζει, τουλάχιστον αναπαράγει χωρίς ξεκάθαρα κριτική στάση η κυρία Λυμπεροπούλου. Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε πέρυσι τις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν τις αρχές της Υogyakarta για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Σύμφωνα με τις αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και οι αρθρογράφοι θα πρέπει να βοηθούν στην αποδόμηση των ομοφοβικών στερεοτύπων που καλλιεργούν την περιθωριοποίηση των ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Να δούμε με μεγαλύτερη ανθρωπιά αυτά τα θέματα.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk