ΑΠΟΨΗ

Αλλάζει τη ζωή μας και το μάνατζμεντ

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και κρίση της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, πιστεύω ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας περιμένοντας εκείνους που μπορούν εκμεταλλευόμενοι τις παρούσες συνθήκες να προετοιμαστούν αθόρυβα και οργανωμένα και να ηγηθούν της νέας πραγματικότητας. Εκείνο που φαίνεται να έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον είναι ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα που έχει μοναδική απάντηση.

Αλλάζει τη ζωή μας  και το μάνατζμεντ | tovima.gr

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και κρίση της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, πιστεύω ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας περιμένοντας εκείνους που μπορούν εκμεταλλευόμενοι τις παρούσες συνθήκες να προετοιμαστούν αθόρυβα και οργανωμένα και να ηγηθούν της νέας πραγματικότητας. Εκείνο που φαίνεται να έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον είναι ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα που έχει μοναδική απάντηση. Το δίλημμα είναι αν μπορούν και θέλουν να παραδεχθούν ότι η κρίση τις υπερέβη και τις ξεπέρασε ως γνώση της υπάρχουσας πραγματικότητας και ως προετοιμασία για τα απρόβλεπτα και τα επείγοντα.

Σκοπός μας είναι να εκτιμήσουμε ειδικότερα τις επιπτώσεις στην τέχνη της διοίκησης (management) στις υποθέσεις του κράτους και των επιχειρησιακών οργανώσεων. Είναι σε αυτό κυρίως το σημείο όπου, κατά την άποψή μου, παραμένει ανοικτό το παράθυρο ευκαιρίας. Γιατί, όπως προκύπτει, είναι η τέχνη της διοίκησης που βγαίνει βαριά τραυματισμένη. Αν δεν αντιδράσουμε, μπορεί να επανέλθουμε σε μια περίοδο εξομάλυνσης που θα εμπεριέχει την επόμενη κρίση. Η επανατοποθέτηση του management μπορεί να οδηγήσει την πολιτεία και τις επιχειρήσεις σε νέα αντίληψη ζωής και δράσης. Δεν αρκούν τα οικονομικά μέτρα, χρειάζεται ταυτόχρονα νέα διοικητική αντίληψη και φιλοσοφία. Το δεύτερο είναι δυσκολότερο από το πρώτο. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας του πρώτου.

Ο υπερτροφικός χρηματοπιστωτικός τομέας, οι χρηματοοικονομικές εξωτερικότητες, οι μηχανισμοί ψυχολογικής αυθυποβολής, η ελλιπής εποπτεία, η διαφορετικότητα της κρίσης από τις κρίσεις του παρελθόντος, η υπέρβαση των ορίων της συντηρητικής ιδεολογίας, η αντιστροφή της έννοιας της παγκοσμιότητας, η υποβάθμιση των διαδικασιών του risk management, το super-φιλελεύθερο μοντέλο των ανοικτών αγορών, η αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και αλλού, οι υπερ-αμοιβές στελεχών και η μειωμένη αξιοπιστία των rating agencies συνθέτουν ως έννοιες τα πρώτα αποτυπώματα της κρίσης που αγνοήθηκαν. Επίσης, η υποβόσκουσα από χρόνια αλλαγή παραδείγματος στην οικονομία, η πολυπλοκότητα και οι συγκρούσεις, οι περιορισμένες οπτικές γωνίες, το χάσμα μεταξύ δυνητικού και πραγματικού, η υποβάθμιση της συστημικής αντίληψης, η απόσταση μεταξύ σχεδίων, εφαρμογής και αποτελεσμάτων, η ανθρώπινη αδυναμία υπερεκτίμησης και υποεκτίμησης καταστάσεων είναι, μεταξύ άλλων, οι παραλήψεις του management.

Οικονομία σε όλα, μείωση δαπανών και τόνωση των εσόδων, λιγότερος δανεισμός, αποφυγή ρίσκου, εβδομάδα τεσσάρων ημερών, φόβος, μείωση της κατανάλωσης, προτίμηση μη επωνύμων προϊόντων, έλεγχος του οικογενειακού προϋπολογισμού, φροντίδα και αξιοποίηση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, μείωση του ελεύθερου χρόνου είναι τα σημάδια αλλαγής συμπεριφοράς των επιχειρησιακών οργανώσεων, αλλά και των ανθρώπων στην καθημερινή τους πρακτική για το αύριο. Είναι η ώρα της πολιτείας για προετοιμασία και μελετημένη αντίδραση.

Η σημασία του χρόνου και των γεγονότων και πράξεων μέσα σ΄ αυτόν, η διαχείριση της ανθρώπινης ενέργειας, η αναθεώρηση της έννοιας της στρατηγικής με έμφαση στην ταχύτητα και στην ευελιξία, η δέσμευση και οι συμφωνίες στον χώρο της εργασίας, η αναβάθμιση και ουσιαστικοποίηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η αμφισβήτηση της ηγεσίας παραδοσιακής μορφής, η εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η ενσωμάτωση της εταιρικής διακυβέρνησης στις διαδικασίες του management, είναι τα θέματα που αναδείχθηκαν μετά την κρίση και τα οποία χρειάζονται επανατοποθέτηση. Κανείς δεν βλέπει το παράθυρο ευκαιρίας; Καλά, στη χώρα μας το κράτος και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν, οι επιχειρήσεις όμως; Χρειάζονται απαντήσεις. Χρειάζεται μια ανάγνωση της κρίσης μέσα από μια άλλη οπτική γωνία. Γι΄ αυτό θα επανέλθουμε.

Ο κ. Δημήτρης Β. Παπούλιας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το νέο του βιβλίο «Η κρίση αλλάζει τη ζωή μας και το management» κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk