Ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

H αναμενόμενη ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων, η σταθεροποίηση των επενδύσεων σε οικοδομές, αλλά και ο σημαντικός περιορισμός της πτωτικής πορείας των αποθεμάτων στην αμερικανική οικονομία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο του 2009 περί το 2,9% σε ετησιοποιημένη βάση. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε σημαντικά στα 31,96 δισ. δολάρια τον Ιούλιο από 27,49 δισ. δολάρια έναν μήνα νωρίτερα, αλλά ήταν και πάλι πολύ μειωμένο έναντι των 64,89 δισ.

Ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ | tovima.gr

H αναμενόμενη ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων, η σταθεροποίηση των επενδύσεων σε οικοδομές, αλλά και ο σημαντικός περιορισμός της πτωτικής πορείας των αποθεμάτων στην αμερικανική οικονομία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο του 2009 περί το 2,9% σε ετησιοποιημένη βάση.

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε σημαντικά στα 31,96 δισ. δολάρια τον Ιούλιο από 27,49 δισ. δολάρια έναν μήνα νωρίτερα, αλλά ήταν και πάλι πολύ μειωμένο έναντι των 64,89 δισ. δολαρίων το Ιούλιο του 2008. Επίσης, στο επτάμηνο το έλλειμμα μειώθηκε στα 207,37 δισ. δολάρια έναντι 430,39 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών κατά 4,7% σε μηνιαία βάση, λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αλλά και της αύξησης των εισαγωγών αυτοκινήτων κατά 21,5% σε μηνιαία βάση. Επομένως, στις ΗΠΑ τα ευνοϊκά δημοσιονομικά μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς αυτοκινήτων είχαν ευνοϊκή επίδραση όχι μόνο στην εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων, αλλά και στις εισαγωγές. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης κατά 2,2% για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο.

Ετσι, ενώ στο επτάμηνο η μεγάλη πτώση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 29,4%, υπερβαίνει σημαντικά την πτώση των εξαγωγών των ΗΠΑ, η οποία έφθασε το 20,3%, τον Ιούλιο οι σχέσεις αυτές αντιστράφηκαν. Εκτός των ανωτέρω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ κατά χώρα, η σημαντική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ στο επτάμηνο αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του πλεονάσματος των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, όπου το εμπορικό έλλειμμα έναντι των χωρών-μελών του ΟΡΕC μειώθηκε στα 28,9 δισ. δολάρια από 120,1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2008. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια ύφεση οδήγησε πράγματι σε σημαντική βελτίωση των παγκόσμιων μακροοικονομικών ανισορροπιών, παρ΄ ότι τα δημοσιονομικά πακέτα και η επεκτατική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ συμβάλλουν στην αποτροπή μιας μεγαλύτερης πτώσης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της χώρας αυτής.

Ωστόσο τόσο οι γειτονικές χώρες των ΗΠΑ (Μεξικό, Καναδάς) όσο και η ΕΕ των «27» και η Ιαπωνία υφίστανται σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξή τους από τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ. Μικρότερη εξακολουθεί να είναι η επίπτωση στην Κίνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk