Αρνούνται να καταναλώσουν…

Oι αμερικανοί πολίτες δεν σκοπεύουν να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους, παρ΄ ότι έχει ήδη καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση από το 1980, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομίας τούς επόμενους έξι μήνες. Μόλις το 8% των ενηλίκων σκοπεύει να αυξήσει τις καταναλωτικές του δαπάνες, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου θα ξοδέψει λιγότερα, ενώ το 58% εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει ρότα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Βloomberg Νews. Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις είπαν ότι περιόρισαν τα έξοδά τους τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Αρνούνται να καταναλώσουν… | tovima.gr

Oι αμερικανοί πολίτες δεν σκοπεύουν να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους, παρ΄ ότι έχει ήδη καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση από το 1980, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομίας τούς επόμενους έξι μήνες. Μόλις το 8% των ενηλίκων σκοπεύει να αυξήσει τις καταναλωτικές του δαπάνες, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου θα ξοδέψει λιγότερα, ενώ το 58% εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει ρότα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Βloomberg Νews. Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις είπαν ότι περιόρισαν τα έξοδά τους τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα τους επόμενους έξι μήνες. Μόλις ένας στους έξι απάντησε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% απάντησαν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια για την οικονομική τους κατάσταση από ό,τι τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ξεπερνώνταςτο 35% των πολιτών που απάντησαν ότι σήμερα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Ανθρωποι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα έχαναν τη δουλειά τους βρέθηκαν στην ανεργία» λέει η Αντζελα Πέιτον, 42 ετών, επιμελήτρια πανεπιστημιακών εκδόσεων στη Βόρεια Καρολίνα. Εφέτος το καλοκαίρι δεν έστειλε τα παιδιά της στην κατασκήνωση, σταμάτησε να αγοράζει βιολογικό γάλα και σκοπεύει να οργανώσει ένα λιτό πάρτι για τα έκτα γενέθλια της κόρης της τον Νοέμβριο. Στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 10-14 Σεπτεμβρίου, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετώπισε ένα ή περισσότερα προβλήματα από την τραπεζική κρίση. Τα προβλήματα που ανέφεραν ήταν σε ποσοστό 27% η δραματική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ το 15% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να λάβει καταναλωτικό δάνειο για επισκευή σπιτιού ή αγορά αυτοκινήτου.

O ι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα του χειρισμού της οικονομικής κρίσης από τον Ομπάμα. Το 45% εγκρίνει τις αποφάσεις του προέδρου, ενώ το 44% διαφωνεί. Οι πολίτες είναι σαφώς πιο εχθρικοί με τη Wall Street. Το 50% έχει αρνητική γνώμη, ενώ μόλις το 31% βλέπει θετικά τα στελέχη της. «Οι πάντες είναι οργισμένοι.

Ολοι ξέρουμε πως αν τα κάναμε μαντάρα σε τέτοιον βαθμό όπως οι μάνατζερ της Wall Street, δεν θα μας πλήρωναν, θα μας απέλυαν και φυσικά δεν θα παίρναμε μπόνους» υποστηρίζει η Βιρτζίνια Κλίφορντ, 54 ετών, δικηγόρος στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχει πολύς κόσμος που περιμένει να δει αν ο Ομπάμα έχει την τόλμη να αναμορφώσει τη Wall Street» συμπλήρωσε. Τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς υποστηρίζουν ότι τα όρια που έθεσε η κυβέρνηση για τις αμοιβές των μεγαλοστελεχών των επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν αποπληρώσει τα χρήματα που έλαβαν από το Δημόσιο, ήταν σωστά.

Και ενώ οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες κάνουν τα πάντα για να «σκοτώσουν» την πρόταση του Ομπάμα για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας των πολιτών για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το 56% των Αμερικανών υποστηρίζει την ιδέα, ενώ το 31% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά. Οσο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), το 44% εκτιμά θετικά τη στάση της, ενώ το 33% έχει αρνητική γνώμη.

O ι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν τα τέσσερα από τα έξι τελευταία τρίμηνα, και εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,9% από το υψηλότερο τους σημείο, την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2007. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί από το 1980. Και επειδή οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 70% της αμερικανικής οικονομίας, ήδη από το 2001, η ταχύτητα και τα χαρακτηριστικά της ανάκαμψης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα οι Αμερικανοί θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 2,7%, τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και τρία χρόνια, κυρίως χάρη στα κυβερνητικά μέτρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk