Στο δρόμο προς τις κάλπες

Ο λαός θα αποφασίσει, απαντά ο Γ.Παπακωνσταντίνου στον πρωθυπουργό

Απάντηση στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής από το Μεσολόγγι έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες. «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιλέξουν ποια θα είναι η επόμενη ημέρα» τόνισε.

Απάντηση στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής από το Μεσολόγγι έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες. «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιλέξουν ποια θα είναι η επόμενη ημέρα» τόνισε.

«Συμφωνούμε απολύτως με όσα είπε ο κ. Καραμανλής ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις κάλπες επιλέγουν πολιτική, εκλέγουν πρωθυπουργό και αποφασίζουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «πράγματι, αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών και οι πολίτες έχουν να επιλέξουν αν θα συμφωνήσουν στη συνέχιση της σημερινής πορείας ή θα διαλέξουν μια νέα πορεία που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Απαντώντας σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το έργο της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας και καλύπτουν μέχρι και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία το ταμειακό έλλειμμα του οκταμήνου ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό για όλη τη χρονιά ήταν 9 δισ. ευρώ.

«Στο οκτάμηνο το ταμειακό έλλειμμα έχει φθάσει στα 8% του ΑΕΠ» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο σκέλος των δαπανών, στην σπατάλη, καθώς οι δαπάνες μέχρι τέλος Ιουνίου 2009 ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ περισσότερο από τις δαπάνες της αντίστοιχης περσινής περιόδου».

«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση που υποσχέθηκε περιστολή της σπατάλης δεν μπόρεσε να κάνει το στοιχειώδες και, επίσης, σημαίνει ότι μια νέα κυβέρνηση που έχει πραγματική διάθεση να πάρει τον προϋπολογισμό ‘γραμμή-γραμμή’ και να βρει τις σπατάλες και να τις τοποθετήσει εκεί που πραγματικά χρειάζεται -Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια- θα μπορέσει πραγματικά να το κάνει. Χρήματα υπάρχουν» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Κόντρα για το σποτ

«Ο πανικός είναι προφανές ότι οδηγεί σε γκάφες αλλεπάλληλες. Αν αυτό αφορά την ΝΔ, αυτό που αφορά την κοινωνία είναι όταν ένα πολιτικό κόμμα χρησιμοποιεί σκοταδιστικές πρακτικές. Εδώ και μέρες ακούμε τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να αναφέρεται στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, να θέτει υποτιθέμενα ερωτήματα και να αφήνει διάφορα υπονοούμενα. Μέχρι τώρα το αποδώσαμε στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών και στο ότι είναι ένα θέμα που γνωρίζει και επικεντρώνεται σε αυτό. Όμως καταλάβαμε, βλέποντας το ‘σποτάκι’ που δημοσιοποίησε η ΝΔ ότι η αμφισβήτηση του πατριωτισμού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μέρος της στρατηγικής της επικοινωνίας της ΝΔ. Εκεί έχουμε φθάσει» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα ήταν απλώς γελοίο».

«Δυστυχώς είναι σοβαρό και η σοβαρότητα έγκειται στο ότι η ΝΔ ποτέ δεν κατάλαβε τι σημαίνει διεθνής διαπραγμάτευση για το συμφέρον της χώρας» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως αυτή η στρατηγική της ΝΔ «στοχεύει σε ψηφοφόρους της που ψήφισαν ΛΑΟΣ στις ευρωεκλογές» και αν είναι αποτελεσματική, είπε ότι «καμία στρατηγική που εκπορεύεται από πανικό δεν μπορεί να έχει επιτυχία και πόσο μάλλον μια στρατηγική τόσο εξόφθαλμα εκτός πραγματικότητας».

Μήνυμα στο εσωτερικό

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «προς όσους ράβουν κοστούμια (υπουργού)», αλλά και από όσα φέρεται να λέει σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί, ότι «δεν θα ανεχθεί ομοσπονδία ανεξάρτητων φεουδαρχών» έφερε ως παράδειγμα την κυβέρνηση της ΝΔ όπου «υπήρχε απόλυτη απουσία οποιουδήποτε συντονισμού».

«Υπήρχε ένας απών πρωθυπουργός, που δεν συντόνισε, δεν ήλεγχε, δεν βεβαιωνόταν ότι πράγματα που έπρεπε να γίνουν, γίνονταν. Αυτό είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς αν στο ΠΑΣΟΚ έχουν εντοπιστεί προσωπικές στρατηγικές στελεχών, είπε ότι «πάντα υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις, το ζητούμενο είναι να βεβαιώνεται η ηγεσία και όλα τα στελέχη (να βεβαιώνουν) ότι πρυτανεύει το δημόσιο συμφέρον. Αυτή είναι η λογική των αναφορών του κ. Παπανδρέου και σε αυτή θα μείνουμε όχι μόνο μέχρι τις εκλογές, αλλά κυρίως μετά».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς «μήπως οι σχετικές αναφορές του κ. Παπανδρέου, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι θα αξιοποιήσει και ‘τα καλύτερα μυαλά από το εξωτερικό’, στοχεύουν στο να προϊδεάσει ότι θα κυβερνήσει πιο πολύ με ειδικούς και τεχνοκράτες, παρά με στελέχη του ΠΑΣΟΚ», είπε ότι «στο κοινοβουλευτικό σύστημα που έχουμε η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών προέρχεται από τις τάξεις των βουλευτών, δεν πρόκειται να φύγουμε από αυτή την πάγια πρακτική του ελληνικού κοινοβουλευτικού συστήματος».

Τέλος, ερωτηθείς τι εννοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας «εξαιρέσεις» από την αναστολή οικοδομικών αδειών και εκτέλεση εργασιών, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με φορείς για το περιβάλλον, είπε ότι «οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν νόμιμες κατασκευές που υπάρχουν στα καμένα», παραπέμποντας ταυτόχρονα για περαιτέρω διευκρινίσεις στα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συντάξει το σχέδιο νόμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk