Στο επίκεντρο το περιβάλλον

Αιχμές κατά όσων μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος άφησε ο Αλ.Τσίπρας

Βολές κατά όσων μιλούν για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα των πολιτών και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του Γηπέδου του ΠΑΟ.

Βολές κατά όσων μιλούν για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος εξαπέλυσε από το Ποικίλο Όρος ο πρόεδρος του ΣΥΝ και υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, Αλέξης Τσίπρας.

«Οι μόνοι που διεκδικούν πραγματικά ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι οι ενεργοί πολίτες, που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια που θέλουν να καταπατήσουν και τους τελευταίους αδόμητους χώρους, τους τελευταίους πράσινους χώρους του αστικού ιστού των μεγάλων πόλεων της χώρας» τόνισε στην ομιλία του.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματα των πολιτών και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του Γηπέδου του ΠΑΟ.

«Δικαιωθήκαμε με την έκδοση άδειας οικοδομής άδειας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, τη στιγμή που μας έλεγαν όλοι ότι ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να γίνει δίχως το μεγαλεπήβολο εμπορικό κέντρο και όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα σήμερα έχουν κρυφτεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές διεξόδους από την οικολογική κρίση, ο Αλ.Τσίπρας στράφηκε κατά των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Θα χαρακτήριζε κανείς την περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ ως το συντομότερο ανέκδοτο. Παρόλα αυτά όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το συντομότερο ανέκδοτο γιατί πρόκειται για ένα συνεχές έγκλημα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στράφηκε και κατά του κόμματος του Γ.Παπανδρέου. «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που στην διακυβέρνησή του διαμόρφωσε ένα εχθρικό θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον που αξιοποίησε και ενέκρινε η κυβέρνηση της ΝΔ» δήλωσε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κριτικά απέναντι στην πολιτική της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας».

«Λέμε ότι, υπό συνθήκες, κι υπό προϋποθέσεις και με κριτήρια, η λογική της πράσινης ανάπτυξης είναι μια λογική η οποία θα μπορούσε να αποφέρει. Όμως, αν βασίζεται στην λογική της παραγωγής μέγιστου κέρδους, αν βασίζεται στην λογική που διέπει τον νεοφιλελευθερισμό ως μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας και της παραγωγής, δηλαδή τα κέρδη πάνω από όλα, τότε και η πράσινη οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη θα προκαλέσει μια ακόμα φούσκα η οποία κάποια στιγμή θα σκάσει και ενδεχομένως θα είναι η νέα επόμενη μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση» υποστήριξε, λέγοντας ότι η «πράσινη οικονομία» θα πρέπει να λειτουργεί με βάση ορισμένα κριτήρια.

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για:

– σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και άμεση στροφή στην εξοικονόμηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αποκεντρωμένη βάση, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στο περιβάλλον.

– Οριστική απόρριψη των σχεδίων για εργοστάσια λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας και προσανατολισμός της δημόσιας ΔΕΗ στην καθαρή ενέργεια και όχι στην αγοραπωλησία «δικαιωμάτων ρύπανσης» στα διεθνή χρηματιστήρια.

– Κατάργηση του νόμου 3208/03. Απόλυτη προστασία για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας. Κύρωση των ήδη υπαρχόντων και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Δασολόγιο και Κτηματολόγιο. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Ενιαίος φορέας δασοπροστασίας. Αμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

– Νέα πολιτική για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εξοικονόμηση του νερού με έμφαση στον αγροτικό τομέα. Ήπιες παρεμβάσεις με έργα μικρής κλίμακας. Απόρριψη των μεγάλων φραγμάτων και της ιδιωτικοποίησης του νερού.

– Έκδοση ρυθμιστικών σχεδίων και κανονισμών για τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές, θέσπιση θαλάσσιων περιοχών απόλυτης προστασίας από την αλιεία μεγάλης κλίμακας.

– Απόρριψη του χρεοκοπημένου διεθνώς μοντέλου της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης, με συγκροτήματα μεγάλης κλίμακας, και των γηπέδων γκολφ. Προώθηση εναλλακτικών μοντέλων τουρισμού, σε σύνδεση με τους ιδιαίτερους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής.

– Αυστηρός έλεγχος και περιορισμός των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον: βιομηχανίες, μεταλλεία, αυτοκινητόδρομοι, κεραίες κ.ά.

– Αποκέντρωση του λεκανοπεδίου της Αττικής, ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Ανάσχεση της συνεχούς και άναρχης επέκτασης των αστικών κέντρων, διαφύλαξη του περιαστικού πράσινου, της γεωργικής γης και των αδόμητων χώρων. Εμφύτευση μεγάλων και μικρών πράσινων θυλάκων στον αστικό ιστό και δημιουργία συνεχών δικτύων πρασίνου, με αναπλάσεις που στηρίζουν τις πεζές μετακινήσεις, το ποδήλατο, την αναψυχή και την ήπια άθληση.

– Αναβάθμιση και πρωτοκαθεδρία των δημόσιων μέσων μεταφοράς: του σιδηροδρόμου για τις υπεραστικές μετακινήσεις, των λεωφορείων, του μετρό και του τραμ. Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι σε όλες τις πόλεις. Εφαρμογή πολιτικής για «πόλεις χωρίς αυτοκίνητα». Όχι στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων με αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του Υμηττού.

– Εφαρμογή πολιτικών περιορισμού, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των αστικών απορριμμάτων. Απόρριψη της καύσης και της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων. Όχι στη χωροθέτηση μονάδων αποβλήτων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Μιλώντας στον Κόσμο του Επενδυτή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος για την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή «και με πολύ καλό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συμφέρον να μην μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω τους, «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάτσει φρόνιμα αλλά θα υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας και τα αδύναμα στρώματα».

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk