Σημαντική απόφαση

Δυσαρεστημένο το Ισραήλ από την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να ελέγχονται οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις

Η ΔΥΑΕ καλεί το Ισραήλ να προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και να επιτρέψει στους επιθεωρητές της υπηρεσίας του ΟΗΕ να επισκεφθούν τις ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομική Ενέργειας ψήφισε την Παρασκευή απόφαση, με την οποία καλεί το Ισραήλ να προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και να επιτρέψει στους επιθεωρητές της υπηρεσίας του ΟΗΕ να επισκεφθούν τις ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Στην απόφαση, η οποία ψηφίστηκε με μικρή πλειοψηφία, εκφράζεται ανησυχία για τις «ισραηλινές πυρηνικές δυνατότητες» και ζητείται από τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να ασχοληθεί με το θέμα.

Η πρόταση έλαβε 49 ψήφους υπέρ, έναντι 45 κατά. Μεταξύ αυτών που εναντιώθηκαν στην πρόταση ήταν κράτη-μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν η Ρωσία και η Κίνα. Επίσης υπήρξαν και 16 αποχές.

Οι δυτικές χώρες είχαν ταχθεί εναντίον του κειμένου της απόφασης, η οποία ζητεί η Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να είναι μια ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής.

Την ικανοποίησή του έσπευσε να εκφράσει ο Ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ: «Είναι μια πολύ καλή είδηση και ένας θρίαμβος για το καταπιεσμένο έθνος της Παλαιστίνης», δήλωσε.

«Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή», δήλωσε παράλληλα ο Νταβίντ Ντανιέλι, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής ατομικής ενέργειας του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί σε κανένα θέμα σχετικό με την απόφαση αυτή, η οποία αποσκοπεί μόνον στην ενίσχυση των πολιτικών εχθροτήτων και της διαίρεσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων και ως εκ τούτου δέχεται μόνον περιορισμένες επιθεωρήσεις από την ΙΑΕΑ.

Η τελευταία φορά που ψηφίστηκε παρόμοια απόφαση ήταν το 1991.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk