Αιματηρή επανεμφάνιση των Ταλιμπάν

ΡΩΜΗ Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Ιταλία μετά τον θάνατο έξι ιταλών αλεξιπτωτιστών και τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων κατά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε στο κέντρο της Καμπούλ σκορπίζοντας τον θάνατο. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για αυτή την τεράστια έκρηξη στην αρτηρία που συνδέει την αμερικανική πρεσβεία με το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Εκτός από τους Ιταλούς, σκοτώθηκαν και 10 αφγανοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες, ανύποπτοι περαστικοί, ξεπερνούν τους 55.

ΡΩΜΗ Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Ιταλία μετά τον θάνατο έξι ιταλών αλεξιπτωτιστών και τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων κατά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε στο κέντρο της Καμπούλ σκορπίζοντας τον θάνατο. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για αυτή την τεράστια έκρηξη στην αρτηρία που συνδέει την αμερικανική πρεσβεία με το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Εκτός από τους Ιταλούς, σκοτώθηκαν και 10 αφγανοί πολίτες, ενώ οι τραυματίες, ανύποπτοι περαστικοί, ξεπερνούν τους 55. Τη μοιραία στιγμή περνούσαν από το σημείο δύο αυτοκίνητα που μετέφεραν 10 ιταλούς στρατιωτικούς, από τους οποίους δεν βγήκε σώος κανένας. Προφανής στόχος των τρομοκρατών ήταν οι άνδρες της ιταλικής αποστολής στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Αμυνας.

Η ιταλική Βουλή και η Γερουσία διέκοψαν τις συνεδριάσεις τους μόλις έγινε γνωστό το τραγικό γεγονός. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την προσωπική του συμμετοχή, καθώς και σύσσωμης της κυβέρνησης στο πένθος των οικογενειών, τονίζοντας ότι «η ιταλική στρατιωτική αποστολή δραστηριοποιείται προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην άτυχη αυτή χώρα».

Η Κεντροαριστερά και οι δημοσιογραφικές ενώσεις ανέβαλαν την προγραμματισμένη για αύριο διαδήλωση υπέρ της ελευθεροτυπίας, θεωρώντας ότι προέχει το εθνικό πένθος. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι «η Ιταλία εκφράζει όλη της την ευγνωμοσύνη προς τους άνδρες τηςπου παίρνουν μέρος στην αποστολή αυτή με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι ανέφερε στο μήνυμά του ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πληρώνουν ένα ακόμη βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωέςκατά την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν» . Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι .

Τα μόνα κόμματα τα οποία ζητούν την απόσυρση των 3.200

ιταλών στρατιωτών που υπηρετούν στη δύναμη του ΝΑΤΟ (ΙSΑF) είναι η Κομμουνιστική Επανίδρυση (που βρίσκεται εκτός κοινοβουλίου) και η Λέγκα του Βορρά, ο εκπρόσωπος της οποίας τόνισε ότι «μαζί με το ΝΑΤΟ και τη διεθνή κοινότητα πρέπει να μελετήσουμε μια στρατηγική αποδέσμευσης».

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι η ιταλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν δεν τίθεται υπό συζήτηση από τη στιγμή που πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία έχει αναληφθεί σε συνεργασία με τους κύριους εταίρους και συμμάχους του ΝΑΤΟ. Από το 2004 ως σήμερα 21 ιταλοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk