Οι αστυνομικοί ξέμειναν από σφαίρες

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει πια σφαίρες για να αντιμετωπίσει το έγκλημα του δρόμου αλλά και τις ένοπλες επιθέσεις! Τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών μένουν άδεια, ενώ παύει και η σχετική εκπαίδευση χιλιάδων αστυνομικών. Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση επικρατεί στις διωκτικές αρχές, λόγω προβλημάτων και σφαλμάτων που υπήρξαν σε διαγωνισμούς προμήθειας σφαιρών που πραγματοποιήθηκαν μέσω διαφόρων υπουργείων. Επιπλέον το πρόβλημα διογκώθηκε διότι εφέτος έγιναν έκτακτες εκπαιδεύσεις νέων αστυνομικών και οι βολές που έριξαν «δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΛ.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει πια σφαίρες για να αντιμετωπίσει το έγκλημα του δρόμου αλλά και τις ένοπλες επιθέσεις! Τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών μένουν άδεια, ενώ παύει και η σχετική εκπαίδευση χιλιάδων αστυνομικών.

Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση επικρατεί στις διωκτικές αρχές, λόγω προβλημάτων και σφαλμάτων που υπήρξαν σε διαγωνισμούς προμήθειας σφαιρών που πραγματοποιήθηκαν μέσω διαφόρων υπουργείων. Επιπλέον το πρόβλημα διογκώθηκε διότι εφέτος έγιναν έκτακτες εκπαιδεύσεις νέων αστυνομικών και οι βολές που έριξαν «δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ.» όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί. Ετσι λοιπόν δεκάδες αστυνομικοί πολλών τμημάτων της Αστυνομίας στην Αττική και σε άλλους νομούς, που είχαν συμμετάσχει τις τελευταίες ημέρες σε ανταλλαγή πυροβολισμών με κακοποιούς και ζητούν νέες σφαίρες για τους γεμιστήρες τους, ειδοποιούνται ότι «πρέπει να κάνουν υπομονή και να αφήσουν τα όπλα τους χωρίς σφαίρες ώσπου να λυθούν τα προβλήματα». Επιπλέον δόθηκε εντολή να μη σημειωθεί μέχρι νεωτέρας καμία ρίψη βολής από αστυνομικούς σε εκπαιδεύσεις.

Υπολογίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. χρειάζεται ετησίως για τα υπηρεσιακά όπλα περίπου 50.000 αστυνομικών αλλά κυρίως για τις εκπαιδεύσεις τους περί τις 9.000.000 έως 10.000.000 σφαίρες. Το κόστος κάθε φυσιγγίου υπολογίζεται σε 0,25 ευρώ. Τμήμα των προμηθειών σε σφαίρες διεκπεραιώνεται μέσω διαγωνισμών που διεξάγουν αρμόδιες υπηρεσίες της και επιτροπές του υπουργείου Ανάπτυξης. Τις υπόλοιπες σφαίρες προμηθεύονται απευθείας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Εσωτερικών μέσω ανοικτού διαγωνισμού που πραγματοποιεί. Για την κάλυψη των αναγκών της περιόδου 2009- 2010 διεξήχθη διαγωνισμός στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 από το υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν περίπου 4.000.000 σφαίρες κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ. Στον σχετικό διαγωνισμό όμως υπήρξε σειρά προβλημάτων. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών μιλούν για «σημαντική καθυστέρηση των υπευθύνων του υπουργείου Ανάπτυξης οι οποίοι άρχισαν τη διαδικασία κοστολόγησης των σφαιρών, λόγω γραφειοκρατίας και άλλων αδυναμιών, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, αφήνοντάς μας χωρίς σφαίρες…». Από την άλλη πλευρά διατυπώνεται η άποψη ότι καθυστέρηση σημειώθηκε λόγω προσφυγής που κατέθεσε μια από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Ωστόσο όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία αυτή η προσφυγή εκδικάσθηκε πολύ γρήγορα και η απόφαση ήταν απορριπτική.

Ε πιπλέον με σημαντική καθυστέρηση το υπουργείο Εσωτερικών και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησανεντός του 2009- σε διαγωνισμό για τις προμήθειες άλλων 4.600.000 σφαιρών. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε προσφάτως και οι πρώτες νέες σφαίρες αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΛ.ΑΣ.- αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο λόγω αδυναμιών των υπηρεσιών- στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Και έως τότε βέβαια η ΕΛ.ΑΣ. θα παραμένει «άσφαιρη» και αδύναμη. Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας το πρόβλημα εντάθηκε λόγω πρόσληψης 3.000 νέων αστυνομικών, οι οποίοι έριξαν εκατομμύρια σφαίρες εκτός… προγραμματισμού. Επιπλέον σπατάλη σφαιρών φαίνεται να έγινε και στους προσομοιωτές από την ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk