Γερμανικό χαστούκι στην υπόθεση Siemens

Την αναστολή της έκδοσης του πρώην στελέχους της Siemens Μιχ. Χριστοφαράκου ζήτησε και πήρε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης από τη Γενική Εισαγγελέα του Μονάχου. Η αναστολή δόθηκε έπειτα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι του Χριστοφοράκου κατά της απόφασης για την παράδοση του Χριστοφοράκου στη χώρα μας. Η αναβολή της παράδοσης ισχύει ωσότου οι συνταγματικοί δικαστές αποφανθούν τελεσίδικα επί της προσφυγής των συνηγόρων του πρώην στελέχους της Siemens που έχουν υποβάλει κατά της πρόσφατης απόφασης του Εφετείου του Μονάχου, που δίστασε την παράδοσή του στην Ελλάδα.

Την αναστολή της έκδοσης του πρώην στελέχους της Siemens Μιχ. Χριστοφαράκου ζήτησε και πήρε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης από τη Γενική Εισαγγελέα του Μονάχου.

Η αναστολή δόθηκε έπειτα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι του Χριστοφοράκου κατά της απόφασης για την παράδοση του Χριστοφοράκου στη χώρα μας. Η αναβολή της παράδοσης ισχύει ωσότου οι συνταγματικοί δικαστές αποφανθούν τελεσίδικα επί της προσφυγής των συνηγόρων του πρώην στελέχους της Siemens που έχουν υποβάλει κατά της πρόσφατης απόφασης του Εφετείου του Μονάχου, που δίστασε την παράδοσή του στην Ελλάδα.

Βάση για την έκδοση της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου αποτέλεσε το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβαν οι γερμανικές αρχές, ο Χριστοφράκος το έτος 2003 διέπραξε απάτη ύψους 255 εκατ. ευρώ εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της αγοράς του συστήματος ασφαλείας C41 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Χ θες το μεσημέρι η Γενική Εισαγγελέας του Μονάχου, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση της απόφασης, δήλωσε ότι κάνει δεκτή την «παράκληση» της Καρλσρούης και δεν πρόκειται να προβεί στην παράδοση του Χριστοφοράκου ωσότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει τελεσίδικα επί της αίτησης των δικηγόρων του.

Ανάλογη ήταν η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση του Εφετείου Μονάχου για την έκδοση του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, με βάση το πρώτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του το οποίο αφορούσε την κατηγορία της δωροδοκίας την υπόθεση της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το δεύτερο ένταλμα σύλληψης αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες δύοτρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk