Αρχίζει ο «πόλεμος» για τα ιδιωτικά κολέγια

«Πόλεμος» ξεκινάει στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Από τη μία πλευρά, οι ομοσπονδίες καθηγητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καταθέτουν άμεσα αιτήσεις ακύρωσης των 41 αδειών ίδρυσης που δόθηκαν το καλοκαίρι στα ιδιωτικά κολέγια. Την ίδια στιγμή, όμως, οι θιγμένοι ιδιοκτήτες των μεγάλων μεταλυκειακών εκπαιδευτηρίων της χώρας επεξεργάζονται τα κείμενα προσφυγών κατά του υπουργείου Παιδείας επειδή «δεν τήρησε τα νόμιμα που είχαν συμφωνηθεί». Και στις δύο περιπτώσεις ο δρόμος περνάει από τη Δικαιοσύνη.

Αρχίζει ο «πόλεμος» για τα ιδιωτικά κολέγια | tovima.gr

«Πόλεμος» ξεκινάει στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Από τη μία πλευρά, οι ομοσπονδίες καθηγητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καταθέτουν άμεσα αιτήσεις ακύρωσης των 41 αδειών ίδρυσης που δόθηκαν το καλοκαίρι στα ιδιωτικά κολέγια. Την ίδια στιγμή, όμως, οι θιγμένοι ιδιοκτήτες των μεγάλων μεταλυκειακών εκπαιδευτηρίων της χώρας επεξεργάζονται τα κείμενα προσφυγών κατά του υπουργείου Παιδείας επειδή «δεν τήρησε τα νόμιμα που είχαν συμφωνηθεί». Και στις δύο περιπτώσεις ο δρόμος περνάει από τη Δικαιοσύνη. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κολεγίων κ. Κ. Καρκανιάς, τα κολέγια που πήραν άδειες ίδρυσης το καλοκαίρι έκαναν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ συνολικά προκειμένου να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να πληρώσουν τις εγγυητικές επιστολές που τους ζητήθηκαν. Χωρίς να έχουν πάρει άδειες λειτουργίας, όμως, αλλά και με τις άδειες ίδρυσής τους να απειλούνται, οι εκπρόσωποι των κολεγίων βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης των εφετινών εγγραφών στα προγράμματά τους, καθώς το παλαιό καθεστώς με το οποίο θα λειτουργήσουν και την εφετινή χρονιά δημιουργεί στους υποψήφιους σπουδαστές τους ανασφάλεια.

Α πό την πλευρά τους, οι καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ ξεκινούν ολομέτωπη επίθεση. Σε πρώτη φάση καταθέτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης των 41 αδειών που δόθηκαν στα κολέγια το καλοκαίρι. Σύντομα όμως θα διεκδικήσουν δικαστικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την ακύρωση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση για τα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που λειτουργούν στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση της χώρας μας. «Με αυτή την ενέργεια υλοποιούνται οι αποφάσεις των δύο ομοσπονδιών αξιοποίησης όλων των προσφερόμενων ένδικων μέσων για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα μιας ανώτατης εκπαίδευσης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή τους. «Συγχρόνως όμως η ενέργειά μας αυτή αποτελεί παρέμβαση στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης που σκοπό έχει να συμβάλει στη διασφάλιση της αναβάθμισης της ποιότητας των σπουδών στον ευρύτερο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης» συνεχίζουν οι δύο ομοσπονδίες. «Η συνέργεια των στοιχείων αυτών επιβάλλει στην πολιτεία παρεμβάσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν Παιδεία με σαφή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τη νέα γενιά της χώρας μας» καταλήγουν και αναφέρουν ότι τις κινήσεις τους υποστηρίζουν και οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων και οι πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Προσλήψεις 1.569 εκπαιδευτικών
Προσλήψεις 1.569 εκπαιδευτικών ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων της χώρας και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής. Ειδικότερα προσλαμβάνονται 839 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να καλύψουν τις κενές θέσεις σε νηπιαγωγεία, δημοτικά γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Ακόμη προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 630 δάσκαλοι ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και 100 νηπιαγωγοί για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος επισκέφθηκε χθες τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις ελλείψεις στα σχολεία απάντησε: «Τα πάντα είναι καθ΄ οδόν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ελάχιστες- και σε ελάχιστες περιοχές- αυτές οι ελλείψεις και εδώ έχουμε να κάνουμε κυρίως με τη μεταφορά των βιβλίων».

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk