ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ ΓΙΑ «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Προβάδισμα του ΠαΣοΚ με 6,8%

Με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠαΣοΚ της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που έγινε για «Το Βήμα». Πρόκειται για την τελευταία δημοσκόπηση της προεκλογικής περιόδου, αφού από σήμερα τα μεσάνυχτα ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠαΣοΚ προηγείται με 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%.

Με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠαΣοΚ της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που έγινε για «Το Βήμα». Πρόκειται για την τελευταία δημοσκόπηση της προεκλογικής περιόδου, αφού από σήμερα τα μεσάνυχτα ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠαΣοΚ προηγείται με 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%. Στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εισέρχονται πέντε κόμματα, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 17,6%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην ερώτηση συγκεκριμένα «τι θα θεωρούσατε προτιμότερο να προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;» το 65,6% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 28,6% κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 3,6% επιθυμεί επανάληψη των εκλογών. Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, εσείς θα θέλατε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠαΣοΚ;» το 40,5% απαντά «Ναι», το 39,3%

«Οχι», ενώ ένα ποσοστό 11% απαντά «Μάλλον όχι» και ένα 7% απαντά «Μάλλον ναι». Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή «θα θέλατε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ», η πλειοψηφία (50,8%) απαντά «Οχι» και το 33% απαντά «Ναι». Ενα ποσοστό 8,8% απαντά

«Μάλλον όχι» και το 3,9% απαντά «Μάλλον ναι». Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θα είναι καλύτερη στη διακυβέρνηση της χώρας; » το 42,6% απαντά κυβέρνηση ΠαΣοΚ, το 32,4% κυβέρνηση ΝΔ, ενώ το 25% δεν απάντησε.

Ως προς τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο κ. Γ. Παπανδρέου

περνά μπροστά και προηγείται του κ. Κ. Καραμανλή κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,4%, ο κ. Καραμανλής 38,6% και ένα ποσοστό 18,9% απαντά «Κανένας». Στην παράσταση νίκης το ΠαΣοΚ προηγείται με 78,9% έναντι μόλις 8,8% της ΝΔ, ενώ ένα ποσοστό 12,3% δεν απάντησε.

Τ ο σχέδιο των «100 πρώτων ημερών» που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ (αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά με ευνοϊκά μέτρα προς τους δανειολήπτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λήψη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της κρατικής σπατάλης) βρίσκει αποδοχή κοντά στο 80%, ενώ παράλληλα η προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με κατάργηση του ΕΤΑΚ βρίσκει σύμφωνους σχεδόν τους 7 στους 10 ερωτωμένους. Για την πλειονότητα των πολιτών ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ο κ. Καραμανλής δεν προέβη νωρίτερα στη λήψη των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ (μείωση των κρατικών δαπανών, πάγωμα μισθών και προσλήψεων, σε συνδυασμό με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής) είναι «τα σκάνδαλα που αποδιοργάνωσαν την κυβέρνηση» και λιγότερο «η αδυναμία του να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος ή ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους». Σε ερώτηση «πού θα βρεθούν τα λεφτά;», μετά την παρουσίαση του οικονομικού σχεδίου του ΠαΣοΚ, το 38,1% πιστεύει «με εξωτερικό δανεισμό», το 23,5% «με καταπολέμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» και ένα ποσοστό 22,8% «με εκτεταμένη φορολόγηση των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ ΑΕ.

ΕΠΩΝΥΜΙΑΕΝΤΟΛΕΑ:ΤΟ ΒΗΜΑ.

ΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ:Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ:Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ/ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ:

1.060 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ:

17 Σεπτεμβρίου 2009.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ:Η συλλογή στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

ΤΥΠΙΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ:Μέγιστο σφάλμα 3,01% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Η ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Aναλυτικά η τελευταία Δημοσκόπηση σε pdf

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk