Οι δύο συμφώνησαν, οι άλλοι γκρινιάζουν

O κύβος- εκτός απροόπτου – ερρίφθη! Την προσεχή Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ θα διεξαχθεί η τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών, ενώ την επόμενη ημέρα – και πιθανόν την ίδια ώρα- οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου θα αναμετρηθούν πρόσωπο με πρόσωπο στη μία και μοναδική τηλεοπτική αντιπαράθεση η οποία συμφωνήθηκε να γίνει, οι τελευταίες λεπτομέρειες της οποίας απομένει να οριστικοποιηθούν εντός της ημέρας. Το σκληρό παζάρι που συντελέστηκε εδώ και πολλές ημέρες κατέληξε, …

O κύβος- εκτός απροόπτου – ερρίφθη! Την προσεχή Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ θα διεξαχθεί η τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών, ενώ την επόμενη ημέρα – και πιθανόν την ίδια ώρα- οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου θα αναμετρηθούν πρόσωπο με πρόσωπο στη μία και μοναδική τηλεοπτική αντιπαράθεση η οποία συμφωνήθηκε να γίνει, οι τελευταίες λεπτομέρειες της οποίας απομένει να οριστικοποιηθούν εντός της ημέρας. Το σκληρό παζάρι που συντελέστηκε εδώ και πολλές ημέρες κατέληξε, ύστερα από παλινωδίες και έντονες αντιπαραθέσεις, σε συμφωνία, καθώς βάσει όλων των ενδείξεων η κυβερνητική πλευρά αναμένεται να κάνει στις γενικές γραμμές τους αποδεκτές τις προτάσεις του ΠαΣοΚ, όπως αυτές συγκεκριμενοποιήθηκαν χθες από τον εκπρόσωπό του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πρωταρχικός στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να γίνει πάση θυσία η τηλεμαχία των δύο πολιτικών ηγετών, γι΄ αυτό και αναμένεται να έχει θετική κατάληξη η τελική φάση της διαπραγμάτευσης, ώστε «ο διάλογος των δύο αρχηγών να γίνει πιο ουσιαστικός και να έχει τη δυνατότητα της διαδραστικότητας, δηλαδή της αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσά τους», όπως έλεγαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες θεωρούν ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν επί μέρους βελτιώσεις στην πρόταση του ΠαΣοΚ, όπως φέρ΄ ειπείν εκτός του ενός συντονιστή να πάρουν μέρος στο ντιμπέιτ και δύο δημοσιογράφοι. Αυτό που έχει πάντως σημασία είναι ότι οι προτάσεις του ΠαΣοΚ θεωρούνται κατ΄ αρχήν βάση συνεννόησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Παπακωνσταντίνου εξέφραζε «σχεδόν τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες», ενώ ο τελευταίος εμφανιζόταν σίγουρος ότι «θα βρούμε τον κοινό τόπο». Η πρόταση που απέστειλε γραπτώς χθες το ΠαΣοΚ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο περιλαμβάνει τα εξής για το ντιμπέιτ των δύο αρχηγών: διάρκεια 75 λεπτών με πέντε 15λεπτες ενότητες (εξωτερική πολιτική, οικονομία- ανάπτυξη, κοινωνικά θέματα, περιβάλλον, κράτος- δημόσια διοίκηση), σε κάθε ενότητα ο συντονιστής δημοσιογράφος να κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση ενός λεπτού θέτοντας τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον έλληνα πολίτη, ο καθένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχει τη δυνατότητα μιας αρχικής τρίλεπτης τοποθέτησης και στη συνέχεια δύο γύρους με τοποθετήσεις 2 λεπτών κάθε φορά από κάθε πολιτικό αρχηγό (συνολική διάρκεια 15 λεπτά: εισαγωγή 1 λεπτό, αρχικές τοποθετήσεις 6 λεπτά, δευτερολογία 4 λεπτά, τριτολογία 4 λεπτά). Η Ιπποκράτους επέμενε ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ ο ένας απέναντι στον άλλον, με τον δημοσιογράφο-συντονιστή να στέκει μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση με δημοσιογράφο-συντονιστή την κυρία Μαρία Χούκλη.

Σε ό,τι αφορά το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και όλες οι πλευρές διακήρυτταν εξαρχής την πρόθεσή τους να αλλάξει η μορφή του χρεοκοπημένου μοντέλου τηλεμαχίας με τους παράλληλους μονολόγους, τελικώς συμφωνήθηκε να υπάρξει μια βελτιωμένη εκδοχή του. Το ντιμπέιτ των έξι θα περιλαμβάνει έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, Παιδεία, εξωτερική πολιτική. Προβλέπεται να υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας, ενώ οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα προέρχονται από τον τηλεοπτικό χώρο, θα χωριστούν σε τρεις κύκλους. Επίσης, στο τέλος κάθε κύκλου κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει την απάντηση. Ο κ. Αντώναρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για «συγκερασμό απόψεων» και για συμφωνία η οποία «είναι μία ακόμη κατάκτηση της δημοκρατίας μας, καθώς ενισχύει τον διάλογο». Αλλά και ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι όροι που συμφωνήθηκαν «βελτιώνουν το ντιμπέιτ, το κάνουν πιο ουσιαστικό».

Α ντιθέτως τα υπόλοιπα κόμματα αντιδρούν για το πλαίσιο που διαμορφώθηκε. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε «συγγνώμη» που θα συμμετάσχει σε μια τέτοιας μορφής τηλεοπτική αναμέτρηση αλλά, όπως δήλωσε, «δεν καταφέραμε, παρ΄ όλες τις πιέσεις που ασκήσαμε σαν κόμμα, να πετύχουμε έναν διάλογο με σεβασμό προς τον κόσμο». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι παρά τα προβλήματα «είναι προτιμότερη η διεξαγωγή του από την κατάργησή του», ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης «απειλεί» να μη λάβει καν μέρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk