«Εμπαίζουν τους πολίτες»

Η οικονομία χρειάζεται «νοικοκύρεμα», απαντά στις παροχές του ΠΑΣΟΚ ο Κ.Καραμανλής

Τη θέση ότι απαιτείται «νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών» της χώρας, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Όποιος παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει, εμπαίζει τους πολίτες» διεμήνυσε προς την Ιπποκράτους. Νωρίτερα, είχε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι «μοιράζει ακάλυπτες υποσχέσεις».

Η διεθνής κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, οι κίνδυνοι παραμονεύουν και αυτό που προέχει είναι να θωρακίσουμε την οικονομία με τα κατάλληλα μέτρα και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα ασθενέστερα οικονομικώς στρώματα.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας ήταν η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης εν όψει της Συνόδου της G20 στο Πίτσμπουργκ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Πρωταρχικό μέλημα είναι να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά χρειάζεται «νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών». «Όποιος παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει εμπαίζει τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εξάλλου, για το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα παράτασης για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι λόγω της κρίσης αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε χώρας, τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόβλημα είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος. Σημείωσε, ακόμη, ότι το ζήτημα είναι ποιος έχει διαχρονικά μεγάλο χρέος το οποίο ανατροφοδοτούν τα ελλείμματα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται η χάραξη οικονομικής στρατηγικής με προοπτική και ρεαλισμό, η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και ειδικά για την Ελλάδα, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο Κ. Καραμανλής συνόψισε σε έξι τους βασικούς τομείς στους οποίους η ΕΕ θα πρέπει να δώσει έμφαση:

Στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην αναδιάρθρωση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην προώθηση της υπεύθυνης πρακτικής αμοιβών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αποφυγή προστατευτισμού στο εμπόριο και την κατάληξη σε συμφωνία του γύρου της Ντόχα, στη μεταρρύθμιση του τρόπου διοίκησης και εκπροσώπησης στη ΔΝΤ και σε μεγαλύτερη στήριξη στις φτωχότερες χώρες και στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ερωτηθείς, για τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ανέφερε ότι ο Ισπανός επίτροπος δεν είπε κάτι καινούριο, επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η υπογραφή της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται» και τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του αγωγού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι υπάρχουν κι άλλες ενεργειακές συμφωνίες που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, όπως η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Για το περιβάλλον

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη και παραμένει προσηλωμένη στην αύξηση των προσπαθειών για τη μείωση των ρύπων παγκοσμίως. Προς το παρόν, προς το σκοπό αυτό συμφωνεί με τη θέσπιση κινήτρων για τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε δραστηριότητες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να επιτευχθούν ρεαλιστικοί και ποσοτικοί στόχοι και ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ανάλογη προς τις εκπομπές της και με το κατακεφαλήν ΑΕΠ της.

Για ΔΝΤ και τράπεζες

Στο θέμα της αναμόρφωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αύξησης της διεθνούς εποπτείας, καθώς επίσης και υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας και της θέσπισης ανώτατων ορίων σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk