Από νωρίς θα γνωρίζουμε τον τελικό νικητή

Υπό… δοκιμασία τίθεται το μοναδικό exit poll που θα πραγματοποιήσουν από κοινού οι εταιρείες δημοσκοπήσεων την ημέρα των εκλογών και θα μεταδοθεί απ΄ όλα σχεδόν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα μετάδοσης των (επίσημων) εκλογικών αποτελεσμάτων που επιτρέπει δύο με τρεις ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες να υπάρχει σαφής εικόνα για τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων. Το νέο σύστημα, όπως έκαναν γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών κ.

Από νωρίς θα γνωρίζουμε τον τελικό νικητή | tovima.gr

Υπό… δοκιμασία τίθεται το μοναδικό exit poll που θα πραγματοποιήσουν από κοινού οι εταιρείες δημοσκοπήσεων την ημέρα των εκλογών και θα μεταδοθεί απ΄ όλα σχεδόν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα μετάδοσης των (επίσημων) εκλογικών αποτελεσμάτων που επιτρέπει δύο με τρεις ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες να υπάρχει σαφής εικόνα για τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων. Το νέο σύστημα, όπως έκαναν γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σπ. Φλογαΐτης και οι υπεύθυνοι της εταιρείας Singular Logic σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε 4.000 εκλογικά τμήματα, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% των τμημάτων της χώρας. Με το σύστημα αυτό, που βασίζεται στην απευθείας μετάδοση των αποτελεσμάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω κινητών τηλεφώνων, επιταχύνεται κατά πολύ η εκλογική διαδικασία και καταγράφεται από πολύ νωρίς και με σχετική ασφάλεια η δυναμική των πολιτικών κομμάτων.

Παρά ταύτα, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία για το εκλογικό σώμα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, το πρόβλημα με τη μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, που ήρθε στο προσκήνιο μετ΄ επιτάσεως στις ευρωεκλογές λόγω και της αυξημένης αποχής, εξακολουθεί να είναι υπαρκτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τους καταλόγους που εδόθησαν στη δημοσιότητα, περίπου 2 εκατομμύρια εκλογείς, που καλούνται να ψηφίσουν στις 4 Οκτωβρίου, είναι πάνω από 71 ετών. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από τους δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα να μη σβήνονται τα ονόματα των ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Μ ε βάση λοιπόν αυτούς τους εκλογικούς καταλόγους το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.834.970 άτομα και είναι αυξημένο κατά περίπου 10.000 συγκριτικά με τις ευρωεκλογές. Παρά ταύτα οι νέοι εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές είναι 245.000. Οι διπλοεγγεγραμμένοι, οι οποίοι θα ψηφίσουν με ειδική διαδικασία στις εκλογές, ανέρχονται σε 12.475. Πρόβλημα ωστόσο ανέκυψε και με 7.500

ετεροδημότες, οι οποίοι αν και ενεγράφησαν εγκαίρως στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στους τόπους διαμονής τους. Ο λόγος είναι ότι δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός των 40 εκλογέων που τίθεται ως προϋπόθεση από την εκλογική νομοθεσία για να συσταθεί τμήμα ετεροδημοτών. Οι εν λόγω ετεροδημότες είναι υποχρεωμένοι, ως εκ τούτου, να ψηφίσουν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Κατά τ΄ άλλα, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών κ. Φλογαΐτης στη συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για ομαλή και ποιοτική διεξαγωγή των εκλογών. «Επιδιώκουμε ακριβή αποτελέσματα σε γρηγορότερους χρόνους» τόνισε χαρακτηριστικά. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διοργανώσουμε σωστές, απρόσκοπτες και καλές εκλογές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk