ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Τι δεν λένε

Πάλι καλά που γίνεται Σύνοδος Κορυφής για την οικονομία στις Βρυξέλλες, μήπως και συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα από τον Τσιτουρίδη και τον Μπασιάκο . Οχι πως θα ασχοληθεί κανείς με τη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε αυτό το νταβαντούρι. Αλλά, τουλάχιστον, μπορούμε να προσποιηθούμε ότι η πολιτική δεν περιορίζεται στον αφόρητο επαρχιωτισμό όσων πρωταγωνιστούν στον δημόσιο διάλογο. Εντάξει, έχουμε εκλογές. Και σε αυτές τις εκλογές τα πραγματικά προβλήματα, όπως η οικονομία, έχουν συζητηθεί πολύ περισσότερο από άλλες φορές, να το δεχτώ.

Πάλι καλά που γίνεται Σύνοδος Κορυφής για την οικονομία στις Βρυξέλλες, μήπως και συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα από τον Τσιτουρίδη και τον Μπασιάκο . Οχι πως θα ασχοληθεί κανείς με τη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε αυτό το νταβαντούρι. Αλλά, τουλάχιστον, μπορούμε να προσποιηθούμε ότι η πολιτική δεν περιορίζεται στον αφόρητο επαρχιωτισμό όσων πρωταγωνιστούν στον δημόσιο διάλογο.

Εντάξει, έχουμε εκλογές. Και σε αυτές τις εκλογές τα πραγματικά προβλήματα, όπως η οικονομία, έχουν συζητηθεί πολύ περισσότερο από άλλες φορές, να το δεχτώ. Αλλά πώς έχουν συζητηθεί; Ολη η κουβέντα είναι τα λεφτά. Πού θα τα βρει για να μοιράσει ο Παπανδρέου, πόσα και από ποιους θα πάρει ο Καραμανλής , πόσα θα δώσουν οι μεν ή οι δε.

Η συζήτηση για τα λεφτά, όμως, δεν είναι συζήτηση για την οικονομία. Τη στιγμή που το δημόσιο χρέος πλησιάζει στο ιλιγγιώδες ποσό των 300 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η εξυπηρέτηση του χρέους θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ετησίως- το 5% του ΑΕΠ (!)-, τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι μηδενική, αν όχι αρνητική, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το σύνολο της πολιτικής τάξης συμπεριφέρεται με τη λογική του «business as usual». Αποτέλεσμα; Αποκρύπτουν από τον κόσμο την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Η απόκρυψη είναι σκόπιμη. Οι μεν επειδή θέλουν να καλύψουν τις ευθύνες τους που είναι τεράστιες. Οι δε επειδή θέλουν να υποσχεθούν ένα ρόδινο μέλλον. Και οι διάφοροι μικροί επειδή δεν δίνουν δεκάρα για την πραγματική οικονομία από τη στιγμή που δεν πρόκειται να τη διαχειριστούν.

Ετσι, τίποτε απ΄ όσα κουβεντιάζουμε σήμερα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αύριο. Και αυτά που θα προκύψουν αύριο, δεν έχουν καμία σχέση με όσα συζητούμε σήμερα. Και όμως! Αυτές οι εκλογές προσφέρονταν να μιλήσουν όλοι τη γλώσσα της αλήθειας. Με το αποτέλεσμα σχεδόν προδιαγεγραμμένο, τα δύο κόμματα εξουσίας μόνο κερδισμένα θα έβγαιναν από μια αντιπαράθεση ουσίας.

Το ερώτημα, όμως, είναι ποιος θα τους άκουγε. Η απάντηση στην οποία έχω καταλήξει είναι απλή: κανείς! Είμαστε ένας λαός που του αρέσει να ζει στο παραμύθι μιας χώρας που δεν υπάρχει και να πιστεύει ότι η λύση είναι πάντα να πληρώσουν κάποιοι άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τράπεζες, οι πλούσιοι… Μόνο που, δυστυχώς, οι «άλλοι» μας τελείωσαν. Και αυτό κάποτε θα πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk