Τα μάθατε τα νέα;

O κύβος ερρίφθη. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής με θέμα τον χρόνο αλλά και τους όρους διεξαγωγής των δύο ντιμπέιτ αποφασίστηκε εκείνο των έξι πολιτικών αρχηγών να γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου. Με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ, παρ΄ ότι το κόμμα, όπως έχει πολλάκις επισημάνει η γενική γραμματέας του κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δεν συμφωνεί με τους όρους διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Οσο όμως και αν διαφωνείς, την αφήνεις την προβολή που σου παρέχει η παντοδύναμη μικρή οθόνη να πάει χαμένη; Δεν την αφήνεις.

O κύβος ερρίφθη. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής με θέμα τον χρόνο αλλά και τους όρους διεξαγωγής των δύο ντιμπέιτ αποφασίστηκε εκείνο των έξι πολιτικών αρχηγών να γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου. Με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ, παρ΄ ότι το κόμμα, όπως έχει πολλάκις επισημάνει η γενική γραμματέας του κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δεν συμφωνεί με τους όρους διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Οσο όμως και αν διαφωνείς, την αφήνεις την προβολή που σου παρέχει η παντοδύναμη μικρή οθόνη να πάει χαμένη; Δεν την αφήνεις…

Αναλυτικότερα, στο ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν έξι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης, όσοι ακριβώς και οι πολιτικοί αρχηγοί που θα βρίσκονται στο στούντιο.

Το γνωστό και από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις σύστημα, όπου κάθε δημοσιογράφος κάνει από μία ερώτηση σε κάθε πολιτικό, δεν αλλάζει. Αλλά εφέτος κάθε πολιτικός θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει ερώτηση σε κάποιον από τους αντιπάλους του. Ως εκεί. Γιατί δεν θα μπορεί να σχολιάσει την απάντηση. Αν όμως φοβούνται τόσο πολύ να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον, είναι σίγουροι ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας;

Oσο πάντως άνευρο και αν προδιαγράφεται, ένα ντιμπέιτ δεν είναι ποτέ αρκετό: την επομένη (Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου) της συνάντησης των έξι θα πραγματοποιηθεί η πολυσυζητημένη τηλεαναμέτρηση των κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από σκληρές διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο, με το ΠαΣοΚ να απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης για δύο τηλεμαχίες, αντιπροτείνοντας όρους και ημερομηνίες, με την κυβέρνηση να βλέπει στις τηλεμαχίες την ύστατη ευκαιρία να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευ. Αντώναρο να εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη συμπεριφορά των «πράσινων», κάνοντας λόγο για «εκβιαστικά διλήμματα» και «απαράδεκτη στάση». Στο μεταξύ η φαγωμάρα συνεχίζεται και εμείς παρακολουθούμε βουτηγμένοι στα προβλήματα μιας καθημερινότητας που επιδεινώνεται διαρκώς. Ελπίζοντας ότι αν αλλάξουμε κυβέρνηση θα αλλάξουν και ορισμένα πράγματα προς το καλύτερο.

Μπορεί; Μπορεί. Οπως όμως γράφει και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο ποίημά του με τίτλο «Η λύση», «Δεν θα ΄ταν πιο απλό, η κυβέρνηση να διαλύσει τον λαό και να εκλέξει έναν άλλον;». (Πώς και δεν το έχουν σκεφτεί τόσον καιρό;)

O κ. Αντώναρος, εκτός από τις δηλώσεις κατά του κακού ΠαΣοΚ, έκανε δηλώσεις και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής. Για να πληροφορήσει, μεταξύ άλλων, τον λαό ότι «οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων είχαμε σήμερα μια πολύ γόνιμη και αποτελεσματική συζήτηση σχετικά με το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων». (Τι κρίμα να μην μπορούν να κάνουν μια «γόνιμη και αποτελεσματική συζήτηση» και κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ…) Και για να επισημάνει: «Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή, η συμφωνία η οποία επήλθε, είναι μία ακόμη κατάκτηση της Δημοκρατίας μας, ενισχύει τον διάλογο και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους έλληνες ψηφοφόρους, σε όλους τους έλληνες πολίτες να ενημερωθούν ακόμη περισσότερο σε βάθος, ακόμη πιο ουσιαστικά για τα προγράμματα όλων των πολιτικών κομμάτων». Μήπως δίνει μεγαλύτερη αξία σε αυτή την εξαπλή συνέντευξη (εκτός αν εφέτος γίνει η ανατροπή και ανάψουν τα αίματα) από όση τής πρέπει; Πρέπει, όμως, ό,τι και να λέμε, να κάνει και αυτός τη δουλειά του… Οσο έχει ακόμη δουλειά.

Ετσι, ενώ η ΝΔ «αποσυντίθεται», με υποψήφιους βουλευτές να παραιτούνται της υποψηφιότητάς τους αφού είχαν ανακοινωθεί τα ονόματά τους, με τον κ. Σ. Τσιτουρίδη (βλ. Πανδώρα ) να… κοχλάζει «σαν ηφαίστειο που ξυπνά», με διάφορους «γαλάζιους» να εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για επιλογές και αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος, και με το «απολωλός πρόβατο» της παράταξης, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, να εξαπολύει σφοδρότατες επιθέσεις κατά των αδελφών του, ο κ. Αντώναρος δηλώνει: «Εμείς πιστεύουμε ότι όσο πιο πολλές τέτοιες συζητήσεις γίνονται τόσο καλύτερο είναι για τον τόπο». Εγώ πάλι πιστεύω ότι όσο πιο πολλά έργα γίνονται τόσο καλύτερο είναι για τον τόπο…

Εκτός από συζητήσεις κάνουμε και στατιστικές σε αυτή τη χώρα. Και έτσι προχωράμε… Σύμφωνα, λοιπόν, με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, το ποσοστό ανεργίας το β΄ τρίμηνο του 2009 έφτασε στο 8,9%, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 ήταν 7,2%.

Εχοντας την πολυτέλεια (διότι περί πολυτέλειας πρόκειται) να μπορώ (ακόμη) να κερδίζω τα προς το ζην με την τίμια δουλειά μου, θα αντιμετωπίσω και αυτό το θέμα με ποιητική διάθεση (αλί σε εκείνους που αναζητούν εναγωνίως απασχόληση) επιστρέφοντας στον σοφό Μπρεχτ. «Αυτή η ανεργία!» είναι ο τίτλος ενός από τα πιο καυστικά ποιήματά του, όπου, αφού αποφαίνεται «είναι καθαρά θεομηνία/ για το έθνος η ανεργία», καταλήγει, απευθυνόμενος στους κυβερνώντες: «Την άποψή σας, να τη βράσουμε! Η ανεργία, / πληγή και παιδεμός του τόπου, / θα λείψει μοναχά τη μέρα όπου/ θα μπείτε εσείς σε ανεργία!».

Επειδή όμως η ανάγνωση ποιημάτων, όση αλήθεια και αν λένε, μπορεί και να ακούγεται ως… πολυτέλεια στα αφτιά όλων εκείνων που δεν έχουν δουλειά, επιστρέφουμε στην πεζή πραγματικότητα και στα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Σύμφωνα με τα οποία, η ανεργία έπληξε περισσότερο τις γυναίκες (12,5%) και λιγότερο τους άνδρες (6,3%). Από το σύνολο των ανέργων (442.563 κατά το β΄ τρίμηνο του 2009) το 73,7% αναζητεί πλήρη απασχόληση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες 30-44 ετών, όπου η ανεργία φτάνει στο 8%, και στις ηλικίες 45-64 ετών, όπου φτάνει στο 5,4%. Ακολουθούν οι έφηβοι και οι νέοι (15-29 ετών) με ποσοστό 17,7%. Και οι αριθμοί γίνονται όλο και πιο τρομακτικοί.

Κύριε διευθυντά

Θύμα της μελαγχολίας του φθινοπώρου, σκοτώνω τον χρόνο μου τακτοποιώντας φωτογραφίες και ενθυμήματα ανθρώπων που σημάδεψαν με την παρουσία τους τη ζωή μου, κατά συνέπεια την ιστορία του τόπου. Στο πλαίσιο της επιστροφής μου στο παρελθόν με τη βοήθεια του πλούσιου αρχείου μου ξαναδιάβασα παλαιότερη συνέντευξη του φιλτάτου κ. Σ. Τσιτουρίδη, σύμφωνα με την οποία «την ώρα του αγώνα και της μάχης πάντοτε συντασσόμουν και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι συντεταγμένα και πειθαρχημένα στους κόλπους της παράταξής μου». Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί…

Μετά προβληματισμού για τη ρευστότητα των πραγμάτων ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk