Η τυχερή στιγμή

Λίγος ρεαλισμός για τα μελλούμενα. Η κυρία Λούκα Κατσέλη κατέθεσε τις απόψεις της στο μοτίβο: «θα δανειστούμε να ξεμπλέξουμε». Είπε ότι αυτή είναι η δική της επιλογή, να είναι ελαφρώς φουσκωμένος ο δανεισμός στην αρχή, να καθαρίσουν τα βιβλία και να στείλει τον λογαριασμό «σε αυτούς που τον μεγάλωσαν». Κατόπιν θα ακολουθήσει «πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική». Ολα τούτα υπό την προϋπόθεση να διοριστεί υπουργός Οικονομίας, κάτι πιθανό αλλά όχι βέβαιο: στην πολιτική τίποτε δεν είναι σίγουρο, γίνονται καραμπόλες, υπάρχουν εκπλήξεις της τελευταίας ώρας.

Λίγος ρεαλισμός για τα μελλούμενα. Η κυρία Λούκα Κατσέλη κατέθεσε τις απόψεις της στο μοτίβο: «θα δανειστούμε να ξεμπλέξουμε». Είπε ότι αυτή είναι η δική της επιλογή, να είναι ελαφρώς φουσκωμένος ο δανεισμός στην αρχή, να καθαρίσουν τα βιβλία και να στείλει τον λογαριασμό «σε αυτούς που τον μεγάλωσαν». Κατόπιν θα ακολουθήσει «πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική». Ολα τούτα υπό την προϋπόθεση να διοριστεί υπουργός Οικονομίας, κάτι πιθανό αλλά όχι βέβαιο: στην πολιτική τίποτε δεν είναι σίγουρο, γίνονται καραμπόλες, υπάρχουν εκπλήξεις της τελευταίας ώρας. Εδώ και δύο χρόνια τομεάρχης ήταν η Λούκα αλλά η πρόταση έγινε στον Λουκά. Σύμφωνα με τους «Financial Τimes», ο κ. Παπαδήμος αρνήθηκε πρόταση που του έγινε από τον κ. Γ. Παπανδρέου να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομίας.

Προτού διεκδικήσει υπουργείο, η κυρία Λούκα Κατσέλη θα διεκδικήσει μια καλή θέση στη Β΄ Αθήνας. Εκεί έχει, καθώς λέγεται, ισχυρό μηχανισμό, δώρο από την αδελφή της Νόρα, η οποία εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτίνα του ΠαΣοΚ και πλέον έχει αφιερωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Νέα Σμύρνη. Καλό αποτέλεσμα θα είναι η πρωτιά, στην πιο δύσκολη περιφέρεια, με σκληρούς αντιπάλους. Η επικράτησή της θα συμβολίσει την επικράτηση του παλαιομοδίτικου τμήματος του κόμματος αλλά, όπως και στα ρούχα, οι μόδες επανέρχονται. Η κυρία Κατσέλη λανσάρει εκ νέου το μοντέλο Ανδρέα Παπανδρέου, μιλώντας για τόνωση της αγοράς και ενίσχυση του εισοδήματος. Λέει grosso modo ότι αν πέσει χρήμα στα νοικοκυριά θα υπάρξει ανάκαμψη, κάτι που δεν είναι και τόσο φρέσκο, εφαρμόστηκε και τη δεκαετία του 1980 από τον σύζυγό της, τσάρο της Οικονομίας κ. Γεράσιμο Αρσένη. Δεν λέμε ότι είναι άσχημες οι παροχές προς τους εργαζόμενους, ίσα ίσα ακούγεται δίκαιο και αισιόδοξο. Αν δεν υπήρχαν μνήμες από φουντωμένους πληθωρισμούς του τότενες, θα παραδινόμασταν άνευ όρων. Η εκλογή στη Β΄ Αθήνας θα επισφραγίσει μια σειρά από νίκες της κυρίας Κατσέλη. Δεν αναγορεύτηκε απλώς τομεάρχης Οικονομίας, έγινε η έμπιστη του κ. Γ. Παπανδρέου, με αποκλειστικότητα. Η οικειότητα δεν ήταν ξαφνική, γνωρίζονταν από το πάλαι ποτέ, ως φοιτητές σε διπλανά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Σε εκείνα τα χρόνια ανάγε ται και η γνωριμία της με τον Ανδρέα Παπανδρέου και η μύησή της στο ΠΑΚ. Οταν εξελέγη το ΠαΣοΚ για πρώτη φορά, η επαγγελματική εμπειρία της κυρίας Κατσέλη ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία της: δίδασκε ήδη τέσσερα χρόνια στο Γέιλ και ήταν μόλις 29 ετών. Ηταν σχεδόν αυτονόητο να γίνει μέλος της εξαμελούς Επιτροπής προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος των «100 ημερών». Υπήρξε επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ΚΕΠΕ, τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και το χρονικό διάστημα 1993-1996 ήταν ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Το ΠαΣοΚ αξιοποιούσε την κυρία Λούκα Κατσέλη ώσπου έγινε η άλωση των εκσυγχρονιστών. Η πρόσφατη εξαφάνισή τους από το τοπίο δεν συγκαταλέγεται στις νίκες της αλλά όσο να ΄ναι τη βολεύει. Δεν θα έχει στα πόδια της κανένα Γιάννο να την επιπλήττει και να την κοντράρει. Πώς θα μπορούσαν να συνεννοηθούν όταν ομιλούν άλλη γλώσσα (αυτός κινέζικα, εκείνη αμερικάνικα). Το ερώτημα είναι με ποιους θα συνεργαστεί, σε περίπτωση που καταλάβει το κορυφαίο υπουργείο. Τους υπολογισμούς και τα σχέδιά της δεν τα μοιράζεται ούτε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ. Τις προάλλες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έλεγε ότι όσα υποσχέθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν κοστολογηθεί αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα 10,3 δισ. ευρώ που κατήγγειλε η Νέα Δημοκρατία. Η κυρία Κατσέλη ήταν πάντως σαφέστατη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη: «Το συνολικό κομμάτι των δράσεών μας δεν ξεπερνά τα 3 δισ. τον πρώτο χρόνο. Εχουμε επίσης 1-1,5 δισ. που είναι αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το οποίο όμως καλύπτεται για το 2010 εξ ολοκλήρου από τους κοινοτικούς πόρους». Πέρα από τις νίκες στη σταδιοδρομία καθενός υπάρχει και η τύχη. Η κυρία Λούκα Κατσέλη, η άξια οικονομολόγος, όπως αναγνωρίζουν οι αντίπαλοί της, ευνοείται από τις συνθήκες. Δεν είναι η δέσμη των μέτρων που σχεδίασε ούτε όσα συζητιούνται για την «πράσινη ανάπτυξη» και τις μεγάλες προοπτικές. Το τυχερό της κυρίας Κατσέλη είναι η διοικητική παράνοια της Νέας Δημοκρατίας. Η φορολογική πολιτική άλλαζε κάθε εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα έγινε η χώρα που δεν παράγει ούτε καρφίτσα. Η τύχη πάντως δεν φτουράει για πάντα.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk