ΑΠΟΨΗ

Φαγοπότι και αποσύρσεις

Δεν έχει ξεχαστεί ακόμη το μεγάλο φαγοπότι με τα «κοινοτικά πακέτα» το οποίο είχαν στήσει στο παρελθόν κάποιοι που έκαναν περιουσίες εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Ακολούθησαν οι κομπίνες με τις γεωργικές επιδοτήσεις και τα λεγόμενα «πανωγραψίματα» που οδήγησαν σε δραστικές περικοπές των ενισχύσεων των ελλήνων αγροτών για χάρη κάποιων απατεώνων. Τώρα, νέα πεδία δράσης έχουν ξεπροβάλει με τις αποσύρσεις αυτοκινήτων, τις επιδοτήσεις για αλλαγή κλιματιστικών, κουφωμάτων και ηλεκτρικών συσκευών για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδοτεί την αντικατάστασή τους.

Φαγοπότι και αποσύρσεις | tovima.gr

Δεν έχει ξεχαστεί ακόμη το μεγάλο φαγοπότι με τα «κοινοτικά πακέτα» το οποίο είχαν στήσει στο παρελθόν κάποιοι που έκαναν περιουσίες εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Ακολούθησαν οι κομπίνες με τις γεωργικές επιδοτήσεις και τα λεγόμενα «πανωγραψίματα» που οδήγησαν σε δραστικές περικοπές των ενισχύσεων των ελλήνων αγροτών για χάρη κάποιων απατεώνων.

Τώρα, νέα πεδία δράσης έχουν ξεπροβάλει με τις αποσύρσεις αυτοκινήτων, τις επιδοτήσεις για αλλαγή κλιματιστικών, κουφωμάτων και ηλεκτρικών συσκευών για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδοτεί την αντικατάστασή τους. Οι επιτήδειοι τρίβουν τα χέρια τους και μελετούν τη νομοθεσία αναζητώντας «παραθυράκια» για να δράσουν ανενόχλητοι.

Καθώς έχει προηγηθεί η απόσυρση κλιματιστικών, μαθαίνω ότι χιλιάδες κλιματιστικά αγοράστηκαν με τιμή επιδότησης χωρίς οι αγοραστές να έχουν κάποιο παλιό μηχάνημα για να παραδώσουν. Κάποιοι έμποροι απογείωσαν τις πωλήσεις τους εκμεταλλευόμενοι το μέτρο και παρέδιδαν κλιματιστικά στους αγοραστές χωρίς να ζητούν το παλιό. Τώρα καθώς θα πρέπει (;) να δώσουν λογαριασμό στο υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι ο φορέας του μέτρου, αναζητούν παλαιά κλιματιστικά από τους παλιατζήδες προκειμένου να τα παραδώσουν (αν τους ζητηθεί) και μετρούν τα κέρδη που αποκόμισαν από το μεγάλο κόλπο. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για να σταματήσουν τις κομπίνες κάποιων εις βάρος άλλων συναδέλφων τους εμπόρων που τήρησαν το γράμμα του νόμου και έψαχναν πελάτες ενώ οι άλλοι δεν προλάβαιναν να παραδώσουν κλιματιστικά.

Πρόσφατες εξάλλου είναι οι μνήμες από τις απάτες που έγιναν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης απόσυρσης αυτοκινήτων, όπου ένα όχημα «αποσυρόταν» δεκάδες φορές. Και σίγουρα αυτό που περιμένουν κάποιοι θα είναι να ξεκινήσουν και πάλι οι αποσύρσεις αυτοκινήτων. Η υπόθεση κρύβει πολλούς κινδύνους για το κράτος αλλά και «ευκαιρίες» για κάποιους άλλους, καθώς ως τη λήξη της εφαρμογής του μέτρου προβλέπεται να αποσυρθούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα, καθώς η σημερινή κυβέρνηση επιβάλλοντας υπέρογκες επιβαρύνσεις στα τέλη κυκλοφορίας των παλαιών ΙΧ οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους να αγοράσουν καινούργια, έχουνδεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Πάντως, καθώς το θέμα της απόσυρσης μάλλον θα τεθεί επί τάπητος από τη νέα κυβέρνηση- αν τελικά εφαρμοστεί-, ας ελπίσουμε ότι θα μπουν επιπρόσθετες δικλίδες που να αποκλείουν τις απάτες.

Αν δεν ληφθούν μέτρα από τη νέα κυβέρνηση, προβλέπω ότι ανάλογα… πάρτι αναμένεται να γίνουν και με την εφαρμογή των επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Εχοντας υπόψη ότι ακόμη και στη Γερμανία κάποιοι εξήγαγαν στο εξωτερικό αυτοκίνητα που πήγαιναν για απόσυρση, φανταστείτε τι έχει να γίνει εδώ…

Σε τέτοια θέματα άλλωστε έχουμε γράψει Ιστορία…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk