Εκλογικές καρικατούρες

Ανεξαρτήτως των κομματικών δυναμικών και των κομματικών καθιζήσεων, η εφετινή προεκλογική εκστρατεία έχει πολλές και σοβαρές όψεις καρικατούρας. Καρικατούρα, ας πούμε, η περίφημη στρατηγική Καραμανλή, που- κρυφός άσος στο μανίκι- θα ξεδιπλωνόταν σιγά σιγά ως τις εκλογές για να φέρει τη νίκη. Καμία στρατηγική πέρα από τη δήλωση «σας λέμε την πικρή αλήθεια», που γίνεται όλο και πιο πικρή καθώς οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν την άβυσσο. Καρικατούρα η όλη διαδικασία για το ντιμπέιτ ή όχι των δύο αντιπάλων.

Εκλογικές  καρικατούρες | tovima.gr

Ανεξαρτήτως των κομματικών δυναμικών και των κομματικών καθιζήσεων, η εφετινή προεκλογική εκστρατεία έχει πολλές και σοβαρές όψεις καρικατούρας. Καρικατούρα, ας πούμε, η περίφημη στρατηγική Καραμανλή, που- κρυφός άσος στο μανίκι- θα ξεδιπλωνόταν σιγά σιγά ως τις εκλογές για να φέρει τη νίκη. Καμία στρατηγική πέρα από τη δήλωση «σας λέμε την πικρή αλήθεια», που γίνεται όλο και πιο πικρή καθώς οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν την άβυσσο.

Καρικατούρα η όλη διαδικασία για το ντιμπέιτ ή όχι των δύο αντιπάλων. Κάτι που είναι αυτονόητο, λυμένο και δοκιμασμένο σε όλες τις ομιλούσες χώρες του κόσμου, εδώ θεωρείται μείζον θέμα κομματικής πυγμαχίας. Θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι αν γίνει το ντιμπέιτ η δημοκρατία μας θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Καρικατούρα η ρητορική πολλών υποψήφιων βουλευτών. Από τις ζαριές πέρασαν στο «διακύβευμα», λέξη που τη χρησιμοποιούν χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει. Τους φαίνεται ότι αν πουν το «διακύβευμα των εκλογών.» (τελεία) έχουν κερδίσει πόντους. Φυσικά έχουν κερδίσει σε αρλουμπολογία. Ας ανοίξουν επειγόντως τον Μπαμπινιώτη, όπου «διακύβευμα» δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει «διακύβευση».

Καρικατούρα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Για να μην παρεξηγούμαι, εννοώ καρικατούρα για εκπρόσωπος σε προεκλογική περίοδο, όπου η αντιπαράθεση είναι, πραγματικά ή τεχνητά, έντονη. Θα ήταν υπέροχος ως εκπρόσωπος μιας λέσχης μπριτζ, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να έχεις πουλήσει χάμπουργκερ για να γίνεις καλός εκπρόσωπος κόμματος σε προεκλογική εποχή.

Καρικατούρα η ιστορία με τα ψηφοδέλτια. Λες και το να χάσεις ή να κερδίσεις τις εκλογές είναι θέμα name dropping. Ετσι κι αλλιώς είναι γελοιογραφικά χαμηλό το επίπεδο του πολιτικού δυναμικού. Αναλύστε τους καταλόγους. Καρικατούρα και οι λεονταρισμοί των κομμένων, ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε ένα ποτήρι νερό. Οσο για τη διαπλοκή (έτσι, χωρίς ονοματεπώνυμο), υπάρχει πάντα ως ένα καλό άλλοθι πολιτικής α-νοησίας.

Καρικατούρα το παιχνίδι με τα ελλείμματα, τους φόρους, τους ανείσπρακτους φόρους κ.λπ. Μια γελοία κοκορομαχία με φόντο την πραγματικότητα που όλη ξέρουμε και επιπλέον τη δαμόκλειο σπάθη Αλμούνια, ορατή από κάθε σημείο της χώρας- και από τη χαμηλή Ρηγίλλης και από την (ψηλή) Ιπποκράτους.

Καρικατούρα ο τρόπος αποκλεισμού του Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ. Πολύ περισσότερο που η ανανέωση του ψηφοδελτίου του Πειραιά ολοκληρώθηκε και κορυφώθηκε με την προσθήκη του ονόματος μιας βετεράνου τηλεπαρουσιάστριας.

Καρικατούρα και η Δανία και οι καταλανοί αρχιτέκτονες και οι αγελάδες Ελβετίας και τα μερινός Σκωτίας και το αλληθώρισμα του Δημοσίου προς τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή. Μια ανθολογία είναι όλα. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

nbak@dolnet.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk