γνώμη

Απαισιόδοξοι και αισιόδοξοι

Τούτες οι εκλογές είναι ιδιαίτερες, ξεχωριστές, με το αποτέλεσμά τους προδιαγεγραμμένο. Σπάνια διαμορφώνονται πολιτικές αναμετρήσεις με την έκβασή τους δεδομένη. Η κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή είναι μοναδική, όπως και η μέθη της νίκης που έχει καταλάβει την άλλη πλευρά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις στη σύγχρονη πολιτική ιστορία κυβερνών κόμμα κατέρχεται στις εκλογές παραδομένο, χωρίς διάθεση μάχης, χωρίς την ελάχιστη δύναμη αντίστασης, χωρίς έστω κάποιον κύκλο ιδεολογικής υπεράσπισης.

Τούτες οι εκλογές είναι ιδιαίτερες, ξεχωριστές, με το αποτέλεσμά τους προδιαγεγραμμένο. Σπάνια διαμορφώνονται πολιτικές αναμετρήσεις με την έκβασή τους δεδομένη.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή είναι μοναδική, όπως και η μέθη της νίκης που έχει καταλάβει την άλλη πλευρά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις στη σύγχρονη πολιτική ιστορία κυβερνών κόμμα κατέρχεται στις εκλογές παραδομένο, χωρίς διάθεση μάχης, χωρίς την ελάχιστη δύναμη αντίστασης, χωρίς έστω κάποιον κύκλο ιδεολογικής υπεράσπισης.

Ολοι μοιάζουν να έχουν αποδεχθεί το μοιραίο, σαν να αποκαλύφθηκε μια αδιάψευστη αλήθεια που μέχρι πρότινος παρέμενε προστατευμένη και ανομολόγητη. Είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε επειδή εξαντλήθηκε το παραμύθι της επικοινωνίας και κατέρρευσαν και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας, η κυβέρνηση Καραμανλή οδηγείται σε ήττα πρωτοφανή.

Το ΠαΣοΚ επελαύνει στην κυριολεξία, τρέχει προς το τέρμα με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του και τις πολλές απαιτήσεις της επόμενης ημέρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η συζήτηση μεταφέρεται ακριβώς στην επόμενη ημέρα και στις δυνατότητες που έχουν το ΠαΣοΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου να μεταβάλουν τις επικρατούσες συνθήκες γενικευμένης κρίσης στη χώρα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις τράπεζες και στους ευρύτερους κύκλους των διανοουμένων η συζήτηση ακριβώς μεταφέρεται στο μέλλον. Και προφανώς τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι το πολιτικό γονιδίωμα του επερχόμενου ΠαΣοΚ είναι το ίδιο με εκείνο της απερχόμενης Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπερδεύουν την επικοινωνία με την πολιτική. Επίσης εκτιμούν ότι η ψυχολογία του λαού, η επικρατούσα γενικότερη ατμόσφαιρα στην ελληνική κοινωνία αλλά και οι ατελείς θεσμικές λειτουργίες δεν θα επιτρέψουν τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών ούτε την αναγέννηση της πραγματικής οικονομίας. Ως εκ τούτου προβλέπουν ότι σε έναν χρόνο από τώρα η χώρα θα αντιμετωπίζει συνθήκες γενικής αποδιάρθρωσης.

Σε δεύτερο πλάνο επικρατεί ένας μικρότερος κύκλος που δεν αναμένει τίποτε άλλο παρά μια τυπική διαχείριση των προβλημάτων, η οποία στηριζόμενη στις ανοχές της Ευρώπης και των εσωτερικών δυνάμεων θα κατατείνει στη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, χωρίς όμως δυνατότητες εξόδου από την κρίση.

Ο τρίτος κύκλος θέλει να βλέπει τα πράγματα με αισιοδοξία και πιστεύει ότι η ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου δύναται να κατακτήσει τη ζητούμενη αυτογνωσία, να κατανοήσει τις συνθήκες, να αυτοπειθαρχήσει και έτσι να διαμορφώσει συνθήκες οικοδόμησης ενός νέου μέλλοντος. Στην περίπτωση αυτή, όντως έναν χρόνο μετά η χώρα θα μπορεί να πιστεύει ότι κινείται σε άλλους δρόμους. Και αυτός όμως ο αισιόδοξος κύκλος γνωρίζει τους περιορισμούς, ξέρει ότι το δημόσιο χρέος των 292 δισ. ευρώ είναι δημιούργημα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και αντιλαμβάνεται ότι η αλλαγή δεν είναι τεχνικό ζήτημα, έχει φιλοσοφική διάσταση, απαιτεί μεταβολή προτύπων και συνηθειών. Και αυτό διεκδικούν από τον κ. Παπανδρέου.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk