Στο 6% έφθασε το δημόσιο έλλειμμα

Διπλάσιο (6% του ΑΕΠ) είναι το έλλειμμα σε σχέση με τα όρια που επιτάσσει η ΕΕ (3%) και πολύ υψηλότερο από τις κυβερνητικές προβλέψεις (3,7%). Το έλλειμμα του 6% είναι το υψηλότερο που καταγράφεται από την εποχή της «απογραφής» που είχε «δείξει» έλλειμμα 7,7%-7,8%. Το γεγονός ότι το έλλειμμα ξέφυγε για ακόμη μία φορά παραδέχθηκε χθες με δηλώσεις του στο Βloomberg ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος προσέθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 1993.

Διπλάσιο (6% του ΑΕΠ) είναι το έλλειμμα σε σχέση με τα όρια που επιτάσσει η ΕΕ (3%) και πολύ υψηλότερο από τις κυβερνητικές προβλέψεις (3,7%). Το έλλειμμα του 6% είναι το υψηλότερο που καταγράφεται από την εποχή της «απογραφής» που είχε «δείξει» έλλειμμα 7,7%-7,8%. Το γεγονός ότι το έλλειμμα ξέφυγε για ακόμη μία φορά παραδέχθηκε χθες με δηλώσεις του στο Βloomberg ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος προσέθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 1993. Ωστόσο «παρέμβαση» για την οικονομία έκανε χθες και ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομική πολιτική που ασκούσε δεν ήταν προσωπική του επιλογή αλλά στόχοι που αποφάσιζε με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Επίσης είπε ότι απέτυχε η περιστολή δαπανών γιατί τον «κρέμασαν» συνάδελφοί του υπουργοί και η τοπική αυτοδιοίκηση. Τις τοποθετήσεις αυτές του κ. Αλογοσκούφη αρνήθηκε να σχολιάσει το υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, το επίπεδο του ελλείμματος είναι κατά πολύ υψηλότερο της προηγούμενης πρόβλεψης για 3,7% και θα εξαρτηθεί από την επιτυχία έκτακτων φορολογικών μέτρων, όπως η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

«Η οικονομική μας πολιτική είναι ξεκάθαρα προσαρμοσμένη στο πλαίσιο της περικοπής των δημοσίων δαπανών» επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτεςώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» . Εξάλλου σε ερώτηση αν ζητηθεί παράταση για μείωση του ελλείμματος είπε ότι «φυσικά και θα ζητήσουμε παράταση» και «πρέπει να αποδείξουμε ότι την αξίζουμε». «Το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι στις τελευταίες εκτιμήσεις του συμπεριλαμβάνει και στοιχεία από τη θερινή τουριστική περίοδο.

Εξάλλου ο κ. Παπαθανασίου απέφυγε να δώσει εκτιμήσεις για το μέγεθος του δημόσιου δανεισμού του 2010. «Αν και οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί πρόσφατα συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2009, η μεταβλητότητα διατηρείται. Θα ήταν ανεύθυνο να διακινδυνεύσει κάποιος να δώσει ακριβή εκτίμηση για το τι θα συμβεί το 2010, ωστόσο το πρόγραμμα δημόσιου δανεισμού το επόμενο έτος θα έχει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να ανταποκριθούμε σε οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Με τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης και τις ΗΠΑ να εξέρχονται από την ύφεση, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι πιο θετικές και η ανάκαμψη θα υποστηριχθεί από τα χαμηλά επιτόκια» ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομίας. Εκτίμησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια «στα τρέχοντα επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις», ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για «ανάκαμψη δύο ταχυτήτων» στην ευρωζώνη και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα βελτιωθεί τουλάχιστον κατά το ποσοστό του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Λούκα Κατσέλη: Να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης
Με αφορμή την παραδοχή του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ότι αυξήθηκε το έλλειμμα του ελληνικού Δημοσίου στο 6%, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για την Οικονομία κυρία Λούκα Κατσέλη έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση:

«Ας ανατρέξει ο κ. Παπαθανασίου στις προβλέψεις, που εδώ και καιρό έχουμε κάνει, ότι το έλλειμμα για εφέτος θα ξεπεράσει τον στόχο του 3,7% και θα φθάσει το 7%-8% του ΑΕΠ. Η παραδοχή, σήμερα, του υπουργού ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 6% επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέτρα που έλαβε, όχι μόνο δεν έβαλαν φρένο στις σπατάλες, αλλά επέτειναν την ύφεση και τη δημοσιονομική εκτροπή. Ο τόπος έχει ανάγκη από τολμηρές τομές, ώστε να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής. Οι έλληνες πολίτες, με την ψήφο τους στις κάλπες σε λίγες ημέρες, θα δώσουν την απάντηση που πρέπει στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk