Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έκλεισε τελικά με οριακή μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Οι επενδυτές φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής μετά την προσέγγιση των υψηλών έτους παραμένοντας επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Αν και ενδοσυνεδριακά το ΧΑ σημείωσε σε επίπεδο γενικού δείκτη νέα υψηλά έτους, γρήγορα εκδηλώθηκαν πιέσεις σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετατρέποντας το πρόσημο σε αρνητικό.

Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έκλεισε τελικά με οριακή μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Οι επενδυτές φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής μετά την προσέγγιση των υψηλών έτους παραμένοντας επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Αν και ενδοσυνεδριακά το ΧΑ σημείωσε σε επίπεδο γενικού δείκτη νέα υψηλά έτους, γρήγορα εκδηλώθηκαν πιέσεις σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετατρέποντας το πρόσημο σε αρνητικό. Αναλυτικότερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο οποίος άνοιξε στις 2.567 μονάδες, σκαρφάλωσε μέσα στην ημέρα ως και τις 2.576 μονάδες, υποχώρησε ως και τις 2.535 μονάδες, για να κλείσει τελικά με οριακές απώλειες της τάξεως του 0,10% στις 2.547,47 μονάδες.

Μειωμένος σε σχέση με χθες ήταν πάντως ο όγκος των συναλλαγών, στοιχείο ενδεικτικό του κλίματος αναμονής που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 238 εκατ. ευρώ. Παρά το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη, μετά τις δημοπρασίες κλεισίματος αρκετές μετοχές «γύρισαν» σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αναλογία ανοδικών- πτωτικών μετοχών.

Συγκεκριμένα, από τις 258 μετοχές που έκαναν πράξη, οι 112 έκλεισαν με άνοδο, οι 102 με πτώση και 44 παρέμειναν σε θετικό έδαφος. Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,23%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας ενισχύθηκε κατά 0,01%, ενώ ο Small Cap της μικρής κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο που έφτασε το 0,50%.

Σε κλαδικό επίπεδο τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν τα διυλιστήρια και ακολούθησαν τα χημικά, η βιομηχανία, οι πρώτες ύλες και το εμπόριο. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχαν τα ταξίδια και η αναψυχή, η υγεία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τα μέσα ενημέρωσης.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Τάσεις συσσώρευσης εμφανίζει η τραπεζική μετοχή τις τελευταίες ημέρες γύρω από την περιοχή των 22 ευρώ. Χθες έκλεισε χωρίς μεταβολή στα 22,16 ευρώ καταγράφοντας μέσα στην ημέρα υψηλό στα 22,52 ευρώ και χαμηλό στα 21,90 ευρώ. Συνολικά άλλαξαν χέρια περισσότερες από 2,2 εκατ. μετοχές.

* ΟΠΑΠ: Πτώση μεγαλύτερη του 4% εμφάνισε η μετοχή του Οργανισμού την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η αποχώρηση του προέδρου του κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ και η τοποθέτησή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Συγκεκριμένα έκλεισε στα 17,85 ευρώ, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.

* Εurobank ΕFG: Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η τραπεζική μετοχή, η οποία χθες έκλεισε με άνοδο 2,40% στα 9,85 ευρώ. Η θετική πορεία ξεκίνησε μετά την αναβάθμιση του τίτλου από διεθνή οίκο. Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε και ο όγκος των συναλλαγών αφού άλλαξαν χέρια περισσότερες από 2 εκατ. μετοχές.

* Βωβός: Στα 6 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο έκλεισε ο τίτλος της κατασκευαστικής εταιρείας, ο οποίος κατέγραψε ημερήσια άνοδο κοντά στο 7%. Μάλιστα η διακύμανσή της άγγιξε πολύ υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 12%. Ενδοσυνεδριακά ο τίτλος έφτασε ως και τα 6,31 ευρώ, ενώ τα χαμηλά ημέρας διαμορφώθηκαν στα 5,63 ευρώ.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk