Ενδεχόμενο υποβάθμισης

Για έναν ακόμη χρόνο υπό επιτήρηση από τον FTSE το Χρηματιστήριο Αθηνών

Την παραμονή για 12 ακόμη μήνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη λίστα επιτήρησης του κατασκευαστή δεικτών FTSE ανακοίνωσε ο οίκος μετά την ετήσια αξιολόγησή του. Το ΧΑ αντιμετωπίζει κίνδυνο υποβάθμισης σε «αναβαθμισμένη αναπτυσσόμενη» αγορά, από «ανεπτυγμένη» που θεωρείται από το 2001.

Την παραμονή για 12 ακόμη μήνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη λίστα επιτήρησης του κατασκευαστή δεικτών FTSE ανακοίνωσε ο οίκος μετά την ετήσια αξιολόγησή του.

Το ΧΑ αντιμετωπίζει κίνδυνο υποβάθμισης σε «αναβαθμισμένη αναπτυσσόμενη» αγορά (advanced emerging), από «ανεπτυγμένη» (developed) που θεωρείται από το 2001.

Ο FTSE έθεσε για πρώτη φορά την ελληνική αγορά σε επιτήρηση για πιθανό υποβιβασμό το 2006. Αν εφαρμοστεί, η αλλαγή κατάταξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από funds που επενδύουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες ώριμων αγορών, σύμφωνα με το Reuters.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα που είχε εγείρει στη παρελθόν ο FTSE, όπως οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές στο πλαίσιο της οδηγίας MiFID και η απελευθέρωση στο καθεστώς δανεισμού μετοχών.

Μία από τις εκκρεμότητες αφορά στους λογαριασμούς omnibus. Το Χρηματιστήριο Αθηνών απαιτεί την χορήγηση στοιχείων για τον τελικό κάτοχο μετοχών, ενώ οι πελάτες του οίκου FTSE απαιτούν η πληροφόρηση να φθάνει μέχρι το επίπεδο του χρηματιστή.

Η οδηγία MiFID της ΕΕ που εφαρμόζεται από το Νοέμβριο του 2007 αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης.

Βάση στοιχείων για τον Αύγουστο, οι ξένοι επενδυτές διακρατούν το 48% των μετοχών ελληνικών εταιριών που βρίσκονται σε διασπορά. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο ΧΑ μετοχών ανέρχεται σε περίπου 92 δις ευρώ η στο 36% του ΑΕΠ.

Η ετήσια αναθεώρηση της κατάταξης των αγορών από τον οίκο FTSE πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που έχουν σχέση με την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των μετοχών, το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης, τα παράγωγα καθώς και το εποπτικό περιβάλλον.

Βραζιλία, Ουγγαρία, Μεξικό, Πολωνία, Νότια Αφρική και Ταιβάν έχουν αξιολογηθεί ως αναβαθμισμένες αναπτυσσόμενες αγορές (advanced emerging) από τον FTSE. H επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk