Ελληνες, οι απαισιόδοξοι της Ευρώπης

Τα πιο απαισιόδοξα νοικοκυριά στην Ευρώπη είναι τα ελληνικά. Οπως προκύπτει από μελέτη της Εurobank ΕFG, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται από έλλειψη αισιοδοξίας, που είναι ισχυρότερη από εκείνη που χαρακτηρίζει την υπόλοιπη ευρωζώνη. Μάλιστα, η απαισιοδοξία συναντάται από το 1985 σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας της Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή (ΕτΚ). Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτό το φαινόμενο δεν συναντάται στην ίδια έκταση στην ευρωζώνη, όπου ακόμη και σε περιόδους κρίσεων οι διαφορές στα ποσοστά των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων νοικοκυριών παραμένουν σχετικά σταθερές.

Ελληνες, οι απαισιόδοξοι της Ευρώπης | tovima.gr

Τα πιο απαισιόδοξα νοικοκυριά στην Ευρώπη είναι τα ελληνικά. Οπως προκύπτει από μελέτη της Εurobank ΕFG, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται από έλλειψη αισιοδοξίας, που είναι ισχυρότερη από εκείνη που χαρακτηρίζει την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Μάλιστα, η απαισιοδοξία συναντάται από το 1985 σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας της Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή (ΕτΚ). Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτό το φαινόμενο δεν συναντάται στην ίδια έκταση στην ευρωζώνη, όπου ακόμη και σε περιόδους κρίσεων οι διαφορές στα ποσοστά των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων νοικοκυριών παραμένουν σχετικά σταθερές.

Στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει ακόμη και όταν συγκρίνουμε τα περισσότερο πλούσια με τα περισσότερο φτωχά νοικοκυριά. Η απαισιοδοξία είναι έντονη και στις δύο εισοδηματικές ομάδες.

Προσφάτως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά, εφόσον η παρούσα κρίση έχει οδηγήσει το ποσοστό των απαισιόδοξων νοικοκυριών σε ιστορικά υψηλά στη χώρα μας επίπεδα, κάτι που συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Και να μην ήταν αυτό από μόνο του ανησυχητικό, στη χώρα μας παρατηρείται μια σταθερή πτωτική πορεία της αισιοδοξίας από το 1985 με ελάχιστα και σχετικά σύντομα «επεισόδια αύξησης της αισιοδοξίας».

Επεισόδια όμως που δεν επιτρέπουν τη σταθεροποίηση της ΕτΚ σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό το γεγονός μπορεί να αντικατοπτρίζει την επίδραση που έχουν στην ψυχολογία των ελληνικών νοικοκυριών τα άλυτα ως τώρα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Στη σχετική μελέτη της Εurobank τονίζεται ότι μια απλή οικονομετρική διερεύνηση που λαμβάνει υπόψη της τις προσδοκίες για τη μελλοντική κατανάλωση καθώς και τον πληθωρισμό και την επίδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι αρκετή να διαχωρίσει χρονικά, με αρκετή επιτυχία, τις περιόδους όπου τα ελληνικά νοικοκυριά είναι περισσότερο αισιόδοξα παρά απαισιόδοξα.

Ενας κύκλος αύξησης της απαισιοδοξίας ή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα δύο έτη περίπου. «Αυτό, χωρίς να υπονοεί από μόνο του ότι οι κύκλοι αυτοί είναι περιοδικοί, και σε συνδυασμό με τις σε παγκόσμιο επίπεδο ανεκδοτικές πληροφορίες και στατιστικές μετρήσεις που θέλουν τη διεθνή οικονομική κρίση να εξασθενεί, θέτουν το τέλος του 2009 ως ορόσημο ανάκαμψης της ΕτΚ στην Ελλάδα» αναφέρεται στη σχετική μελέτη.

Οι ερευνητές της τράπεζας τονίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας, εφόσον θα προσδιοριστεί αν η πρόσφατη σταθεροποίηση στην ψυχολογία των καταναλωτών παγκοσμίως και στην Ελλάδα θα ακολουθηθεί από σημαντική ανάκαμψη της ΕτΚ και της πραγματικής οικονομίας ή από νέο κύκλο κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές και στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk