Δύσκολος ο δρόμος για ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Η είσοδος των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης μόνον εύκολη δεν θα είναι. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, παρουσιάζοντας στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους μήνες, η οποία τόσο σε μηνιαία (-0,3%) όσο και σε ετήσια βάση (-15,9%) κατέγραψε τον Ιούλιο πτώση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως προβλέπει θετική ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης, της Γερμανίας,…

Δύσκολος ο δρόμος για ανάκαμψη στην ευρωζώνη | tovima.gr

Η είσοδος των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης μόνον εύκολη δεν θα είναι. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, παρουσιάζοντας στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους μήνες, η οποία τόσο σε μηνιαία (-0,3%) όσο και σε ετήσια βάση (-15,9%) κατέγραψε τον Ιούλιο πτώση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως προβλέπει θετική ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας από το β΄ εξάμηνο του έτους, ενώ εξακολουθεί να προβλέπει ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2009 θα φθάσει στο -4,0%. Συγκεκριμένα, η μεταβολή του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στη Γερμανία στο-5,1%, στη Γαλλία στο2,1%, στην Ιταλία στο-5,0% και στην Ισπανία στο-4,3%. Οι εκτιμήσεις αυτές σηματοδοτούν μικρή βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ωστόσο, η αύξηση των δεικτών ΡΜΙ στη βιομηχανία τον Αύγουστο ενισχύει τις προοπτικές για εντονότερη βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής τους επόμενους μήνες. Επίσης, αρνητική ήταν η πτώση της απασχόλησης στην ευρωζώνη κατά 1,8% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του 2009, καθώς και η μεγάλη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 4,2% την ίδια περίοδο, δηλαδή σε μια εποχή σημαντικής ανατίμησης του ευρώ.

Σύμφωνα με την Αlpha Βank, τα στοιχεία αυτά οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη, καθώς και σε αδυναμία βελτίωσης του εξωτερικού ισοζυγίου λόγω του σημαντικά ανατιμημένου ευρώ. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ύφεση στην οικονομία έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική υποχώρησή του σε αρνητικά επίπεδα, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% το 2009, όπως προβλεπόταν και στις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk