Βελτιωμένη η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών πληροφορικής

Βελτίωση παρουσιάζει για το 2009 η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κλάδου της πληροφορικής, ενώ ταυτόχρονα ο τομέας ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η Ιntelligence Unit του Εconomist με χορηγό την Βusiness Software Αlliance (ΒSΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της πληροφορικής κατακτώντας την 32η θέση, επιτυγχάνοντας βαθμολογία 43 στην κλίμακα των 100.

Βελτίωση παρουσιάζει για το 2009 η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κλάδου της πληροφορικής, ενώ ταυτόχρονα ο τομέας ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η Ιntelligence Unit του Εconomist με χορηγό την Βusiness Software Αlliance (ΒSΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της πληροφορικής κατακτώντας την 32η θέση, επιτυγχάνοντας βαθμολογία 43 στην κλίμακα των 100. Το αποτέλεσμα αυτό υποδεικνύει μια σταθερή βελτίωση στα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς, όπου η Ελλάδα βρισκόταν στην 33η θέση με βαθμολογία 38,2. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ελλάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον τομέα της ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας (171%), με τα Ηνωμένα Εμιράτα να κατακτούν την πρώτη θέση με μικρή διαφορά (173%).

Η συγκεκριμένη μελέτη, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, αξιολογεί και συγκρίνει τον κλάδο της βιομηχανίας πληροφορικής σε 66 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με στόχο να αποτυπώσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του κλάδου της πληροφορικής. «Η παρούσα οικονομική συγκυρία επιβάλλει την υποστήριξη του τεχνολογικού τομέα» δήλωσε η κυρία Κατερίνα Γαλανοπούλου, μέλος της Επιτροπής της ΒSΑ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, προσθέτει η ίδια, οι παράγοντες που συνέβαλαν στην κατάταξη της Ελλάδας στη μεσαία θέση του δείκτη αφορούν τη στήριξη στον τομέα της πληροφορικής, το νομικό περιβάλλον, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ωστόσο υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και στην υποδομή του τομέα της πληροφορικής.

Η Ελλάδα βρέθηκε ψηλά στην κατάταξη του δείκτη στην κατηγορία του ανθρώπινου κεφαλαίου καταλαμβάνοντας τη 15η θέση ανάμεσα στις 20 πρώτες χώρες. Τομείς οι οποίοι επιδέχονται βελτίωση αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη (16,4%), καθώς και την υποδομή της πληροφορικής (31,3%). Στις χώρες της Ευρώπης τις πέντε πρώτες θέσεις κατέχουν η Φινλανδία (73,6%), η Σουηδία (71,5%), η Ολλανδία (70,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (71,2%) και η Δανία (68,6%).

Σύμφωνα με την Ιntelligence Unit του Εconomist, συνολικά έξι συνισταμένες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δυναμικού περιβάλλοντος στον κλάδο της πληροφορικής, μεταξύ των οποίων η τροφοδότηση με εξειδικευμένα στελέχη, η θετική νοοτροπία για καινοτομία, οι τεχνολογικές υποδομές τελευταίας γενιάς, ένα θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς και η σταθερή, ανοικτή και ανταγωνιστική οικονομία. Επιπλέον, κυβερνητική ηγεσία που να επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση της τεχνολογίας και στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

Στα επιπλέον συμπεράσματα της μελέτης και στις υποδείξεις της ΒSΑ περιλαμβάνονται και τα ευρυζωνικά δίκτυα, που αποτελούν βασικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα στην πληροφορική, και το κενό ανταγωνιστικότητας θα μπορούσε να διευρυνθεί σε χώρες με αργή υιοθέτησή τους, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που είναι επιβεβλημένες μακροπρόθεσμα, ο προστατευτισμός και η υποστήριξη ορισμένων επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα επιβραδύνουν τις προσπάθειες ανάκαμψης, καθώς και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ισορροπήσουν μεταξύ της υποστήριξης η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη του κλάδου της βιομηχανίας και των επενδύσεων και της υποστήριξης η οποία εισάγει αθέμιτες πρακτικές και προστατευτισμό ο οποίος μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk