Ανάπτυξη -1,2% για εφέτος βλέπει η Εθνική

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, ωστόσο οι αναλυτές της παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της τους επόμενους μήνες, «βλέποντας» επιδείνωση των συνθηκών το β΄ εξάμηνο του έτους λόγω κάμψης της τουριστικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,2% στο σύνολο του 2009 έναντι κάμψης κατά 1,4% σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας, τον περασμένο Ιούνιο. Για το 2010 εκτιμάται ανάπτυξη στο 0,6%.

Ανάπτυξη  -1,2% για  εφέτος βλέπει  η Εθνική | tovima.gr

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, ωστόσο οι αναλυτές της παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της τους επόμενους μήνες, «βλέποντας» επιδείνωση των συνθηκών το β΄ εξάμηνο του έτους λόγω κάμψης της τουριστικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,2% στο σύνολο του 2009 έναντι κάμψης κατά 1,4% σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας, τον περασμένο Ιούνιο. Για το 2010 εκτιμάται ανάπτυξη στο 0,6%. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Εθνικής, μολονότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη ήταν ραγδαία το α΄ εξάμηνο του έτους (-4,7% σε ετήσια βάση), στην Ελλάδα η οικονομική δραστηριότητα ήταν την ίδια περίοδο στάσιμη αλλά με τάσεις περαιτέρω κάμψης. Ωστόσο τονίζουν ότι το β΄ εξάμηνο του έτους η αρνητική επίδραση από την κρίση αναμένεται να ενταθεί, κυρίως λόγω της μείωσης της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία σε όρους εισπράξεων εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περίπου κατά 15%.

«Σανίδα» σωτηρίας σύμφωνα με την τράπεζα αποτελεί για την εφετινή ανάπτυξη η πιο επεκτατική από το αναμενόμενο δημοσιονομική πολιτική, καθώς και οι ενδείξεις βελτίωσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Αβεβαιότητα
Οι αναλυτές της Εθνικής τονίζουν ότι οι πιο σημαντικές πηγές αβεβαιότητας για την αναπτυξιακή επίδοση της ελληνικής οικονομίας σχετίζονται με το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά και με την καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η στάση της δημοσιονομικής πολιτικής συνιστά επίσης έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας για το 2010.

Από την άλλη, ο ρυθμός μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί σταδιακά στο υπόλοιπο του έτους από το ελάχιστο επίπεδο του 0,5% στο οποίο διαμορφώθηκε την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, καθώς η ευνοϊκή επίδραση από την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου, σε ετήσια βάση, εξασθενεί. Εν τούτοις ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα διαμορφούμενος στο +1,2% κατά μέσο όρο το 2009.

Οσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και η σημαντική μείωση των εισαγωγών κεφαλαιουχικών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών θα υπεραντισταθμίσουν την επίδραση από τη μείωση των εσόδων από εξαγωγές οδηγώντας σε συρρίκνωση του ελλείμματος κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, στο 10,5% για το σύνολο του έτους, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2005.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk