Διχάζει η «Διακήρυξη του Τορόντο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η «Διακήρυξη του Τορόντο», όπως ονομάστηκε η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν εκατοντάδες καλλιτέχνες του Χόλιγουντ κατά της απόφασης του Φεστιβάλ του Τορόντο να τιμήσει το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο του εορτασμού για την εκατονταετία της ισραηλινής πόλης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Guardian», οι υποστηρικτές της διαμαρτυρίας κατά του εορτασμού για το Τελ Αβίβ στο Τορόντο – ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς …

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η «Διακήρυξη του Τορόντο», όπως ονομάστηκε η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν εκατοντάδες καλλιτέχνες του Χόλιγουντ κατά της απόφασης του Φεστιβάλ του Τορόντο να τιμήσει το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο του εορτασμού για την εκατονταετία της ισραηλινής πόλης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Guardian», οι υποστηρικτές της διαμαρτυρίας κατά του εορτασμού για το Τελ Αβίβ στο Τορόντο – ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς , η ηθοποιός Τζούλι Κρίστι, ο τραγουδιστής Χάρι Μπελαφόντε και ο φιλόσοφος-στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι λένε ότι οι διοργανωτές του φεστιβάλ συμμετέχουν σε προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση υψηλά ιστάμενου ισραηλινού διπλωμάτη στον Καναδά, σύμφωνα με την οποία το φεστιβάλ είναι μέρος «μιας εκστρατείας κόστους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας του κράτους του Ισραήλ».

Την ίδια ώρα όμως αμερικανοί καλλιτέχνες όπως ο Τζέρι Σάινφελντ, ο Σάσα Μπάρον Κόεν, ο Λένι Κράβιτς και η Νάταλι Πόρτμαν ανήκουν σε εκείνους που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καταγγελίας κατά της «Διακήρυξης του Τορόντο». «Δεν χρειαζόμαστε άλλη μαύρη λίστα» είναι το σύνθημα του αιτήματός τους. «Οποιοσδήποτε έχει δει πρόσφατες ταινίες του Ισραήλ γνωρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι όργανα προπαγάνδας κάποιας κυβερνητικής πολιτικής.Με το να τις βάζεις σε μαύρη λίστα το μόνο που καταφέρνεις είναι να πνίγεις την ανταλλαγή της πολιτισμικής γνώσης την οποία οι καλλιτέχνες θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που υπερασπίζονται». Το ίδιο το Φεστιβάλ του Τορόντο αρνήθηκε ότι το χρησιμοποίησαν. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Τελ Αβίβ επελέγη επειδή, όπως και το Τορόντο, είναι μια ποικιλόμορφη μητρόπολη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Τζέιν Φόντα, μια από τις εμβληματικότερες ακτιβίστριες των καλλιτεχνικών κύκλων στις ΗΠΑ, ενώ στην αρχή είχε υπογράψει τη «Διακήρυξη του Τορόντο», αργότερα άλλαξε γνώμη και αποτραβήχτηκε από τη διαμάχη λέγοντας ότι η κίνηση είναι «ανώφελα αναφλεκτική», όπως αναφέρει ο «Guardian».

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk