«Φλερτ» Μόσχας-Ουάσινγκτον

Ρωσικά βήματα προσέγγισης προς τις ΗΠΑ μετά την εγκατάλειψη της αντιπυραυλικής ασπίδας

Την απόφαση του Μπ.Ομπάμα για μη εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη χαιρετίζει η Ρωσία. «Θα ακούσουμε τις ανησυχίες των Αμερικανών συμμάχων μας» δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος Ντ.Μεντβέντεφ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Μόσχα δε θα κάνει «συμβιβασμούς ή ανταλλαγές» σε βασικά ζητήματα.

Την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για μη εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη χαιρετίζει η ρωσική ηγεσία. «Θα ακούσουμε τις ανησυχίες των Αμερικανών συμμάχων μας» δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Μόσχα δε θα κάνει «συμβιβασμούς ή ανταλλαγές» σε πρωταρχικά ζητήματα.

«Το γεγονός ότι μας ακούν αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι θα πρέπει και εμείς να ακούσουμε προσεκτικά τους συμμάχους μας, τους Αμερικανούς συμμάχους μας» δήλωσε ο Ντ.Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του σε ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η απόφαση εγκατάλειψης της αντιπυραυλικής ασπίδας δεν σημαίνει πως η Μόσχα είναι διατεθειμένη να κάνει «συμβιβασμούς ή ανταλλαγές» σε βασικά ζητήματα.

Η δήλωση ήρθε μετά από ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Μόσχα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις μετά τον «παροπλισμό» της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη.

Πάντως τόνισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, ότι αυτή η απόφαση δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι «τουλάχιστον έτοιμες να ακούσουν τα ρωσικά επιχειρήματα, να κάνουν διάλογο και να λάβουν αποφάσεις, γεγονός που θα βελτιώσει την κατάσταση».

Χαρακτήρισε μάλιστα την εγκατάλειψη της ασπίδας ως ένα «καλό μήνυμα».

Ο Ντ.Μεντβέντεφ πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συζητήσουν και το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «σωστή και γενναία» τη στροφή της κυβέρνησης Ομπάμα στο ζήτημα της ασπίδας, λέγοντας ότι τώρα περιμένει από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ένταξη της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Περιμένω ότι έπειτα από αυτήν τη σωστή και γενναία απόφαση, θα ακολουθήσουν και άλλες, περιλαμβανομένης της πλήρους άρσης όλων των περιορισμών ως προς τη μεταφορά υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και της δραστηριοποίησης για τη διεύρυνση του ΠΟΕ ώστε να περιλάβει τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία» δήλωσε μιλώντας σε επενδυτές στο θέρετρο Σότσι.

Εν τω μεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν πρότεινε στο Κρεμλίνο νέα στρατηγική συνεργασία με κατεύθυνση τη σύνδεση των ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Θετική υπήρξε η ανταπόκριση της Ρωσίας, με τον πρεσβευτή της χώρας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, να δηλώνει ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν δυνατότητα συνεργασίας με τη Δύση επί της αντιπυραυλικής άμυνας.

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk